Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

EİE'den Türkiye'nin Enerji Verimliliği Portresi

Türkiye'ye enerjisini verimli kullanmayı öğretmek amacıyla bir yıldır sürdürülen enverIPAB Projesi kapsamında gerçekleştirilen "Türkiye'nin Enerji Verimliliği Bilinci Araştırması"na ilişkin çarpıcı sonuçlar, projenin finalinde dün Elektrik İşleri Etüt İdaresi'nde (EİE) düzenlenen basın toplantısında açıklandı.

yapi.com.tr
1 EİE'den Türkiye'nin Enerji Verimliliği Portresi

/P>

En tasarruflu ev aleti buzdolabı

Öz, evlerindeki elektrikli aletlerin enerji sınıfını bilenlere sorulduğunda; yüzde 75'in buzdolaplarının, yüzde 71'in çamaşır makinelerinin, yüzde 49'un bulaşık makinelerinin ve yüzde 18'in de klimaların A sınıfı olduğunu söylediğini kaydetti.
 
Türkiye genelindeki yalıtımlı bina oranının sadece yüzde 20'de kaldığını, binalarında yalıtım olanların başında yine AB grubunun geldiğini belirten Öz, yalıtımlı binaların en fazla olduğu bölgenin İç Anadolu ve ardından Marmara olduğunu söyledi. Görüşülenlerin yüzde 58'inun evlerinde çift cam, yüzde 39'unun tek cam ve yüzde 6'sının yalıtımlı cam kullandıklarını belirten Öz, çift camı en çok tercih edenlerin başında da yine AB grubu geldiğini, en çok kullanıldığı bölgenin de Marmara olduğunu kaydetti.

Evlerde en çok kullanılan ısıtma sisteminin başında yüzde 49'luk oranla soba gelirken onu yüzde 29'luk oranla doğal gaz ve kaloriferin izlediğini, elektrikli ısıtıcıların yüzde 9, kömür kaloriferinin yüzde 8.4, klimanın yüzde 8 ve doğalgaz sobasının yüzde 5'lik orana sahip olduğunu belirten Öz, Doğalgazın en çok kullanıldığı bölgenin Marmara ve ardından İç Anadolu iken, sobanın en çok kullanıldığı bölgenin Güneydoğu Anadolu olduğunu ve onu sırasıyla Karadeniz, Ege, Doğu Anadolu, Akdeniz'in izlediğini bildirdi. Televizyon, DVD/VCD gösterici, müzik seti gibi elektrikli aletleri düğmesinden kapattığını söyleyenlerin oranının yüzde 52, ancak hala yüzde 33'lük bir kesimin bu aletleri kumandadan kapatarak stand-by'da bıraktığını belirten Öz, fişten çekerek kapatanların ise yüzde 14 oranında olduğunu söyledi.
 
Tasarrufun ekonomiye katkısı 7.5 milyar TL

Çöplerini türlerine göre ayıranların oranının sadece yüzde 29 olduğunu, bu konuya en çok AB sınıfı ve 55 yaşın üzerindeki tüketicilerin dikkat ettiğini belirten Öz, şunları kaydetti:

"Araştırma sonuçlarından da anlaşıldığı gibi enerji verimliliği konusunda daha çok yol kat etmemiz gerekiyor. Çünkü bugün evlerimizde en az yüzde 30 oranında enerji tasarrufu potansiyeli mevcut ve basit önlemler alarak yılda ortalama bin 650 TL tasarruf sağlamak mümkün. Bu tasarrufun ülkemize katkısı ise 7.5 milyar TL. Enerjisinin yüzde 70'ini ithal eden ve toplam ithalatının beşte birini enerji faturasına ödeyen ülkemiz için bu tasarruf miktarları çok önemli. Ayrıca enerjiyi verimli kullanmak çevre kirliliği ve küresel ısınmayla mücadele etmek için yapılması gerekenlerin başında geliyor. Bu yüzden tüm kamuoyuna enerjiyi verimli kullanmaları için çağrıda bulunmak istiyorum. Basit önlemlerin hayatımızda büyük değişiklikler yapacağını unutmamak gerekiyor. Bugün burada bizlerle birlikte olduğunuz için tekrar teşekkür ediyorum. Ve konuşmamı projemizin sloganı ile sonlandırmak istiyorum: Verimli kullanırsan enerji gelecektir"

'enverIPAB' Ekip Lideri Seppo Silvonen de, İngilizce yaptığı sunumunda, proje kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler ve yapılan Türkiye'nin Enerji Verimliliği Bilinci Araştırması'na ilişkin sonuçları anlattı. Törende Genel Müdür Yardımcısı Çelikoğlu da kısa bir konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmaların ardından, Ankara Teğmen Kalmaz İlköğretim Okulu öğrencileri rap tarzında hazırladıkları şarkı ile büyük beğeni topladı. Enerji verimliliğine ilişkin uyarıların yapıldığı şarkı, katılımcılardan da büyük alkış aldı. (İHA)

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/eieden-turkiyenin-enerji-verimliligi-portresi_66219.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Enerji verimliliği projeniz kapsamında bilinçlenen kullanıcılar için öneri: Evlerinde kullandıkları-akkor flamanlı-ampul yerine yeni alacakları (yüksek verimli-düşük kayıplı) ampulleri satın alırken nelere dikkat etmeli? Satın alacakları dükkan -mağaza veya market vb.-den neler talep etmeli? YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!