Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

En Önemli Projelerden Biri Rafa Kalkıyor

15 yıldır Hasanpaşa'da alanın katılımcı bir modelle İstanbul'a kazandırılması için mücadele eden Gazhane Çevre gönüllüleri, 2010 yılının son aylarına girilirken proje için ayrılan bütçenin iptalinin gündeme alınmasından ve projenin iptal edilmesinden kaygılanıyor. Gazhane Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi Başkanı Serkan Öngel, rant çevrelerinin

Cumhuriyet Gazetesi
En Önemli Projelerden Biri Rafa Kalkıyor

Foto: Gül Köksal

Gazhane Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi Başkanı Serkan Öngel, rant çevrelerinin alana olan ilgisinin projenin hayata geçirilmemesinde rol oynadığını düşündüklerini ifade etti. Öngel yaptığı açıklamada, 2010 Avrupa Kültür Başkenti çalışmaları kapsamında Hasanpaşa Gazhanesi'nin katılımcı bir model, çok işlevli bir kültür merkezi ve endüstri müzesi olarak, Anadolu yakasının kültür sanat ortamına kazandırılmasını amaçlayan projesinin hayata geçirilmesinin engellendiğini söyledi.

Proje için ayrılan bütçenin iptali gündemde

15 yıldır Hasanpaşa'da alanın katılımcı bir modelle İstanbul'a kazandırılması için mücadele eden Gazhane Çevre gönüllüleri, 2010 yılının son aylarına girilirken proje için ayrılan bütçenin iptalinin gündeme alınmasından ve projenin iptal edilmesinden kaygılanıyor. Öngel, rant çevrelerinin alana olan ilgisinin projenin hayata geçirilmemesinde rol oynadığını düşündüklerini söyleyerek, "Avrupa Kültür Başkenti kapsamında, Gazhane projesinin iptali, Kültür Başkenti iddiasının iflasıdır. Bu başlık altında çok az sayıda dişe dokunur iş yapılmışken, İstanbul'a bu sürecin armağanı olacak somut bir örnek çürümeye terk edilmiştir. Kente sadece meta olarak bakan Belediye, kullanım değerini değil, değişim değerini esas almaktadır. Ne yazık ki, Kadıköy Belediyesi de sürece karşı kayıtsız kalmaktadır" diye konuştu.

Bölge sit alanı

Geçtiğimiz hafta, Gazhane Çevre Gönüllüleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne dilekçe vererek, endüstri mirasının durumunu sormuştu. Dilekçede, 32 dönümlük geniş bir alana yayılan ve İstanbul'da türünün son örneği olan bu tesisin 25 Ekim 1994 tarih 3564 sayılı Koruma Kurulu kararı ile sit alanı ilan edilerek koruma altına alındığı ve endüstriyel mimarinin çok önemli örneklerinden biri olduğu belirtildi. Sözü edilen semtte yaşayanların oluşturduğu Gazhane Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi'nin, alanın bölgede ihtiyacı duyulan sosyal donatı alanı gereksinimine uygun olarak yeniden düzenlenmesine yönelik 1996 yılından bu yana çalışmalar yürütmesine ve bu kapsamda pek çok idari otoriteye dilekçeler verilmesine karşın her hangi bir gelişme olmadığı hatırlatıldı.

Dilekçe'de ayrıca anılan kentsel alanın bölgenin gereksinimlerine uygun olarak, kent ile ilgili kararların kentte, kentin o parçasında yaşayan insanların katılımı sağlanması ilkesi ve yaklaşımına uygun olarak düzenleneceğine ilişkin belediyenin beyanlarının gereği olarak nasıl bir işlem ve eylemde bulunulmakta olunduğu soruldu.

'İstanbul'un alışveriş merkezine ihtiyacı yok'

Projenin bütçesinin iptal edilmesine dair kararın gündeme alındığını ifade eden Öngel, "Rant çevrelerinin alana olan ilgisinin projenin hayata geçirilmemesinde anahtar bir rol oynadığını düşünüyoruz. Avrupa Kültür Başkenti kapsamında, Gazhane projesinin iptali, Kültür Başkenti iddiasının iflasıdır. Bu başlık altında çok az sayıda dişe dokunur iş yapılmışken, İstanbul'a bu sürecin armağanı olacak somut bir örnek çürümeye terk edilmiştir. Anlaşılan o ki, kente sadece bir meta ve rant alanı olarak yaklaşan İBB, kullanım değerini değil, alanın değişim değerini esas almaktadır" dedi.

Kadıköy Belediyesi'nin de sürece karşı kayıtsız kaldığını iddia eden Öngel, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni İstanbul'un tarihi mirasına sahip çıkmaya ve katılımcı kent yönetimi iddiasına uygun hareket etmeye davet ediyoruz. İstanbul'un lüks konut projelerine, alışveriş merkezlerine değil, nefes alacak alanlara ihtiyacı var" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/en-onemli-projelerden-biri-rafa-kalkiyor_83170.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!