Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

EPDK Doğalgaz Tesis Standardını Yayınladı

Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK), doğalgaz piyasası tesisleri ile iletim şebekesi işleyişi yönetmeliği taslaklarını, internetteki

Ticaret Gazetesi



nerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK), doğalgaz piyasası tesisleri ile iletim şebekesi işleyişi yönetmeliği taslaklarını, internetteki web sayfasında kamuoyunun görüşüne sundu. Doğalgaz piyasası tesisleri yönetmelik taslağına göre, doğalgaz tesislerinde hiçbir şekilde standart dışı malzeme kullanılmayacak, tesisler sertifika sahibine yaptırılması zorunlu olacak. Taslakta yönetmeliğin amacı ise “doğalgaz piyasa faaliyetlerinin yürütüldüğü doğalgaz tesislerinin ulusal ve/veya uluslararası standartlara uygun olarak yapımı ile işletilmesine ilişkin uyulması gereken usul ve esasların belirlenmesi” olarak gösterildi.

Yönetmelik, doğalgaz iletim ve dağıtım tesisleriyle yer altı ve yer üstü depolama, sıvılaştırılmış doğalgaz ve sıkıştırılmış doğalgaz tesislerinin tasarımı, yapımı, kontrolü, işletmeye alınması, işletilmesi, bakımı ve onarımına ilişkin düzenlemeler ile uyulması gereken emniyet kurallarını içeriyor.

Buna göre tesislerde, hiçbir şekilde standart dışı malzeme ve ekipman kullanılamayacak.

Ancak standardı bulunmayan malzeme ve ekipman için kalite uygunluk belgesine sahip olma şartı aranacak.

Tesislerin tasarımı, yapımı, montajı ve işletmeye alınması faaliyetlerinin sertifika sahibine yaptırılması zorunlu olacak. Lisans sahibi, sertifika alma koşulu ile bu faaliyetleri kendisi de gerçekleştirebilecek.

Lisans sahibi, ilgili tesislerin tasarımından başlamak üzere, inşa edilmesi ve montajından işletmeye alınmasına kadar olan her aşamada, söz konusu faaliyetlerin ilgili mevzuat çerçevesinde yürütülüp yürütülmediğine ilişkin test ve/veya kontrolleri diğer bir sertifika sahibine yaptıracak.

İletim Şebekesi işleyiş yönetmeliği taslağında ise iletim şirketlerince hazırlanacak şebeke işleyişine ilişkin düzenlemelerde yer alması gereken asgari usul ve esaslar belirlendi.

Yönetmelik, doğal gaz boru hattı şebekesi vasıtasıyla iletim faaliyeti yapan iletim şirketlerince hazırlanacak olan şebeke işleyişine ilişkin düzenlemeler kapsamında bulunacak sisteme giriş, taşıma miktarı bildirimleri ve taşıma hizmetinin programlanması, taşıma miktarlarının tespiti, kesinti işlemleri, sevkiyat kontrolü, sistem dengelemesi, iletişim sistemi, kapasite tahsisleri, doğal gaz teslimleri ve ölçüm işlemleri gibi şebeke işleyişine ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/epdk-dogalgaz-tesis-standardini-yayinladi_1719.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!