Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

En Derin Kuyudan Kaynar Su Fışkırdı!

Kütahya'nın Şaphane ilçesinde, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğünce yapılan sondajda 2500 metre derinlikte 180 derece sıcaklığa sahip jeotermal kaynağa ulaşıldı. Bunun, MTA'nın jeotermal enerji elde ettiği Türkiye'deki en derin kuyu olduğu bildirildi.

Gazete Habertürk
1 En Derin Kuyudan Kaynar Su Fışkırdı!

Kütahya'nın Şaphane ilçesinde, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğünce yapılan sondajda 2500 metre derinlikte 180 derece sıcaklığa sahip jeotermal kaynağa ulaşıldı. Bunun, MTA'nın jeotermal enerji elde ettiği Türkiye'deki en derin kuyu olduğu bildirildi.

Vali Şükrü Kocatepe, sondaj alanında düzenlenen törende yaptığı konuşmada, hükümetin yeni enerji kaynakları arayışına yönelmesinden başarı sağlandığına işaret ederek, bir ülke için enerji yatırımlarının çok önemli olduğunu söyledi. İl genelinde 34 tür maden bulunduğuna dikkati çeken Kocatepe, ''Şaphane'deki jeotermal kuyumuz, Kütahya'daki 10'uncu jeotermal kaynak olmuştur. Simav, jeotermal enerjinin kullanılmasında önemli ve örnek bir ilçemizdir. Simav ve Şaphane'de yatırım yapacak özel sektörün hizmetkarıyız'' dedi.

MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer de jeotermalin yenilenebilir bir enerji kaynağı olduğunu, buna karşı petrol ve doğal gaz gibi enerjilerin dışarıdan parayla alındığı için pahalı olduğunu kaydetti. MTA'nın 1962 yılından bu yana jeotermal enerji arama çalışmaları yaptığını anımsatan Üzer, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin toplam 31 bin 500 megavat enerji potansiyeli vardır. Henüz bunun yüzde 15'i görünür durumdadır. Bir ülkenin kalkınmasının temeli, madenlerinin işletilmesidir. Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak için MTA olarak 2005 yılından bu yana yer altı enerji kaynaklarını arama çalışmalarına çok önem vermeye başladık. Şaphane'de çıkardığımız bu enerjiden dolayı burayı 18'inci elektrik üretim sahası ilan ettik.''

Üzer, Türkiye'de en derin kuyuyu Şaphane'de açtıklarını bildirerek, kaynağa ulaşmak için 2500 metre sondaj yaparak 2 milyon 500 bin lira harcadıklarını belirtti. Sahip oldukları son teknoloji ürünü makineleri bu kuyuda kullandıkları bilgisini veren Üzer, ''Sonunda bu heyecanlı ve mutlu neticeye ulaştık. Memleketimize hayırlı olsun'' diye konuştu.

Şaphane Belediye Başkanı Ramazan Yeşildeniz de kaynağa ulaşılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bunda emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Vali Kocatepe, MTA Genel Müdürü Üzer ve Belediye Başkanı Yeşildeniz tarafından kuyu binası önündeki kurdele kesilerek, kaynak kullanıma açıldı. Törene Simav Kaymakamı Cengiz Horozoğlu, Şaphane Kaymakamı Zerrin Çay Beşikçi, Gediz Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Pazarlar Kaymakamı Murat Beşikçi, İl Genel Meclisi Başkanı Şükrü Nazlı, AK Parti İl Başkanı Kamil Saraçoğlu, Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan, Pazarlar Belediye Başkanı Ahmet Torun, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/en-derin-kuyudan-kaynar-su-fiskirdi_80472.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Bölgede,Metamorfize Tektonik Kama yapısının üzerinde Pliyosen Çökeller ve yerel denizel kabuk intrüsyonlarının baskın yapılar oluşturduğunu söyleyebiliriz.Bu doğrultuda yapılan derin sondaj sonrası Sıcak suya ulaşılmış olması,bölgenin Jeotermal ısı dağılımı ve sismolojik verilerin de desteği doğrultusunda zaten beklenen bir gelişmeydi. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!