Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

E-atıklar Doğayı İşgal Ediyor

Teknolojik gelişmeler sayesinde elektronik markete dönüştüren dünyada bilgisayarlar 2-5 yıl arasında, cep telefonları 18 ayda, dayanıklı tüketim malzemeleri ise 15 yılda elektronik atık (e-atık) olarak çöpe atılıyor. Doğaya verdiği zararların önlenmesinin yanı sıra içeriğindeki değerli metallerin geri kazanımıyla ekonomiye katkı sağlaması beklenen

Radikal Gazetesi
E-atıklar Doğayı İşgal Ediyor

BR>
Türkiye Hollanda'yla proje yürütüyor

AB katılım öncesi programları kapsamında Hollanda’nın teknik desteği ile yürütülen, "Türkiye’de Elektrik Elektronik Ekipman Atıkları ve Kullanılmış Taşınabilir Pil ve Akümülatör Atıklarının Toplanması İçin Sistem Kurulması Projesi" (MATRA), ilgili AB direktiflerinin ulusal mevzuata aktarılmasını amaçlıyor.

Proje kapsamında hazırlanan "Elektrik Elektronik Ekipman Atıklarına İlişkin Yönetmelik" ile üreticiyi sorumluluk altına sokarak, ürünlerinin son kullanıcı tarafından kullanıldıktan sonra kalan atığın geri kazanımı koşulu getirilecek.

Yönetmelikteki hükümler, satış tekniklerine bakılmaksızın (doğrudan/uzaktan/elektronik satış) bütün ürün ve üreticileri kapsayacak. Türkiye, bu yönetmelikle aynı zamanda elektrik ve elektronik eşyaların tasarımı ve üretimi sırasında, atık önlenmesini ve ürünlerin uzun ömürlülüğüne öncelik verilmesini, ürünlerin kolayca parçalara ayrılabilmesini, ürünün ve ürünü teşkil eden unsurların ve malzemelerin tekrar kullanımını, tekrar kullanımın mümkün olmadığı durumlarda ise geri kazanımını kolaylaştırmak doğrultusunda teşvik edici olma garantisi verecek.

Türkiye’de yasal düzenlemelerin tam olarak yürürlüğe girmesi, etkin bir sistem oluşturulması için gereken sürecin tamamlanmasıyla mümkün olabilecek.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/e-atiklar-dogayi-isgal-ediyor_62988.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!