Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Enerji Yatırımları Diğer Yatırımların Yanında Cazibesini Korumaktadır"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Başkent doğalgaz konusunda tercihlerinin, özel sektörün özellikle doğalgaz dağıtım şirketleriyle alakalı ilgilerini ön plana almak olduğunu ifade ederek, ''TPAO'nun böyle bir kabiliyetinin olması böyle bir iş yapacağı anlamına gelmez. 2 ay içinde gelen teklifleri değerlendirdikten sonra TPAO kenarda

yapi.com.tr / AA
"Enerji Yatırımları Diğer Yatırımların Yanında Cazibesini Korumaktadır"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Limak ve Bilgin gruplarının yüzde 50 ortaklıkları ile kurulan Darenhes Elektrik Üretimi A.Ş Elazığ ve Tunceli sınırlarındaki Peri Suyu üzerinde inşa ettiği HES projelerinin finansmanı için 4 banka tarafından sağlanan 415 milyon dolarlık kredinin imza töreninde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Yenilebilir enerji kanunundaki alım fiyatları finansmanı nasıl etkiledi?'' sorusuna Yıldız, yatırımcıların rezervuarlı projelerde bu kanun kapsamında yararlanmak istemediklerini ama genel manada değerlendirdiklerinde şu anda piyasada oluşan rakamların Yenilenebilir Enerji Kanununda verdikleri rakamların daha üzerinde gittiğini söyledi.

Yıldız, şu ana kadar 2005 yılında çıkmış olan ve geçen yıl aralık ayında tekrar revize edilen yenilenebilir enerji kanunundan şu ana kadar kamunun alım garantisiyle alınmış tek bir adet proje, tek kilovatsaat bulunmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Bizim 5,5 avro cent civarında 7,3 dolar cent civarında koyduğumuz rakam, aslında özel sektörün yalnızca bankacılar nezdinde finans temin ederken kullandığı rakamdır. Piyasada kullandığı rakamlar değillerdir. Piyasada özel sektör bu krediyi temin ederken kendi ayakları üzerinde yürüyebilen, hatta koşabilen bir yapı sağlanmıştır. Bu 5-6 yıl içinde bir kısım projelerde kendini finanse eden bir yapı haline gelmiştir. O yüzden enerji yatırımları diğer yatırımların yanında cazibesini korumaktadır ve bundan sonra da korumaya devam edecektir.''

Bir gazetecinin, finansman sağlanan HES projelerinin bulunduğu bölgenin güvenliğine ilişkin sorusu üzerine de Yıldız, 8-9 yıl öncesine göre çok ciddi büyük değişiklikler olduğunu, Elazığ Havalimanı'na indikten sonra bu barajlara 80 kilometre duble yol ile ulaşıldığını söyledi. Bunun güvenlik açısından son derece önemli olduğunu, bu projeler geliştirildikçe, oralarda güvenliğe duyulan ihtiyacın tabii olarak karşılandığını ifade eden Yıldız, yatırımların o coğrafyada oluşturduğu değişikliklerin güvenlik açısından önemli avantaj olduğunu vurguladı.

Yıldız, konuşmasında bahsettiği 3 uluslararası yatırımcıya ilişkin soruya karşılık da bu uluslararası yatırımcıların isimlerini önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını, şu anda hazırlık sürecinde olduklarını ifade etti.

Başkent Doğalgaz

Yıldız, Başkent Doğalgaz konusunda TPAO'nun ilgisi konusundaki bir soruya da, ''TPAO'nun böyle kabiliyetinin olduğu doğrudur. Ancak bizim tercih ettiğimiz, özel sektörün özellikle doğalgaz dağıtım şirketleriyle alakalı ilgilerini ön plana almaktır. TPAO'nun yapacağı şeyler ayrı sınıflandırılmıştır. Böyle bir kabiliyetinin olması böyle bir iş yapacağı anlamına gelmez. 2 ay içinde gelen teklifleri değerlendirdikten sonra TPAO kenarda bu teklifleri bekleyecek'' diye konuştu.

HES'lerle ilgili bir soru üzerine de Bakan Yıldız, Türkiye'nin su kaynaklarının 3'de birinin işletmede olduğunu, 3'de birinin lisans aldığını, 3'de birinin de proje aşamasında lisans almayı beklediğini ve bütün bunların hepsinin yerli ve yenilenebilir enerji kaynağı olduğunu söyledi.

''Türkiye cazip ülke''

Yıldız, ithal edilen enerjinin ortada olduğunu, bu oranı büyüme rakamlarıyla birlikte olabildiğince düşürmeye çalıştıklarını ifade ederek, ''Hem Türkiye büyüyecek hem de büyürken ithal enerji kaynaklarının oranlarını düşüreceğiz. O açıdan 145 -150 milyar kilovatsatlik HES'leri harekete geçirilebilir. HES kaynaklarının hemen hemen 2023'e kadar hepsini devreye almak istiyoruz" dedi.

Devam eden global krizin Türkiye'nin yatırım ihtiyacı ve kredi akışını etkileyip etkilemeyeceği yönündeki soruya karşılık da Yıldız, 2008 yılında dünyada kriz çıkmış olmasına rağmen 2009 ve 2010 yılında enerji sektörünün üretim santralleriyle ilgili kısmında 3 yıl içinde 7-8 milyar liralık yatırıma devam ettiklerini belirtti.

Yıldız, ''Yeni sağlanmış olan siyasi istikrarın aslında dünyada plase edilmeyi bekleyen hukuki paraların yine hukuki zemine gelmesi için Türkiye'nin cazip ülke olacağı kanaatindeyim. O yüzden herhangi bir tedirginlik ve sıkıntı yaşamayacağız diye düşünüyorum'' dedi.

ETİKETLER: enerji
http://www.yapi.com.tr/haberler/enerji-yatirimlari-diger-yatirimlarin-yaninda-cazibesini-korumaktadir_88021.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!