Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Elektromanyetik Dalgaları Tutan Perde

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Işık tarafından geliştirilen özel perdenin, baz istasyonları, kablosuz internet modemi, telsiz ve cep telefonu gibi elektronik aletlerin yaydığı elektromanyetik dalgaları büyük ölçüde emerek, zararsız hale getirdiği bildirildi.

NTV
Elektromanyetik Dalgaları Tutan Perde

STRONG>İTÜ tarafından geliştirilen, dokusu ve görünümü evdeki perdelere benzeyen kumaşın üretimine başlandı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Işık tarafından geliştirilen özel perdenin, baz istasyonları, kablosuz internet modemi, telsiz ve cep telefonu gibi elektronik aletlerin yaydığı elektromanyetik dalgaları büyük ölçüde emerek, zararsız hale getirdiği bildirildi.

Sağlığa zararı olduğu bilinen elektromanyetik dalgaları engellediği TÜBİTAK tarafından onaylandığı belirtilen perdenin üretimine Bursa'da başlandı.

Görünüş itibarıyla evlerde kullanılan perdelerden hiçbir farkı bulunmayan ürün, benzerlerinden özellikle dokumasında kullanılan elektriksel iletkenliği olan özel ipliklerle ayrılıyor. Söz konusu iplikler, baz istasyonu, kablosuz internet modemi, telsiz ve cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik dalgaları, sağlığa zararı bulunmayan elektrik akımlarına dönüştürüyor.

İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günlük hayatın vazgeçilmezlerinden biri haline gelen cep telefonlarının iletişimlerinin sağlanması için kullanılan baz istasyonlarının, yaydıkları elektromanyetik dalgalar nedeniyle rahatsız ettiğini söyledi.

FİYAT AVANTAJI

Kendisine bu konuda birçok şikayetin geldiğini, bu kapsamda soruna çözüm bulabilmek için çalışmalara başladığını belirten Işık, şöyle devam etti:

''Baz istasyonlarının yaydığı dalgaların yaşam alanlarımıza, haberleşme için gerekenden daha fazla girmesi engellenebilir mi diye araştırmalar yaptım. Konuyu araştırırken, geliştirdiğim perdenin emsalleriyle karşılaştım. Yurt dışında bulunan bu ürünün mikro düzeyde gümüş kaplı ipliklerle örülmüş ağdan oluştuğunu olduğunu gördüm. Ancak bunun metre kare fiyatı çok yüksekti. Bu nedenle halkın kullanamayacağı bir üründü. Geniş halk kesimlerine hitap edebilecek, görselliği olan, evlerde kullanılabilecek bir ürün geliştirmek için 1 yıl çalıştım.''

''GÖRSEL AÇIDAN FARK YOK''

Işık, ''Elektromanyetik radyasyonu engelleyen perde'' adı altında ortaya çıkardığı ürünün, evlerde rahatlıkla kullanılabileceğini dile getirerek, şunları söyledi:

''Görsel açıdan normal bir perdeden farkı yok. Ürünümüzün elektromanyetik radyasyonu engellediği TÜBİTAK tarafından yapılan testlerle de kanıtlandı. Bununla ilgili belgelerimiz, raporlarımız var. Dolayısıyla ürünü kullanacak kişinin evi baz istasyonu yakınında bulunuyorsa, bu perdeyi taktığı zaman pencereden içeri giren elektromanyetik radyasyonu bin misli azaltmaktadır. Bin misli azaltmanın manası şudur; 30 metre yakınımızda bulunan bir baz istasyonunu pencereden giren radyasyon bakımından yaklaşık 1 kilometreye taşımış gibi oluyoruz. Bu perde takıldığı zaman, elektromanyetik dalgalar, yaşam alanımızda cep telefonu ile normal görüşme yapabilecek düzeyde zayıflatılmış olacak.

Yurt dışında üretilen ürün, kendisine gelen elektromanyetik dalgayı aynen geri yansıtıyordu. Bizim ürünümüz ise üzerine gelen elektromanyetik dalganın büyük bir kısmını, zararsız elektrik akımlarına çevirerek soğuruyor. Eğer yaşam alanı içerisinde kablosuz modem, telsiz ve cep telefonu gibi cihazların yaydıkları dalgalar da bulunuyorsa, bu dalgalar da perde tarafından yutulmakta. Söz konusu perdenin, özellikle çocuklarımızı, bu cihazların neden olabileceği zararlardan korunmalarında faydalı olacağına inanıyoruz.''

Doç. Dr. Işık, ürünün patent koruması altında olduğunu ve üretim aşaması için tekstil firmalarıyla görüştüğünü dile getirerek, sonunda perdeyi Bursa'da faaliyet gösteren bir fabrikada ürettirmeye karar verdiğini vurguladı.

Perdelerin üretimine başlanan Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesindeki firmanın ortaklarından Faruk Kış da konuya bir sosyal sorumluluk projesi olarak baktıklarını belirtti.

Ürünü özellikle çocukların korunması açısından önemli bulduklarına değinen Kış, şunları kaydetti:
''Böyle bir ürüne, üretim aşamasında eğer katkı sağlayabilirsek 'ne mutlu bize' diye düşündük. Üretim safhasında uygulamaya geçmek çok kolay olmadı. Çeşitli aşamalardan geçerek belli noktaya geldik. Şu anda özellikle kadınların hoşuna gidebilecek, ürünün görselliğini artıracak çalışmalar yapıyoruz. Çocuk odaları için ayrı, diğer odalar için ayrı modeller olacak. Bebekler için cibinlik tarzında ürünümüz de tasarlanacak. Ürünümüz birkaç ay içinde piyasaya sunulacak. Daha sonra yurt dışına da göndereceğiz.''

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/elektromanyetik-dalgalari-tutan-perde_80290.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!