Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Eğri Minare Keşfedilmeyi Bekliyor

Kapadokya Turist Rehberleri Derneği (KARED) Başkanı Murat Dinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kapadokya’ya her yıl ortalama 2 milyon yerli ve yabancı turist geldiğini, bu turistlerin Eğri Minare’nin varlığından habersiz olduğunu söyledi.

Radikal Gazetesi
Eğri Minare Keşfedilmeyi Bekliyor

Aksaray’da bulunan tarihi Eğri Minare, dünyaca ünlü Pisa Kulesi gibi eğri olmasına rağmen tanıtımı yeterince yapılamadığı için Kapadokya’ya gelen turistlerin gezi programı dışında kalıyor.

Kapadokya Turist Rehberleri Derneği (KARED) Başkanı Murat Dinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kapadokya’ya her yıl ortalama 2 milyon yerli ve yabancı turist geldiğini, bu turistlerin Eğri Minare’nin varlığından habersiz olduğunu söyledi. Kapadokya’ya gelen turistlerin genelde Nevşehir içinde kalan bir üçgeni gezdiğini belirten Dinç, şöyle dedi:

Kapadokya’ya gelen turistlerin öncelikli gezi alanını, kayalık Kapadokya adını verdiğimiz üçgen oluşturuyor. Avanos, Ürgüp ve Nevşehir arasındaki bu üçgenden başka bir de yeraltı şehirleri ziyaret ediliyor. Buraya büyük turist grupları getiren acenteler, turistleri en fazla iki gün konaklatıyor ve bu üçgen ile yeraltı şehirlerini gezdiriyor. Yine Kapadokya bölgesinde yer alan Aksaray’daki ünlü Ihlara Vadisi de turizm açısından çok önemli olmasına karşın, Nevşehir’e gelen turist için sapa kalıyor. Bunun için Aksaray üzerinden geçen turistin Nevşehir’e gelmeden vadiyi gezmesi gerekiyor.

Eğri Minare tanınmıyor

Eğri Minare’nin de Kapadokya’ya gelen turistin ilgisini çekebilecek çok önemli bir Selçuklu eseri olduğunu vurgulayan Dinç, şunları söyledi:

Kapadokya’ya gelen turiste öncülük eden rehberlerin en az yüzde 50’si, Eğri Minare’yi bilmiyor. Bilinmemesinin sebebi de yeterince tanıtımımın yapılmaması. Bu nedenle Eğri Minare tanınmıyor. Zaten Aksaray’da Ihlara Vadisi ve hanlar dışında pek bir yer bilinmiyor. Eğri Minare’yi gezdirmek, rehberin 10 dakikasını alacaktır. Eğri Minare gezi turlarına dahil edilirse yılda ortalama 2 milyon ziyaretçi tarafından gezilebilir. Bunun için de etkili bir tanıtıma ihtiyaç var. Tanıtımı da o ildeki Belediye ve Valilik yapmalı. Ancak maalesef Aksaray, turizm fuarlarında yeterli derecede temsil edilememektedir.

Eğri Minare

Selçuklular döneminin önemli eserlerinden biri olan Aksaray’daki Eğri Minare, 1221-1236 yılları arasında yapıldı. Eğriliği nedeniyle Eğri Minare ismi verilen minare, kırmızı tuğladan yapıldığı için Kızıl Minare olarak da biliniyor.

Nevşehir Caddesi üzerinde yola doğru eğik olan minare, 1973 yılında yıkılma tehlikesine karşı gövdesinden çelik halatlarla eğimin aksi yönünde yere bağlanarak sağlamlaştırılırdı. Minarenin, eğri olarak inşa edildiği, bu eğriliğin zaman içinde daha da arttığı belirtiliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/egri-minare-kesfedilmeyi-bekliyor_69203.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!