Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

El Sanatlarına El Atılması İsteniyor

Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık: “Bakır işlemeciliği, sedef kakma, kutnu kumaş, oymacılık, yemenicilik gibi önemli el sanatlarımızın tanıtımı için devlet büyüklerimizin desteğini istiyoruz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Esad'ın sedef kakma eserlerle donatılan mekanda birlikte görüntü vermesi

yapi.com.tr / AA
El Sanatlarına El Atılması İsteniyor

Fotoğraf: Mehmet Öztaş

Türk el sanatları arasında yer alan bakır işlemeciliği, sedef kakmacılık, oymacılık, yemenicilik, semercilik, kutnu kumaşı yapımı gibi önemli el sanatları, eski önemini kaybetmiş olmasına karşın günümüzde yaşamaya devam ediyor.

Büyük kentlerde, daha çok tarihi mekanlarda ve küçük iş yerlerinde çalışan maharetli ustalar tarafından yaşatılan bu meslekler, hem modern kent insanına nostalji yaşatıyor, hem de binlerce yıllık kültürel mirası genç kuşakları aktarıyor.

Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, yaptığı açıklamada, bakır işlemeciliği, sedef kakma, kutnu kumaş, oymacılık, yemenicilik gibi önemli el sanatlarının tanıtımı için devlet büyüklerinin desteğini istediklerini söyledi.

Türkiye'nin el sanatları bakımından çok zengin bir ülke olduğunu ve bir çoğunun tanıtımı konusunda sıkıntılar yaşandığını ifade eden Açık, şöyle konuştu:

''Biz oda olarak, bakır işleme ve sedef kakma işi ile uğraşan üyelerimize imkanlarımız ölçüsünde başta tanıtım olmak üzere her alanda destek olmaya çalışıyoruz. Ancak, tanıtım konusunda çok büyük sıkıntılar yaşadığımız bir gerçek. Maharetli ustalarımızın el emeği göz nuru ile meydana getirmiş olduğu eserlerin tanıtımı konusunda yetersiz kalıyoruz. Daha çok küçük iş yerlerinde çok zor şartlar altında, mesleklerini sürdüren üyelerimiz, biraz da tutku ile bağlı oldukları mesleklerini günümüzde inatla sürdürmeye devam ediyor.

Meydana getirilen bu eserlerin tanıtımı konusunda ise yetersiz kaldığımız bir gerçek. Örneğin, bakır işleme ve sedef kakmada, çok güzel eserler meydana getiren ustalarımızın eserlerini hem yurt içinde hem de yurt dışında yeteri kadar tanıtamıyoruz. Tanıtım konusunda, ekonomik açıdan yeterli güce sahip değiliz. Bu konuda, tüm devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz. Özellikle, yabancı konukların ağırlanmış oldukları mekanlar, el sanata ürünleri ile donatılabilir. Bu tanıtımda Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve bakanlarımız bize yardım edebilir''.

Başbakan Erdoğan'ın Suriye'de ağırlanması

Başkan Celal Açık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 11 Ekim 2010 tarihinde yapmış olduğu Suriye ziyaretine dikkat çekerek, şu görüşleri dile getirdi:

''Bir günlük ziyaret için Suriye'ye giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başkent Şam'da Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad tarafından bir araya geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın sedef kakma eserlerle donatılan bir mekanda birlikte görüntü vermesi çok önemli ve anlamlı. Bu görüntü ile bir anlamda, Suriye kendi el sanatı ürünlerinin tanıtımına destek oldu. Nitekim bu görüşme sırasında çekilen fotoğraf ve görüntüler bir çok gazete ve televizyonda yayınlandı. Biz de oda olarak, devlet büyüklerimizden el sanatlarımızın tanıtımı açısından bu tür çalışmalar yapmasını bekliyoruz.

Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan daha büyük beklentilerimiz var. Sonuçta el sanatları bir anlamda kültürümüzü dünyaya tanıtan, bizi biz yapan değerlerimiz. Tanıtım konusunda yapılacak mekan düzenlemeleri ile bu el sanatlarımızın yaşamasına desek olunabilir. Bu desteği, illerde de Valililikler ve Belediyelerimiz yapabilir. Mekan düzenlemesi konusunda yapılacak olası çalışmalara gereken katkıyı vermeye de hazırız.''

Açık, el sanatı ürünlerine daha fazla ilgi gösterilmeye başlandığına işaret ederek, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere, Türkiye ve dünyanın bir çok ülkesinde eski el sanatları ürünlerine ilginin arttığına dikkati çekti. Açık, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu ilgi artışı, çok zor şartlarda olmalarına karşın, mesleklerine tutku ile bağlı maharetli ustalarımıza bir anlamda destek oluyor. Bu destek ve ilgi, ustalarımızın moral gücünü arttırıyor ve el sanatlarının da yaşamasını sağlıyor. Nitekim yerli ve yabancı turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği İstanbul, İzmir, Antalya, Mersin, Muğla ve Bursa gibi illerimizde, el sanatı ürünlerimizin satışlarının hiç de az olmadığını görüyoruz. Eğer tanıtım konusunda daha etkili işler yapılabilmiş olsa, el sanatlarımızın daha da gelişmesine ortam sağlanmış olur”.

ETİKETLER: kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/el-sanatlarina-el-atilmasi-isteniyor_83395.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!