Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Enerjiye Fiyatlarına Zam Yaparak Krizden Çıkılmaz

BOTAŞ’ın, eylül ayında OSB’lere yüzde 5-12 aralığında indirim yapacağını açıkladığını hatırlatan OSBDER Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, "OSB’ler indirim beklerken, şimdi gündemde olan zam haberiyle şok oldular" dedi.

Hürriyet Gazetesi
Enerjiye Fiyatlarına Zam Yaparak Krizden Çıkılmaz

BOTAŞ’ın, eylül ayında OSB’lere yüzde 5-12 aralığında indirim yapacağını açıkladığını hatırlatan OSBDER Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, "OSB’ler indirim beklerken, şimdi gündemde olan zam haberiyle şok oldular" dedi.

"BOTAŞ, indirimin acısını ve garantili alım nedeniyle yurtdışına ödemek zorunda kalacağı gazın bedelini bizlere fatura etmek istiyor" diye konuşan Tuncay, "Bu bir aldatmacadır. Girdi maliyetlerinin ana kalemlerinden birini oluşturan enerjiye zam yaparak krizden çıkılamaz" diye konuştu.

Tuncay, doğalgaz ve elektrik için zam sinyali verildiğini belirterek, "Sanayicinin hali kalmadı. BOTAŞ, elinde kalan gazı satmak için eylül ayında OSB’lerle görüşmeler yaparak yüzde 5-12 aralığında bir fiyat indirimine gidebileceğini bildirmişti. Şimdi verilen o indirimi geri almanın derdine düşüldü. Sanayicinin köküne kibrit suyu mu dökülmek isteniyor?" dedi.

Elektrik ve doğalgaza zam sinyalinin sanayicileri korkuttuğunu, sanayicinin ekonomik krizden dolayı zaten çarkları çevirmekte zorlandığını belirten Tuncay, şunları söyledi:

"Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaptığı açıklamada 1 ve 2 nolu tarifelerde düzenleme yapılması halinde elektriğe yüzde 5.6 zam gelebileceğini söylemişti. Yıldız, doğalgaza yılbaşına kadar zam yok olmadığını söylemişti. Bugün ise BOTAŞ, doğalgaza Şubat 2010’da yüzde 50-70 aralığında zam yapmayı planlıyor.

Mecbur bırakıldılar

Bir nolu tarife kullanıcıları, yatırım ve işletme giderlerini kendileri karşılıyor. 53 OSB 1 nolu tarife uygulamasına geçti. Bazı OSB’ler en düşük bedelli 1 no’lu tarifeden enerji almak için milyonlar harcayarak yatırım yaptı. 2008 yılı başında yapılan bir tarife değişikliği ile 2 no’lu tarife 1 no’lu tarifeden daha ucuz hale getirildi. Mağdur olan OSB’lerin tarife değişiklik talebi kabul edilmedi ve büyük yatırımlara rağmen pahalı enerji almak zorunda bırakıldılar.

Ekonomik kriz nedeniyle sanayicinin elektrik tüketimi zaten düştü ve BOTAŞ’ın gaz stoğu arttı. BOTAŞ, garantili alım sözleşmeleri nedeniyle içeride sanayiciye, tüketiciye kullandırmadığı gazın bedelini ödemek zorunda kaldığı halde hala zam yapmayı düşünüyorsa bunun iyi niyetle açıklanabilir tarafı yoktur. Öyle tahmin ediyoruz ki, BOTAŞ, OSB’lere yaptığı indirimin acısını çıkartmak istiyor. Garantili alım sözleşmeleri nedeniyle ödemek zorunda olduğu gaz bedelinin faturasını da bizlere kesiyor."

http://www.yapi.com.tr/haberler/enerjiye-fiyatlarina-zam-yaparak-krizden-cikilmaz_74016.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!