Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Enerji Verimli Bina Tasarımında Çözüm, Erken İşbirliği

ClimaDesign Gelecek Odaklı Planlama ve İnşaat Konferansı, ClimaDesign workshop sunumlarıyla başladı. Katılımcılar, "+" enerjili bina tasarımında disiplinlerarası koordinasyonun önemine dikkat çektiler.

Enerji Verimli Bina Tasarımında Çözüm, Erken İşbirliği

REHAU tarafından, bütünleşik tasarıma ilgi duyan mimar ve mühendisleri buluşturmak üzere düzenlenen ClimaDesign | Gelecek Odaklı Planlama ve İnşaat Konferansı, bu sabah (21 Mart Perşembe) Yapı-Endüstri Merkezi'nde (YEM) başladı.

Konferansın açılışında konuşan REHAU Yapı Tekniği Türkiye Satış Müdürü Hasan Yanyalı, binalarda enerji verimliliğine önem veren firmalardan biri olarak yola çıktıklarına dikkat çekerek, son 6-7 yılda bu alanda kaydedilen gelişmelerden ötürü duydukları memnuniyeti dile getirdi.

"Yine de daha alınacak çok yol var" diyen Yanyalı, düzenledikleri ClimaDesign workshop çalışmasının, enerji verimli binalara ne gibi yenilikler katılabileceğini göstermeyi amaçladığını ekledi. Workshop katılımcılarına, konferans konuşmacılarına, etkinliğe ev sahipliği yapan YEM'e katkıları için teşekkür eden Hasan Yanyalı, "Önümüzdeki dönemde daha geniş katılım ve yeni uygulama alanlarıyla bu yol açıcı çalışmaları sürdürebilmeyi diliyorum" dedi.

Açılış konuşmasının ardından, 18-20 Mart tarihleri arasında YEM'de gerçekleşen "ClimaDesign Gelecek Odaklı Planlama ve İnşaat" workshop çalışmasının sonuç sunumlarına geçildi. Çalışmaya katılan üç ekip sırayla söz alarak, disiplinler arası işbirliğiyle ortaya çıkardıkları enerji verimli bina tasarımlarını paylaştılar.

Güneş kırıcı fotovoltaik paneller, doğal havalandırma ve aydınlatma, cam ebatlarını küçültme, gölgeleme için reflektör kullanımı, ısı pompası, cephede farklı (şeffaf cam, opak cam, doluluk) modülasyonlar ile ısı tasarrufu sağlama gibi çözümlerin tercih edildiği workshop çalışmasında, "+" enerjili bina tasarımında mimar - mühendis koordinasyonun önemi bir kez daha vurgulandı.

Mine Kayalar (Mimar/Archipel Tasarım) ve Ayşin Eke (Makina mühendisi/REHAU), İstanbul için tasarladıkları enerji verimli bina tasarımının detaylarını kendi uzmanlık alanlarının perspektifinden aktardılar. Kayalar ve Eke, güney cepheye konulan otovoltaik panellerle yaz şartlarında ihtiyaç duyulacak elektrik enerjisinin yaklaşık yarısını karşıladıklarını belirttiler.

Meltem Türkan Alagöz (Mimar, SofA) ve Şeref Sarıöz (Rota Mühendislik) Antalya için tasarladıkları binada, Doğu-Batı cephesinde cam ebatlarını küçültüp fotovoltaik paneller ekleyerek, iklimin olumsuz şartlarını bertaraf ettiler. Alagöz, İlk aşamalardan itibaren mühendis-mimar arasındaki koordinasyon ve iletişimin zaman ve kalite açısından çok fayda sağladığını belirtirken; Sarıöze, "Binayı iyi bir şekilde izole etmenin aslında pek çok sorunu çözdüğünü gördük. İyi bir tasarımla herşeyin üstesinden gelebilirsiniz." dedi.

Ali Derya Dostoğlu (Mimar, Mimarlar Tasarım) ve Rafet Altuntaş (Endüstri Mühendisi) da İstanbul için tasarladıkları projenin ortaya çıkış sürecini paylaştılar. Farklı disiplinlerin baştan birlikte çalışmasının sonraki sorunları baştan çözdüğünü ifade eden Dostoğlu, "sürecin çok faydalı olduğunu düşünüyorum" dedi. Doğu-Batı cephsinden kaynaklanan sorunları fırsata dönüştürmeye çalıştıklarını söyleyen Altuntaş ise, cephedeki farklı modülasyonlar ile 'lounge' gibi değişik kullanım alanları yarattıklarına dikkat çekti.

Düşük enerjili binalardan "+" enerjili binalara geçişte Almanya'dan örnekler, binalarda enerji verimli iklimlendirme için beton ısısı kontrolünde teknik ve uygulama detayları, sürdürülebilir binalardan sürdürülebilir yerleşkelere bütünleşik tasarım ve enerji verimli yeşil binalar masaya yatırılacağı konferansa Y. Mimar Gencay Tatlıdamak, Dr. Müh. Robert Himmler, Mak. Müh. Yoni Altaras, Prof. Dr. Zerrin Yılmaz ile Dr. Duygu Erten konuşmacı olarak katılıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/enerji-verimli-bina-tasariminda-cozum-erken-isbirligi_106227.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!