Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Edirne’de Tarihî Cami Ödeneksizlik Kurbanı

Edirne’de Osmanlı döneminin ilk eserlerinden olan Şahabeddin Paşa Camii, 3 yıl önceki restorasyon çalışmalarının durması ile çürümeye terk edildi.

Zaman
Edirne’de Tarihî Cami Ödeneksizlik Kurbanı

b>Edirne’de Osmanlı döneminin ilk eserlerinden olan Şahabeddin Paşa Camii, 3 yıl önceki restorasyon çalışmalarının durması ile çürümeye terk edildi.

Hadım Şahabeddin Paşa tarafından 1453 yılında yaptırılan tarihi cami, ilgisizlik ve bakımsızlıktan dolayı mahalle halkının çöplüğü haline dönüşmüş durumda. Üç yıl önce restorasyon için ihale edilen ve ibadete kapatılan tarihi camiye, şimdiye kadar bir çivi bile çakılmazken, caminin sağlam olan yerleri de çürüdü, üzerinde otlar bitmeye başladı. Tarihi Şahabeddin Paşa Camii, içler acısı bir durumda ilgi bekliyor.

Tarihi özelliğinden dolayı Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilen camide 3 yıl önce Edirne Anıtları ve Eski Eserleri Koruma ve Yaşatma Derneği’nin girişimleriyle restorasyon çalışmalarına başlandı. Tadilat gerekçesiyle kapısına kilit vurularak ibadete kapatılan cami, gerekli ödeneğin gelmemesi nedeniyle şu ana kadar bir türlü onarılamadı. Gerekli bakım ve onarım için ise hayırsever kişilerin yardımı bekleniyor. Tam 3 yıldır kapısı kilitli bulunan caminin çevresi ise pislikten geçilmiyor.

Tarihi Selimiye Camii ile yan yana bulunan cami, bakımsızlıktan dolayı her geçen gün biraz daha çürürken, caminin üzerinde otların bitmesi ise dikkat çekiyor. Son derece kötü bir durumda bulunan cami, Selimiye’ye gelen yabancılar üzerinde de olumsuz bir intiba bırakıyor. Çevre esnafı, caminin içler acısı halinden dolayı büyük üzüntü duyduklarını belirtiyor.

Dönemin Valisi merhum Fahri Yücel’in girişimleriyle başlatılan restorasyon çalışmalarında caminin kubbe kasnağındaki, yıkılan taş beden duvarları aslına uygun onarıldı. Eksik taş kaplama imalatları yenilendi. Kubbe üst kurşun örtüsüne ait kıtıklı çamur sıva ve buna bağlı ahşap hatıl sac imalatları bitirilerek, kubbenin kurşun levhalarla kaplanması tamamlandı. Ayrıca dış cephesine ait üst pencerelerin imitasyon dışlık pencerelerin imalatları da tamamlanarak yerine montajları yapıldı. Ancak caminin daha uzun süre çalışma istediği belirtiliyor. Bu arada restorasyon çalışmaları sırasında üstü asfaltla örtülmüş Darül-hadis Müderrisi Solakzade Ramazan Efendi’nin mezarı bulunmuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/edirnede-tarihi-cami-odeneksizlik-kurbani_22431.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!