Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ek Emlak Vergisi Tamam

Ek vergi, bina, arsa ve arazi sahibi ya da intifa hakkı sahibince, bunlar yoksa gayrimenkulu sahibi gibi tasarruf edenlerce ödenecek. Emlak vergisi

NTV-MSNBC



b>Ek vergi, bina, arsa ve arazi sahibi ya da intifa hakkı sahibince, bunlar yoksa gayrimenkulu sahibi gibi tasarruf edenlerce ödenecek. Emlak vergisi ile ilgili muafiyet ve istisnalar, ek vergide de geçerli olacak.

Ek emlak vergisi, bina, arsa ve arazi ya da intifa hakkı sahibince, her ikisi de yoksa gayrimenkulu sahibi gibi tasarruf edenler tarafından ödenecek. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan “Ek Emlak Vergisi Genel Tebliği”nde, ek emlak vergisinin tahakkuk ve ödeme yöntemi ile diğer uygulama esasları bulunuyor.

Tebliğe göre, bina ve arazi vergisinin 2003 yılında mükellefi olanlar, ek emlak vergisinin de mükellefi sayılacak. Emlak vergisi beyannamesi veya bildirimi verilmemiş bina, arsa ve arazilere ilişkin ek emlak vergisi, Emlak Vergisi Kanunu’nun ilgili maddesine göre belirlenecek bina ve arazi vergisi matrahı üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilecek.

MUAFİYET VE İSTİSNALAR KORUNACAK
Emlak Vergisi Kanunu’nda yer alan muafiyet ve istisnalar ile diğer kanunlarda emlak vergisi ile ilgili olarak bulunan muafiyet ve istisna hükümleri, ek emlak vergisi uygulamasında da aynen dikkate alınacak.
Söz konusu vergi, Emlak Vergisi Kanunu hükümlerine göre tespit edilen 2003 yılına ait bina ve arazi vergisi matrahları üzerinden, Kanunda yer alan nispetlerde hesaplanacak. Bu şekilde büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlar dışındaki gayrimenkul sahipleri arazi ve konutlar için binde 1, diğer binalar için binde 2, arsalar için binde 3 ve araziler için de binde 1 oranında ek vergi ödeyecek.
Adapazarı dışındaki büyükşehir belediyeleri ile mücavir alan sınırları içinde ise söz konusu oranlar yüzde 100 artırımlı uygulanacak.

TEBLİĞDE BULUNULMAYACAK
Yeni düzenleme uyarınca hesaplanan ek emlak vergisi, mükelleflere tebliğ edilmeyecek ve başka bir işleme gerek olmaksızın tahakkuk etmiş sayılacak.
Ek emlak vergisinin ilk taksidi Mayıs ayı sonuna kadar, diğeri de Kasım ayında olmak üzere emlak vergisinin taksit süreleri içinde iki eşit taksitte belediyelere yatırılacak. İsteyen mükellef, verginin tümünü tek taksitte ödeyebilecek.
Türkiye sınırları içinde tek meskeni olup, gelirleri sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıklardan ibaret bulunanların veya bunlardan kendileri üzerine kayıtlı meskeni olmayanların anılan kurumlardan aylık almayan ve herhangi bir geliri de bulunmayan eşleri ile şehitlerin dul ve yetimlerine ve gazilere ait tek meskenler için ek emlak vergisi ödenmeyecek.
Büyükşehir belediye sınırları içinde tahsil edilen ek vergiden büyükşehir belediyesine pay ayrılacak. Büyükşehir sınırları ve mücavir alanlar dışında kalan belediyelerce tahsil edilen ek emlak vergisinin tamamı ise Hazine’ye aktarılacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ek-emlak-vergisi-tamam_4152.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!