Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Elektrikte Özelleştirme Termik Santral Satışlarıyla Başlayacak

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, 25 şeker fabrikasının 6 grup halinde satılacağını ve ilk özelleştirmenin bir ay içinde başlayacağını söyledi. Kilci, elektrik üretimi özelleştirmelerinde ise önceliğin termik santrallarda olacağını açıkladı.

Referans Gazetesi
Elektrikte Özelleştirme Termik Santral Satışlarıyla Başlayacak

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, 25 şeker fabrikasının 6 grup halinde satılacağını ve ilk özelleştirmenin bir ay içinde başlayacağını söyledi. Kilci, elektrik üretimi özelleştirmelerinde ise önceliğin termik santrallarda olacağını açıkladı.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Türkiye Şeker Fabrikaları'na ait toplam 25 fabrikayı 6 ayrı grupta özelleştireceklerini belirterek, bütün şeker fabrikalarının ihale sürecini bu yıl içinde başlatmayı planladıklarını ve ilk ihalelerin yaklaşık bir ay içinde açılacağını söyledi. Kilci iç ve dış gelişmelerin özelleştirme programını etkilemediğini belirterek, Elektrik Piyasası Yasası'nın Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra özelleştirmeye başlayacaklarını söyledi. Kilci önceliğin termik santrallarda olduğunu açıkladı. Milli Piyango'nun özelleştirmesi konusunda ilgili tasarı yasalaşınca gecikmeden ihale sürecini başlatmayı ve 2008 içinde özelleştirilmesini tamamlamayı hedeflediklerini bildiren Kilci, Piyango'nun lisans satışı yoluyla özelleştirileceğini kaydetti. Kilci lisans süresinin kesinleşmediğini ama 10 yıl süreyle lisans satışının söz konusu olacağını belirterek, "Meclis tatile girmeden tasarı kanunlaşır diye ümit ediyoruz. Yıl içinde lisans satışını yaparız. Satış yönteminde öncelikli olarak toplu ödeme söz konusu, hasılat paylaşımını henüz değerlendiriyoruz. İlk başta 10 yıllık lisans için belli bir bedel ödenecek. Hasılatta pay aldığınızda toplu ödeme o oranda azalacak veya toplu ödemeyi yüksek tutmak isterseniz hasılatta pay almayacaksanız" dedi.

Boğaziçi ayrı pakette satılacak

Kilci, otoyol ve köprülerin özelleştirilmesi için de bu yıl mutlaka ihaleye çıkacaklarını, ancak diğer işlemelerin gelecek yıla sarkabileceğini bildirdi. Rekabet Kurulu'nun, çok net söylememekle birlikte Boğaziçi Köprüsü'nün ayrı tutulması yönünde bir kararı olduğunu anımsatan Kilci, "Boğaziçi'ni muhtemelen ayrı değerlendireceğiz. Otoyol ağının ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün oluşturduğu paketten ayrı tutacağız. Bunun için de alternatif planlarımız var" dedi.

Otoyol ve köprülerin özelleştirilmesine ilişkin tasarının komisyondan geçtiğini ancak Meclis tatile girmeden yasalaşmasının zor göründüğünü kaydeden Kilci, "Önceliğimiz otoyolların ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün işletme hakkı satışı. Burada teknik olarak, yatırımın geri dönüşün sağlanması ve makul bir bedel elde edilebilmesi için 25 yıllık bir süre öngörüyoruz" dedi.

Halkbank'ın kalan hisselerinin özelleştirme stratejisine ilişkin henüz alınmış bir karar olmadığını, ikincil halka arz konusunda da bir hazırlıkların olmadığını bildiren Kilci, özelleştirmenin piyasa koşullarına bağlı olduğunu anımsattı.

Üretim ihaleleri kısa sürecek

Kilci, Elektrik Üretim AŞ'ye (EÜAŞ) ait santralların özelleştirilmesine ilişkin sürecin TBMM'de kabul edilen Elektrik Piyasası Kanunu'nun Cumhurbaşkanı'nın onayı ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından başlanacağını bildirdi. Üretim tesisleri ile ilgili özelleştirmenin nispeten daha kısa zaman alacağını vurgulayan Kilci, "Kanunda yer aldığı şekliyle Enerji Bakanlığı'nın öngörüsüyle olacak şeyler. Onlar öncelikle portföy şirketleri kapsamında bir değerlendirme yapacak. Önce termik santrallar gündemde olacak. Santralların satışı sırasında bir takım yatırım kriterleri olacak" dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/elektrikte-ozellestirme-termik-santral-satislariyla-baslayacak_62470.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!