Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

En Ucuz Daireler Elde Kaldı

Ailenin ikinci kuşağı Engin Yeşil, uzun yıllar ABD'de kaldıktan sonra üç yıl önce Türkiye'ye döndü ve inşaat sektörüne el attı. Yeşil, Beylikdüzü'nde 375 bin metrekarelik bir alan üzerinde beş etapta tam 14 bin konutluk Innovia projesini inşa ediyor. Yeşil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil, "Burası değil Türkiye'nin Avrupa'nın en büyük

Hürriyet EMLAK
En Ucuz Daireler Elde Kaldı

ilenin ikinci kuşağı Engin Yeşil, uzun yıllar ABD'de kaldıktan sonra üç yıl önce Türkiye'ye döndü ve inşaat sektörüne el attı. Yeşil, Beylikdüzü'nde 375 bin metrekarelik bir alan üzerinde beş etapta tam 14 bin konutluk Innovia projesini inşa ediyor. Birinci fazında oturumun başladığı projenin 2 bin 800 adetlik ikinci etabının satışları da tamamlandı. Yeşil, 39 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa çıkardığı üçüncü etabın da önemli bir bölümünün satışını bitirdi. Yeşil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil, "Burası değil Türkiye'nin Avrupa'nın en büyük projesi" olduğunu söylüyor.

Siz ayakkabı işinden inşaata nasıl geçtiniz?

Ayakkabıcı olan ben değilim benim babam ayakkabıcı. Ben yıllardır ABD'deydim. Orada telekom işi ile uğraştım. Üç sene önce gelince de inşaat sektöründe fırsat olduğunu görüp bu sektörü seçtim. Dolayısıyla ayakkabıdan inşaata atlama diye bir olay yok.  Ayakkabı işini kızkardeşim yürütüyor.

Neden inşaatı seçtiniz?

Türkiye'de inşaatta çok potansiyel var. İstanbul'da da çok iş var. Çarpık yapılaşma, nüfus artışı, göç, insanların 30 yaşın altında olması, evlenmesi, deprem korkusu, niteliksiz yapılar... Bunların hepsini bir tarafa koyduğun zaman sektör yükseliyor. Yok krizdi, bilmem neydi filan ama ihtiyaçlar devam ediyor.

Kimse asansörsüz beşinci kata çıkmak istemiyor, arabasına park yeri aramak istemiyor, çocuğu ile evinin önündeki parkta oynamak istiyor. Hepsini toplarsan bu sektörün öne çıkmayacağını düşünmek mümkün değil.

Bak birşey anlatayım sana, geçen gün karşıda bir arsa bakmaya gittim, adamın ofisi de Kadıköy'de. Ofise kadar yaklaşık 1 km Kadıköy'de yürüdüm ama iki kişi yan yana gidemedik. Her yer dolu, yollar dolu... Bu yoğunluk nasıl olabilir? Ama her yer böyle. Bu insanların ihtiyacı biter mi? Onun için Türkiye'de doğru projeler tutar.

Ucuz fiyatın matematiği belli

Bu tip ucuz konut satan firmalarla ilgili herkesin aklında şu soru var: Nasıl bu kadar ucuz olabiliyor? Mesela siz düşük fiyatları nasıl tutturabiliyorsunuz?

Bizim tip büyük hacimde yapılan inşaatlarda maliyetler mümkün olduğu kadar düşük oluyor. Ortalama metrekare maliyeti arsa payı hariç 650-700 lira. Ama maalesef İstanbul'da arsalar çok pahalı ve fiyatları şişiren de o. Bizim en büyük şansımız bu 375 bin metrekarelik dev araziyi çok ucuza almamız oldu.

Ne kadara?

Fiyat değil ama şöyle bir rakam vereyim. Bu arsanın üçte biri bizim, üçte ikisi kat karşılığı. Kat karşılığındaki oran da yüzde 17. Halbuki kat karşılığı inşaatlarda ortalama yüzde 30'lar civarındadır. Ama biz yüzde 17'de tutunca maliyetleri de düşürebildik.

Bir de bizim gibi firmaların çok olması benim işime gelir. Ben ilk çıktığımda insanlar 'bu fiyata nasıl satacak?' diyordu. Ama başkaları da çıkınca 'demek ki olabiliyormuş' diyor.

Bu arsa kaç kişinin?

Toplam 650 arsa maliki vardı. Biz 1 yıl boyunca toplamak için uğraştık ve sonunda da anlaştık.

Zaten burada birinci adım arsayı o 650 kişiden alabilmekti. İkinci adım, oraya uygun bir model geliştirmek. Maliyetleri ancak çok fazla konut üreterek düşürebiliyorsun. İşte o zaman da 150 bin liralık daire oluyor sana 70 bin lira.

Ucuz fiyatın matematiği belli. Ucuz arsa, büyük hacimler ve alanı maksimize etmek. Mesela bizde tuvaletlerde banyolarda sürgülü kapı var. Kapının açılma mesafesini bile kazanmak için uğraştık. O şekilde de 3+1 daireyi 105 metrekareye çıkardık ama gelip görmen lazım. Öyle bir yaptık ki, 1 metrekareye daha ihtiyaç yok. Böyle olunca da fiyatlar düşüyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/en-ucuz-daireler-elde-kaldi_76263.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!