Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Enerjide Birleşme ve Satın Almalarda Artış Yaşanacak

Deloitte, "Enerji Öngörüleri 2010" raporunda, küçük enerji şirketlerinin büyüklerden, büyük şirketlerin ise devlet şirketlerinden kaynaklanan rekabetle baş etmek zorunda olduğu belirtilerek, "Bu nedenle birleşme ve satın almalarda artış yaşanırken 2011'de bu eğilim kriz öncesindeki yüksek düzeyine erişecek" denildi.

Dünya Gazetesi
Enerjide Birleşme ve Satın Almalarda Artış Yaşanacak

Deloitte, "Enerji Öngörüleri 2010" raporunda, küçük enerji şirketlerinin büyüklerden, büyük şirketlerin ise devlet şirketlerinden kaynaklanan rekabetle baş etmek zorunda olduğu belirtilerek, "Bu nedenle birleşme ve satın almalarda artış yaşanırken 2011'de bu eğilim kriz öncesindeki yüksek düzeyine erişecek" denildi.

Deloitte tarafından yapılan yazılı açıklamada, kuruluşun, dünya için kritik bir öneme sahip olan enerjinin geleceği konusundaki tahminlerini "Enerji Öngörüleri 2010" başlıklı raporda bir araya getirdiği ifade edildi. Raporda, küçük enerji şirketlerinin büyüklerden, büyük şirketlerin ise devlet şirketlerinden kaynaklanan rekabetle baş etmek zorunda olduğu dile getirildi. Uluslararası petrol ve doğal gaz firmalarının önümüzdeki yıllarda çeşitli sorunlarla baş etmek zorunda kalacağı ifade edilen rapora göre, sektördeki birleşme ve satın alma girişimlerinin 2010 yılında hız kazanacağı, 2011 yılında ise bu tür girişimlerin kriz öncesi seviyesine erişeceği tahmin ediliyor.

Bağımsız ve küçük petrol ve doğal gaz firmalarının, petrol fiyatlarındaki ani değişimlere ve vergi rejimlerindeki değişikliklere karşı duyarlı olmaya devam ettiği belirtilen rapora ilişkin, şunlar kaydedildi:

"Bu sektörde büyümenin yolu satın almalar veya birleşmelerden geçiyor. Madencilik sektöründe ise şirketlerin rakipleri sadece büyük şirketler değil. Çin gibi ülkelerin dev kuruluşları da sadece orta ölçekli şirketleri değil büyükleri de sıkıştırarak bu pazardaki rekabeti kızıştırıyor.

Bu nedenle sektörde 'Satın al veya satın alsınlar' sloganı hakim bir yaklaşımı ifade ediyor. 2010'da bir başka gelişme de devletler arasındaki petrol transferlerinin artması olacak. Cazip anlaşmalarla gerçekleştirilen bu aktarım projeleri, önümüzdeki birkaç yıl içinde uluslararası petrol şirketlerinin yüzleşmesi gereken önemli sorunlardan biri haline gelebilir. Ancak uzun vadede petrol talebi arzın çok üzerinde gerçekleşeceğinden her tür şirket bu ihtiyacı karşılama çabası içinde olacak."

"Enerji tüketiminde yüzde 60'lara varan verimlilik elde edildi"

Sektörde beklenen bir diğer gelişmenin ise Akıllı Şebeke yatırımları olduğu vurgulanan rapora göre, bilgisayar sistemleri ve akıllı sayaçlarla enerji üretim, dağıtım ve tüketiminin çok daha verimli düzeylere yükseltilmesini sağlayan Akıllı Şebeke yatırımları ile enerji tüketiminden yüzde 60'lara varan bir verimlilik elde edildiği ifade ediliyor.

Mevcut konvansiyonel elektrik şebekelerindeki verimliliğin yüzde 33 gibi düşük bir seviyede olduğu, Akıllı Şebeke yönetimin büyük bir pazar potansiyeli taşıdığı dile getirilen raporda 2007 yılında 49 milyon olan akıllı sayaç sayısının 2009 yılında 73 milyona eriştiği, Akıllı Şebeke yatırımlarının 2008 yılındaki 12 milyar dolar seviyesinden 2014 yılında 33 milyar dolara tırmanmasının beklendiği bildirildi.

Yenilenebilir enerji üretiminde aynı zamanda fosil yakıtların da kaynağı olan iki bölgede artış olacağı öngörüldüğü belirtilen raporda, Deloitte'a göre Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın, hem coğrafyanın sağladığı olanaklar, hem de demografik dağılımları açısından yenilenebilir enerji sektöründe lider pazarlar olmaya aday göründüğü kaydedildi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/enerjide-birlesme-ve-satin-almalarda-artis-yasanacak_74324.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!