Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

E-devletin Olgunlaşması

Demokratik sorumluluk; e-devlet uygulamalarının sıradan vatandaşa cevap verme kapasitesinin derecesine işaret eder. Demokrasinin gelişmesi ve ilerlemesi, sorumluluğun ötesinde demokratik performans gelişiminin teknolojinin olanaklarıyla desteklenmesini anlatır. Son olarak; “İnternetin politik dinamikler üzerindeki etkileri” sorunsalı önemlidir.

Radikal İKİ
E-devletin Olgunlaşması

Toplumda yaygın olan bir yaklaşıma göre, teknoloji yeni buluşların zorlamasıyla değişimi bizzat belirler. Buna rağmen bu yaklaşım, kurumsal düzenlemeler, siyasal dinamikler, medya etkisi ve bütçe gerçekleri ile teknolojinin uzun dönemli etkisini gözardı ediyor. Bu faktörler, insanların “hazmetme kapasitesi”ne ve yeniliklerin toplumu ve siyaseti ileriye taşımasına bağlı olarak, teknolojinin nüfuz etme hızı açısından önemli sonuçlar doğurur ki; bürokratik engeller ve statükonun korunması sorunu da hatırda tutulmalıdır. Ek olarak, yeni teknolojinin devrimci potansiyeli, siyasal dinamikler tarafından etkilenir. Finansal kaynaklar ve bütçe koşulları, kamusal değişim sürecinin diğer önemli faktörleridir. Sözünü ettiğimiz bu etmenlerin, demokrasinin olgunlaşmasına koşut olarak, e-devletin de olgunlaşmasını (maturation) beraberinde getireceğine ilişkin görüş, üzerinde tartışılması gereken bir husustur.

Medya, yeni teknolojinin yayılması için önemlidir, çünkü medya, hem insanların teknoloji hakkındaki düşüncelerini etkiler hem de onların değişimi kabullenmelerini sağlar. Siyasal önderlik önemlidir, çünkü seçilmiş kamu görevlileri ya da üst yöneticilerden gelecek güçlü işaretler, kamu sektörü kurumlarını cesaretlendirecektir. Teknolojik değişimin karmaşıklığı gözönüne alındığında, yeni teknolojilerin toplum ve devletteki nihai etkilerini belirlemek kolay değildir. Günümüzde, istenmeyen e-postalar, virüsler, güvenlik açıkları ve çökmeleri çağında, insanlar teknolojinin sosyal faydalarını yeniden değerlendiriyor. İnternet, özgürlük ve kendini güçlü hissetmenin aracı olmaktan çok, kişisel gizliliği ihlal eden davranışlar ve eylemlerin odağı olmaya başladı. E-devletin kamu sektörüne etkileri düşünüldüğünde, değerlendirilmesi gereken birçok unsur var: Bilgilerin geçerliliği, online hizmet sunumu, demokratik sorumluluk, interaktif işlemlerin demokrasiyi geliştirmesi ve yurttaşların devlete olan güveni. En temel soru ise, bilginin geçerliliği ve bilgiye ulaşma kolaylığıdır.

Hizmetlerin erişilebilirliği ise birçok yurttaş için en önemli beklentidir. Demokratik sorumluluk; e-devlet uygulamalarının sıradan vatandaşa cevap verme kapasitesinin derecesine işaret eder. Demokrasinin gelişmesi ve ilerlemesi, sorumluluğun ötesinde demokratik performans gelişiminin teknolojinin olanaklarıyla desteklenmesini anlatır. Son olarak; “İnternetin politik dinamikler üzerindeki etkileri” sorunsalı önemlidir.

Finansman ve fiyatlandırılma

Uzun dönemde, e-devletin belirleyicileri ve geliştiricileri, sistemin düşük maliyetle nasıl idame ettirileceğini ve olgunlaştırılacağını tartışıyor. Böylece yurttaşların davranışları, kamu sektörünü ve belki de demokrasiyi dönüştürecek (transformation) güce ulaşacaktır. Demokratik kültürün gelişmesiyle birlikte, bilgi teknolojilerinin kullanımındaki artış, dahası e-devletin olgunlaşması, eşzamanlı ve birbirine etki eden süreçlerdir. Eğer hükümetlerin/devletlerin, bilgi ve iletişim teknolojileri bağlamında performansı artmışsa, bu durum insanların kamu sektörüne ve devlete bakışını olumlu anlamda değiştirecektir.

Burada, bilgi teknolojileri kullanımında önemli bir sorun karşımıza çıkıyor ki, bu da, bilgi teknolojilerinin finansmanı ve fiyatlandırılmasıdır. Aslında bilgi teknolojilerinin finansmanı, aynı zamanda e-devletin gelişimi ve olgunlaşması konusunda önemli bir rol oynuyor. Web portalları de artık günümüzde bir sermaye yatırımı olarak kabul edilebiliyor ve dizaynından finansmanına, geliştirilmesinden yönetilmesine kadar olan süreç, bu şekilde değerlendirilebiliyor. Genellikle web portal geliştiricileri incelendiğinde, özel sektör firmalarının ağırlıkta olduğu, sonra sırasıyla hükümet ajansları ya da şirketleri ve hükümet-özel sektör ortak girişimleri dikkat çekiyor.

Gelişen teknoloji, kamu sektörü liderlerine, yurttaş ve devlet arasındaki ilişkileri yeniden tanımlayan, benzersiz olanaklar sağladı. E-government retoriği gerçeğe dönüşüyor. Gelişmiş ülkelerin yanı sıra gelişmekte olan ülkelerin de teknolojiyi sabırsızlıkla kucakladığı görülüyor. E-demokrasi, seçilenlerle seçenler, devletlerle onların yurttaşları arasında elektronik iletişimi içeriyor hatta kuşatıyor. Kamu web sitelerinin gelişme aşamaları, evrimsel bir süreci genel olarak takip ediyor.

Devletten-devlete, devletten-iş dünyasına ve devletten-yurttaşa doğru etkileşimlerin otomasyonu giderek önem kazanıyor. Yerel yönetimlerin bu yeni sisteme adapte olmalarında çeşitli zorluklar var. E-yönetişimde başarılı bir yenilenme ve gelişme sağlayabilmek için; durağan çevre koşulları, destekleyici bir liderlik, elverişli kaynaklar, güçlü bir iletişim, yetenekli personel... vb gerekiyor. Türkiye bağlamında yerel yönetimlerin, birkaç büyükşehir belediyesi ya da belediye başkanının kişisel ilgisi dolayısıyla “teknoloji dostu” olmuş belediyeler hariç, bilgi teknolojileri alanında henüz sistemli çalışmalara giremediği söylenebilir.

Kemal Atmaca / Dışişleri Bakanlığı, İç Denetçi

http://www.yapi.com.tr/haberler/e-devletin-olgunlasmasi_68566.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!