Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Elbisedeki Hata için Hak Aranabiliyor, ya Yapı için?

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Türkiye’de ruhsatsız, kaçak yapı sorununun temelinde bunların ‘yapılabilir’ görülmesinin yattığını belirterek, sorumlular hakkında meslekten men’e varan ‘çok ciddi müeyyideler’ getireceklerini bildirdi. Demir, 17 Ağustos depreminin 10. yılında, afet yönetimiyle ilgili gelinen noktaya ilişkin Anadolu

Radikal Gazetesi
Elbisedeki Hata için Hak Aranabiliyor, ya Yapı için?

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Türkiye’de ruhsatsız, kaçak yapı sorununun temelinde bunların ‘yapılabilir’ görülmesinin yattığını belirterek, sorumlular hakkında meslekten men’e varan ‘çok ciddi müeyyideler’ getireceklerini bildirdi. Demir, 17 Ağustos depreminin 10. yılında, afet yönetimiyle ilgili gelinen noktaya ilişkin Anadolu Ajansı muhabirlerinin sorularını yanıtladı. Mustafa Demir, öncelikle 17 Ağustos depreminin ‘çok büyük bir afet’ olduğunu vurgulayarak, bu afetin  Türkiye’de “Depreme dayanıklı yapı kavramını zihinlere yerleştirdiğini” söyledi.

Men cezası getirilecek

Süreç içinde depreme dayanıklı yapı inşa etme konusunda ‘Çok büyük mesafeler katedildiğini’ dile getiren Demir, 17 Ağustos depreminin ardından çıkarılan ve halen pilot uygulamanın başlatıldığı 19 ilde yürütülen Yapı Denetimi Kanunu hakkında bilgi verdi. Mustafa Demir, şöyle konuştu:

“Yurt genelinde etkili olacak bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Yalnız bu yapı denetimi kavramı içinde, bugün anladığımız yapılırken yapıyı denetim şeklinin dışında da yeni düzenlemelere ihtiyaç olacaktır. Ruhsata aykırı yapı yapma olgusunda ihmali bulunan disiplinlere ciddi müeyyideler getirmeyi de içinde barındıran, topyekün planlamadan tutun, tasarım, yapım ve kullanıma açmaya kadar tüm alanı içine alacak yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var.”

Demir özetle, şunları söyledi:

* Mühendislik ve mimarlık meslek yasalarını çıkarmak istiyoruz. Mesleğin kapsamını, sınırlarını çizmek gerek, ilgili kesimlerle bu yönde çalışma yürütüyoruz.
* Önce plancılar, tasarımcılar ve yapım mühendislerine, kendi yaptıkları meslekleri icra noktasında bir denetim mekanizması gerekli. Yapıyı yapım açısından denetime tabi tutmak gerekiyor, yapana da ayrıca denetim gerekiyor. Bunların ortak özelliği; hepsi yapıda buluşur.
Yapıyı merkeze alarak süreçle alakalı, diyelim yapıda bir eksiklik oldu bu tasarımcısından kaynaklanan bir şeyse o eksikliğin sorumluluğunu ona sormak lazım. Eğer yapımcıdan, yükleniciden, müteahhit firmadan kaynaklanıyorsa hem ona sebebiyet veren teknik elemandan hem de yapımcıdan bunu sormak gerekir. Eğer bizzat yapım işini gerçekleştiren ustalarca, elemanlarca yapılan bir hataysa yine ona sebebiyet veren mühendislere ve yapımcıya da müeyyide getirilmeli. Bunlar çok zor şeyler değil, güzel sağlıklı bir sistem kurulduğunda işleyecek olan bir yapı. Buna çalışıyoruz.
* Yaptırımların derecelerini belirleyeceğiz. Müeyyideler meslekten men’e kadar varacak.
Ruhsata aykırı belli yapılar olabilir, kapının yerini ufak değiştirmiştir mesela o ayrı bir şey ama özellikle taşıyıcısında, binanın ana ölçülerinde yüksekliklerinde hata yapan, hataya sebebiyet veren teknik elemanımıza, mühendisimize, kat yüksekliği 3 iken 3.50 yapılmışsa onun başındaki kontrol eden fenni mesule, kaçak yapıya müsaade eden belediye yetkilisine, ilgilisine çok ciddi müeyyide uygulamak lazım.
* Ruhsata aykırı ve kaçak yapı yapılabilirliği bizi bu hale getirmiştir. Bizim bunun yapılabilirliğini Türkiye’de tamamen ortadan kaldırmamız gerekiyor. Kaçak ve ruhsata aykırı yapı yapma kavramı, yapacak olduğumuz düzenlemeyle Türkiye’de tarihe karışmalı.
* Türkiye’de bir kişinin yapıyla ilgili yaşadığı sıkıntıda hakkını arayabilmesi de zor. Mesela aldığınız elbisede bir hata, kalite problemi varsa tüketici haklarıyla ilgili düzenlemelerimiz var.
Gidiyorsunuz hakkınızı orada arıyorsunuz. Peki yapıda bir eksiklik, aksaklık olduğu zaman... Hak arama noktasındaki mekanizmalarımız yetersiz, bu oluşturulmalı, üzerinde çalışıyoruz.

http://www.yapi.com.tr/haberler/elbisedeki-hata-icin-hak-aranabiliyor-ya-yapi-icin_71507.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!