Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Erdemir'de Gerçekler Su Yüzüne Çıkıyor

EFG İstanbul raporu, Oyak'ı eleştirenlerin vurguladığı gibi bir emeklilik fonunun çok uzun vadede geri dönecek yatırımlara girmesinin hata olduğu gerçeğini teyit ediyor.

Milliyet Gazetesi/Metin MÜNİR
Erdemir'de Gerçekler Su Yüzüne Çıkıyor

b>Erdemir'i satın almanın büyük ve pahalı bir hata olduğunu yazdığımda Oyak beni mahkemeye verdi. Sadece beni değil. Prof. Güngör Uras (Milliyet), Prof. Aydın Ayaydın (Sabah), Yiğit Bulut (Radikal ve CNN Türk) ve İbrahim Haselçi (Star Borsa Dergisi) de aynı konuda Oyak'ı eleştirdikleri için mahkemelik oldu. Oyak beşimizden 16 milyon dolara yakın tazminat istiyor.

Ama, o zaman bizim söylediklerimizi şimdi Oyak yöneticileri endüstri analistlerine kendileri söylemeye başladı.

Bu bilgiler hem bizim eleştirilerimizde haklı olduğumuzu gösteriyor. Hem de işin başında bu konuda bazı Oyak yöneticilerinin kamuoyuna açıkladıklarının gerçeğin tamamını anlatmadığını.

Oyak, Erdemir'in % 49'una 3 milyar dolar ödedi. Bunun 500 milyon doları kurumun özkaynaklarından karşılandı. Geriye kalan 2.5 milyar bankalardan borçlanıldı.

Hisseler rehinli
Oyak'ın Erdemir'i satın almak için kurduğu Ataer şirketinin EFG Istanbul adlı aracı kurumun analistlerine söylediğine göre, bu borcun 1.5 milyarı Ataer'in defterlerinde, 1 milyar doları ise Oyak Holding'in borç hanesinde kayıtlıdır. Oyak'ın elindeki tüm Erdemir hisseleri ise alacaklılara rehinlidir.

Ataer yetkililerine göre, borç iki yılı ödemesiz 10 yıl vadelidir. Ödemeler 2008'de başlayacak ve beş yıl 210 milyon dolar ile 105 milyon dolar arasında değişecek. Ancak 2013 dahil son üç yılda ödenmesi gereken miktar 1,694 milyon dolardır.

Bu süre içinde, bir yıl hariç hiçbir zaman Ataer'e Erdemir'den gelen tahmini temettüler faizleri ödemeye yetmeyecek.

Son üç yıl taksitler Erdemir temettüleriyle ödenemeyecek kadar ağırdır. EFG İstanbul'a göre 2013 yılında Oyak'ın borcu yeniden yapılandırması, yani borcu ödemek için yeni bir borç alması gerekecek.

Rapor, 'Bu yatırım hata' diyor
"Başka bir deyişle" diyor raporu inceleyen bir uzman, "Oyak fonlarından konulan 500 milyon dolarlık sermaye 2015'e kadar sıfır rant getirmiş oluyor. Borç da neredeyse aynen duruyor. Daha sonraki dönemde de ne getireceği bir soru işareti. Bu para 220.000 kişiden kesilen emeklilik fonları. Halbuki o parayı bu iş yerine bir devlet kâğıdına veya dövize yatırsalar her yıl üyelerine bir rant sağlayacaklar."

EFG İstanbul raporu, Oyak'ı eleştirenlerin vurguladığı gibi bir emeklilik fonunun çok uzun vadede geri dönecek yatırımlara girmesinin hata olduğu gerçeğini teyit ediyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/erdemirde-gercekler-su-yuzune-cikiyor_48598.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!