Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Eroğlu: Dereleri Satmıyor, Kullandırıyoruz

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, derelerin satılmasının söz konusu olmadığını, yalnızca elektrik enerjisi üretimi için su kullanımı hakkı verilmesini içeren anlaşmalar yapıldığını söyledi. Suriye, Ürdün, İran, Irak’ı ile çölden gelen tozların kontrol edilmesi için işbirliği protokolleri imzalandığını belirten Eroğlu, Abant’ta çevre

Radikal Gazetesi
Eroğlu: Dereleri Satmıyor, Kullandırıyoruz

STRONG>Derelerin satılmasının söz konusu olmadığını söyleyen Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, 'Yalnızca elektrik üretimi için kullanım hakkı veriliyor' dedi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, derelerin satılmasının söz konusu olmadığını, yalnızca elektrik enerjisi üretimi için su kullanımı hakkı verilmesini içeren anlaşmalar yapıldığını söyledi. Suriye, Ürdün, İran, Irak’ı ile çölden gelen tozların kontrol edilmesi için işbirliği protokolleri imzalandığını belirten Eroğlu, Abant’ta çevre kirliliğinin önlenmesi için hukuki süreç başlatıldığını ve Bolu Valiliği ve Belediye Başkanlığı’na da gereken talimatların verildiğini söyledi. Eroğlu önceki gün Meclis’te milletvekillerinin sözlü soru önergelerini yanıtlarken şu bilgileri verdi:

Derelerin satışı: Derelerin satışı söz konusu değil. Bu derelerden elektrik üretim maksatlı olarak su kullanım izni verildi. Mart 2010 itibarıyla Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında özel sektör tarafından müracaat edilen proje sayısı 1.576 adet olup bu projelerden 1.099 adedi incelenerek uygun bulunmuş ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na lisans işlemleri için sevk edildi. 653 adet proje için yani HES için, Su Kullanım Hakkı Anlaşması imzalanmış ve 577 adedi için EPDK tarafından lisans verildi.

Akarsudan 1 milyar TL gelir: Ayrıca, çoklu müracaat edilmiş projelerde yapılan hidroelektrik kaynak katkı payı toplantılarında verilen tekliflerle 467 proje için yıllık 976 milyon TL gelir elde edilecek. Ayrıca, lisans süresi sonunda devlete bu tesisler bilabedel olarak devredilecek. Yani burada asla derelerin satışı söz konusu değil, yapılan işlem sadece derelerdeki suyun düşümünden, gücünden istifade ederek elektrik üretilmesi ve böylece yurt dışından enerji satın alımında en azından yılda tam 10 milyar dolarlık bir tasarrufun yurtiçinde kalmasından başka bir şey değil.

Batman niye toza boğuldu: Batman’da partikül madde değerinin yüksek çıkması ki standartların altında, ilin topoğrafik yapısının çanak şeklinde olması, inversiyon gün sayısının fazla olması, son yıllarda halkımızın fuel oil tipi yakma sistemlerinden daha ekonomik olması sebebiyle kömürlü yakma sistemlerine geçmesi, ülkemizin güneyinden ve doğusundan gelen ve bütün Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni kuşatan çöl tipi toz kütlesinin etkisinde kalması sayılabilir. Geçen ay, özellikle Suriye, Ürdün, İran, Irak’ı buraya davet ederek, çölden gelen bu tozların, atmosferik tozların kontrol edilmesi, o bölgelerde erozyon kontrolü tedbirlerinin alınması konusunda da çalışmaları başlattık, hatta bu ülkelerle protokoller de, ikili işbirliği protokolleri de imzalandı, bunu da denetliyoruz.

Abant için talimat: Abant Tabiat Parkı içerisindeki otellerden ve civardaki yerleşim yerlerinden kaynaklanan atık suların toplanması ve havza dışına taşınması maksadıyla Bolu Belediyesi Başkanlığı tarafından bölgede bir kolektör hattı tamamlanmış ve işletmeye alındı. Ancak bölgede bulunan tesislerin, yapımı tamamlanan kolektör ve kanalizasyon sistemine bağlantı yapmalarıyla alakalı olarak taraflar arasında bir anlaşmazlık var. Hukuki süreç devam ediyor. Ancak ben geçen hafta sayın yeni Bolu Valisi ve Belediye Başkanı’yla milletvekillerimizle beraber görüştük. Konunun çözülmesi için talimat verdim.

 

ETİKETLER: ekonomi çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/eroglu-dereleri-satmiyor-kullandiriyoruz_80009.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!