Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Enerjide 'Sular' Isındı!

DSİ tarafından neredeyse her gün bir ihale düzenleniyor. Bu ihaleler büyük çekişmelere sahne oluyor. En yüksek fiyatı verenin kazandığı ihalelere katılan şirketlerin bu yarışta kimi zaman neredeyse zararına teklifler yaptığı gözleniyor.

Milliyet Gazetesi
2 Enerjide 'Sular' Isındı!

b>Devlet Su İşleri (DSİ), su kullanım anlaşmaları kapsamında boşa akan suyu enerjiye dönüştürmek amacıyla kendisine başvuran şirketlere su kaynakları üzerinde hidroelektrik santral (HES) kurma izni vermeye devam ediyor. Önde gelen holdinglerin enerji alanında faaliyet gösteren şirketleri de düzenlenen ihalelerde yarışıyor.

DSİ tarafından neredeyse her gün bir ihale düzenleniyor. Bu ihaleler büyük çekişmelere sahne oluyor. En yüksek fiyatı verenin kazandığı ihalelere katılan şirketlerin bu yarışta kimi zaman neredeyse zararına teklifler yaptığı gözleniyor. Bugün son kullanıcının elektrik faturasında 1 kilovatsaatin bedeli 12 YKr civarında olmasına rağmen, şirketlerin ihalelerde verdiği rakamlar 8 YKr'ye bile razı olduklarını ortaya koyuyor.

Siirt'te Global öne çıktı
Önceki gün düzenlenen ihalede Mehmet Kutman'ın sahibi olduğu Global Enerji, Siirt'te kurulması planlanan Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santralı (HES) projesine 12 firma arasında en yüksek teklifi verdi. 450 milyon dolarlık bir yatırımla kurulması planlanan Çetin Barajı ve HES'in kurulu gücünün 350 megavat, yıllık enerji üretim kapasitesinin 1 milyar 240 bin kilovat olması hedefleniyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından şirkete tesiste elektrik üretme izni verildikten sonra çalışmalara başlanacak ve santralı 49 yıllığına Global Enerji işletecek.

Dün gerçekleştirilen ihalede ise aralarında Zorlu ve IC İçtaş'ın da bulunduğu 17 şirket Rize'deki 22 megavatlık Gürpınar HES için yarıştı. İhalede Ayone Enerji adlı firma en yüksek teklifi verdi.

Zorlu çok aktif
DSİ'nin ihalelerine HES kurmak için lisans alan özel sektör şirketlerinin yanı sıra büyük holdingler de yakın ilgi gösteriyor. Yeni HES ihalelerinde Sabancı - Verbund ortaklığı olan Enerjisa'nın yanı sıra Zorlu, Çalık, Limak ve IC gibi büyük gruplar da boy gösteriyor.

Zorlu Enerji'nin HES projelerinde oldukça aktif olduğu göze çarpıyor. Şirket kazandığı Narlı ve Samisoydam HES projelerine toplamda 400 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı. Zorlu geçen hafta ihalesi yapılan Giresun'daki 60 megavatlık Tirebolu HES için de en yüksek teklifi verdi.
Alman Fraport'la birlikte 3.2 milyar dolara Antalya havaalanının işletmesini alan IC Holding ise özellikle Trabzon civarındaki HES'lerle ilgileniyor. Şirketin bölgede en yüksek teklifi verdiği irili ufaklı 4 HES projesi var.

Çalık Enerji, geçen ay Erzurum'da 120 megavatlık Aksu-Anakol HES projesine teklif verdi. Enerjisa da Trabzon'daki 40 megavatlık Çambaşı HES'e en yüksek teklifi verdi ve bu alanda yatırıma devam edeceğini belirtti.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/enerjide-sular-isindi_53915.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Senoz vadisinde kutman gurubun projesi var mı? YANITLA
  • İhalesini almış olduğunuz Tirebolu HES'e ne zaman başlayacaksınız? Ben oranın sakinlerindenim, merak ediyoruz. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!