Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Efes ve Milet'i Gölgede Bırakacak Kazı

Isparta'nın Yalvaç ilçesindeki Pisidia Antiocheia antik kenti kazılarını yürüten Doç. Dr. Mehmet Özhanlı, çalışmalar istedikleri düzeye geldiğinde Efes, Sagalassos ve Milet gibi antik kentleri ''gölgede'' kalacağını bildirdi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Mehmet

yapi.com.tr / AA
Efes ve Milet'i Gölgede Bırakacak Kazı

Isparta'nın Yalvaç ilçesindeki Pisidia Antiocheia antik kenti kazılarını yürüten Doç. Dr. Mehmet Özhanlı, çalışmalar istedikleri düzeye geldiğinde Efes, Sagalassos ve Milet gibi antik kentleri ''gölgede'' kalacağını bildirdi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Özhanlı, düzenlediği basın toplantısında, Pisidia Antiocheia'nın Frigya bölgesinin en önemli yerleşim alanlarından biri olduğunu belirtti.

Bölgede üç yıldır yürüttükleri kazı çalışmalarından henüz istenen verimi sağlayamadıklarını dile getiren Özhanlı, ''Kazı çalışmalarımız istenilen düzeye geldiği takdirde Efes, Sagalossos ve Milet gibi bilinen antik kentler, buranın gölgesinde kalır'' dedi. Bu yıl 135 gündür 60 kişilik bir ekiple kazı çalışmalarını yürüttüklerini anlatan Doç. Dr. Mehmet Özhanlı, bu yılki kazılarda Tiberius Meydanı ve çeşmesini ortaya çıkardıklarını aktardı.

Özhanlı, bu yıl ayrıca kazı evini de tamamladıklarına dikkati çekerek, ''Bu yıl korunabilecek alanların kazılmasına önem verdik. Bu doğrultuda yaptığımız çalışmalarda Tiberius dediğimiz meydanı ve meydanda bulunan anıtsal çeşmeyi gün yüzüne çıkardık. Meydanda bulduğumuz bir kapı girişi ileride bir tapınağın olduğu izlenimini verdi, ama bu yıl o kazıyı yapmadık'' dedi.
    
''Bizans döneminde yağmalanmış''
    
Kazılarda bazı buluntuların dikkate değer olduğuna değinen Özhanlı, şu bilgiyi verdi:

''Bulduğumuz binlerce sikke, takı ve o döneme ait günlük yaşama ait Erken Roma ve Geç Roma dönemlerine ait eserler var, ancak bu eserler arasında ikisi oldukça önemli. Bunlardan birisi fildişinden yapılmış bir kadın figürü. Kucağında çocuk olan ve bir elinde nar tutan figür. Diğer bir eserimiz de Erken Roma dönemine ait bir taş balta. Bu eseri Geç Roma dönemine ait eserler arasında bulduk. Bu, bize Hristiyanlığın resmi din olarak tanınmasından sonra Bizans döneminde bu bölgenin yağmalandığını gösteriyor.''

TOKİ'nin konut yapacağı alanının da bir süre önce sit alanı ilan edildiğini hatırlatan Özhanlı, TOKİ'nin konut yapmaya hazırlandığı yerin, Pisidia Antiocheia ile Men Tapınağı'nı birbirine bağlayan kutsal yol üzerinde kaldığını söyledi. Böylesi bir yere bina yapılmasını ''son derece yanlış'' bulduğunu ifade eden Özhanlı, alanın sit alanı ilan edilmesi için kendisinin de öneride bulunduğunu kaydetti.

Kazı çalışmalarının hızlı şekilde yapılabilmesi için genel idarenin yanı sıra yerel idare ve halkın da desteğine ihtiyaç olduğunun altını çizen Özhanlı, ''Maalesef bu desteği yeterli alamıyoruz. Halka bu alanda yapılan çalışmaları anlatmak için Çınaraltı'nda toplantı yapmak istedim, ancak oradaki esnaf ücret talep etti. Halbuki burada kazı başkanlığı yaptığım için bir kuruş ücret almıyorum. Ben ülkem için çalışıyorum'' dedi.
    
Özhanlı, gelecek yıl kazı çalışmalarının mayıs ayında başlayacağını, ayrıca 2012 yılında Yalvaç'ta Uluslararası Saint Paul Sempozyumu düzenleneceğini sözlerine ekledi.

ETİKETLER: arkeoloji
http://www.yapi.com.tr/haberler/efes-ve-mileti-golgede-birakacak-kazi_83512.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!