Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

En Yeni 'Hip' Semt

Daha evvel dünyada başka örneklerini gördüğümüz bir üniversitenin şehri dönüştürme projesinin Silahtarağa Elektrik Santralı bölgesinde nasıl şekilleneceğini merakla bekliyorum.

Akşam Gazetesi/Oray EĞİN



aha evvel dünyada başka örneklerini gördüğümüz bir üniversitenin şehri dönüştürme projesinin Silahtarağa Elektrik Santralı bölgesinde nasıl şekilleneceğini merakla bekliyorum. Columbia Üniversitesi’nin yer aldığı ve bugünlerde Orhan Pamuk’un 1.8 milyon dolarlık eviyle gündeme gelen bölgenin böylesi değerlendirmesinde okulun payını hiç kimse yadsıyamaz. Zamanında New York’un belli bölgelerine, Columbia’nın yer aldığı kadar kuzeydeki kısımlarına girilmezken giderek yayılan yurtlar, kampüsler, okulun ek binaları Morningside Heights’ı da Manhattan’ın kalburüstü bölümlerinden biri yaptı.

Benim zaman zaman vaktimi geçirdiğimden dolayı daha içinden bildiğim bir örnekse Chicago’nun dışındaki Evanston kenti. Amerika’nın önemli okullarından Northwestern Üniversitesi’nin yer aldığı Evanston, kendini neredeyse sadece okula göre şekillendirmiş bir yer. Küçük kentin merkezindeki her şey üniversiteliler için düşünülmüş. Üstelik göle komşu, şehir merkezine yakın.

Üniversitelerin kıyafetlerini aldığı mağazalar (Gap, Urban Outfitters), üniversitelilerin kitaplarını okuduğu, çalıştığı kitapçılar (Borders, B&N), evlerini döşemeleri için butikler (Design within Reach) ve spor salonu, sineması, restoranları, kafesiyle “genç” bir yer Evanston. Üniversiteyle bağı olmayan insanlar da yaşıyor, ama Northwestern her yere damgasını vurmuş, hatta öğrencileri pek çok yerde indirim de sağlıyor.

Üniversitenin varlığı semtin sürekli dinamik olmasına yarıyor. Dört yılda bir değişen öğrencilerle beraber alışkanlıklar da şekilleniyor ve moda, güncel olan neyse kendine Evanston’da yer buluyor. Çünkü talep öyle, gençler hep en yenisini istiyor. Yeni yemek trendlerinden kıyefetlere her türlü değişimi bu üniversite şehrinde görmek mümkün.

İstanbul Bilgi Üniversitesi, kentsel dönüşüme katkısını bir nebze de olsa Kuştepe’de gerçekleştirdi. Ancak mesela öğrenci yurtlarının burada olmaması, okulla bağlantılı kişilerin semtte minimum zaman geçirmelerine sebep oldu. Malum, Kuştepe öğrencilerin kolay kolay yaşayabileceği bir semt de değil sonuçta. Nazire-Hüsnü Şenlendirici geleneğini yıkmak da kısa vadede mümkün değil. Ama belki bir 50 yıl sonra, üniversitenin etkisiyle bambaşka bir Kuştepe göreceğiz.

Boğaziçi Üniversitesi, Rumeli Hisarüstü’ne bu etkiyi tam yapamadı gerçi. Ama aradaki fark Bilgi’nin paralı, öğrencilerinin para harcamaya yatkın olmaları. Ve Boğaziçi’nin duvarları, kendine ait mükemmel alanıyla üniversiteyi bağlı bulunduğu semtten koparması da önemli bir faktör.

Bilgi Üniversitesi’nin Santralİstanbul kampüsü ise önemli. Burası halka açık bir kampüs bir kere; içindeki sanat müzesi, cafesi insanları gün boyu, hatta gece de çekmeyi amaçlıyor. Dolayısıyla çevreye etkilerini daha kısa sürede, daha kolay görebiliriz.

Santralİstanbul, bağlı bulunduğu çevreden kopmuyor aksine semtle birleşiyor. Büyük duvarlar yok, caddeyle, oradaki yaşamla iç içe...

Bu arada santralın bölgesinde kötü durumdaki çeşitli binaların da değerlendirilmesi gerekiyor. Belki üniversite yurtlarını buraya taşır. Belki Otto’dan sonra başka cafeler de o bölgede açılır; hepsi zamanla oluşacak hareketliliğe bağlı.

Belediyenin de bu konuda üniversiteye yardımcı olması gerekiyor. Mesela oradaki kullanılmayan binaların bir şekilde sanatçılara loft olarak tahsis edilmesi, oralarda stüdyoların kurulması ve sanatla beraber hayatın da ilerlemesi gerekiyor. Üniversite’nin de bu konuda çevreyi geliştirme misyonu olmalı.

Santralİstanbul bu açıdan da İstanbul haritasına yeni bir “semt” kazandırıyor; Tünel, Cihangir, Nişantaşı üçgeninden sıkılanlar için çok kısa vadede alternatif bir yaşam alanı olacak. Ulaşımı çok kolay bir kere; arabayla tabii.

Birkaç mimarın ele alıp yeniden yaratacağı bina, birkaç sanatçının stüdyosu, üniversite öğrencilerinin tutacağı evlerle hayata katılım semti diriltecek. Evanston modelinin adını bile tam bilmediğimiz (Sütlüce, Eyüp, Silahtarağa?) Santralİstanbul çevresinde uygulabirliliği mümkün görünüyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/en-yeni-hip-semt_56677.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!