Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Eroğlu: ''Ilısu Barajı Bu Bölge İçin Hayat Kaynağıdır''

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, beraberinde DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı ve Vali Ahmet Turhan ile helikopterle Ilısu Barajı'nın yapıldığı Dargeçit İlçesi'ne bağlı Ilısu Köyü'ne geldi.

yapi.com.tr / AA
Eroğlu: ''Ilısu Barajı Bu Bölge İçin Hayat Kaynağıdır''

Foto: Sema Kaplan (AA)

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, beraberinde DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı ve Vali Ahmet Turhan ile helikopterle Ilısu Barajı'nın yapıldığı Dargeçit İlçesi'ne bağlı Ilısu Köyü'ne geldi.

Bakan Eroğlu ve beraberindekileri, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Güven Karaçuha, DSİ 16. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, daire başkanları ve müteahhit firma elemanları karşıladı.

Ilısu Projesi DSİ 16. Bölge Müdürlüğü hizmet binasının açılışını gerçekleştiren Bakan Eroğlu, toplantı salonundaki brifing öncesinde yaptığı konuşmada, Ilısu Barajı'nın Türkiye ve bölge için önemine değindi.

Hükümet ve bakanlığının Ilısu Barajı'na ayrı bir önem verdiğini anlatan Bakan Eroğlu, ''Hatta ben bir seferinde DSİ Genel Müdürlüğü'ndeki arkadaşlara; 'bir kefeye diğer bütün projeleri koyun diğer kefeye Ilısu Barajı'nı koyun, Ilısu daha ağır basar' dedim'' diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın buraya geldiğinde müteahhit firmayla pazarlık ettiğini belirten Bakan Eroğlu, ''Bitiş yılını Haziran 2014 diye ilan etti. Dolayısıyla burası çok önemli. Şunu ifade edelim, bir kere burada her gün kaç milyon dolar kaybettiğimizi bilelim. Çünkü biz 'tasarruf yapalım' derken, 3 kuruşluk tasarruf yapacağız diye günde 1 milyon dolar kaybetmenin manası yok doğrusu. Dolayısıyla burada zamanla yarışıyoruz'' dedi.

Ilısu Barajı'nın sadece Türkiye'ye değil, bölgeye hayat vereceğini ifade eden Bakan Eroğlu, şunları söyledi:

''Geçen seferki toplantıda; 'Eğer proje firmaları yetiştiremiyorsa inşaat firmaları yapar. Aynen projesi işler' dedim. Bunun dışında bir işlem yapılıyorsa bundan haberim olsun. Burada idari mühendislik müteahhit firmalar, müşavir firmalar aynı hedefe koşan gruplar; yani birbirinin rakibi değil. Hepimiz burada bir aileyiz. Birbirimizin bir diğerinden farkı yok. Bu baraj sadece Türkiye'ye hayat vererek kalmayacak bu bölgeye de kesinlikle hayat verecek. Zaten Atatürk Barajı olmasaydı, Harran Ovası'nı sulamak mümkün olabilir miydi, Mardin, Viranşehir ovalarını sulamak mümkün olabilir miydi?. Bakın orası eskiden bozkırdı, çöldü, şuanda uçaktan baktığımızda yemyeşil. Vatandaşın geliri 14 misli artmış. Biz buradaki insanları mağdur etmek için değil, onların hayat standartlarını yükseltmek için buradayız.''

Eroğlu, burada yapılan yatırımın büyük kısmının burada çalışan insanlara, bu bölge insanına harcandığını kaydederek, ''Bu baraj bölge için hayat kaynağıdır. Bunu da herkes böyle bilsin. Eskiden Ilısu Köyü'nün ne halde olduğunu biliyoruz. Bunların resimleri var. Ama bazı yabancılar sanki bu insanları bizden daha çok seviyor havasına girerek bir takım şeyler söylediler. Ama biz onlara villa gibi evler yaptık, döşedik. Hatta onlar bizden evin yanı sıra ahır da istemişlerdi. Evleri görünce ahırlardan vazgeçerek, 'mümkünse ahırları yukarı yapın, biz buraları salon olarak kullanalım' dediler. Biz de uygun gördük. Şuanda ahırlar yapılacak. Onun projesini de ben kendimce kabaca çizdim'' dedi.

''Cari açığımızın büyük bir kısmı enerji ithalatından kaynaklanıyor''

Ilısu Barajı ile hem buradaki insanların refah seviyesini yükseltip, hem de baraj sularını değerlendireceklerini kaydeden Eroğlu, şöyle dedi:

''Çünkü cari açığımızın büyük bir kısmı enerji ithalatından kaynaklanıyor. Doğalgaz, petrol, elektrik gibi. Elektrik üretimi için doğalgaz kullanıyoruz. 8.4 sentmiş, ben 4-5 sent sanıyordum. Şuanda demek ki barajların ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Dolayısıyla ülkemizin geleceği açısından barajlar olmazsa olmaz en önemli şarttır. Geç kaldık, ama inşallah bu geç kalmayı zamanla yarışarak telafi edeceğiz. Ilısu Barajı'nda çalışanlara ayrı bir önem veriyoruz. Bunların taleplerini en kısa zamanda karşılamak için genel müdürümüze talimat verdim. Hatta hiçbir bölge müdürünün benimle direkt yazışma durumu yoktur, ama Ilısu Bölge Müdürüne taleplerini iletmek için gerekli yetkiyi verdik. Bu, buraya verdiğimiz önemin gereğidir.''

Eroğlu, varsa problemleri hep birlikte çözeceklerini, emniyetten feragat edilmeden hızlı bir şekilde çalışmaların sürdürüldüğünü, baraj emniyetinin önemli bir konu olduğunu, can güvenliği için gereken tedbirlerin alındığını ifade ederek, ''Şunu unutmayın; ben bir bakan olarak değil, arkadaşınız, ailenizin bir ferdi olarak burada bir nefer gibi hizmet göreceğimi, gerekirse teknik eleman gibi tecrübelerimi yansıtacağımı belirtiyorum. Başka bir yerde bunu yapmam mümkün değil, ama burada gerekirse bunu da yapacağız. Çünkü 150'den fazla baraj inşa ettik. İnşallah bu tecrübemizi buraya da yansıtacağız'' dedi.

Buraya dört dörtlük bir bölge müdürlüğü yapılması talimatını verdiğini de kaydeden Eroğlu, ''Zaten öyle de oldu. Ben genel müdürlüğümü taşıyalım derken, bakanlığı taşımayı niyet ettik. Bundan sonra koordinasyon toplantılarını burada yapabiliriz. Kongreleri burada yapalım. Buraya da canlılık getirelim'' diye konuştu.

''Çalışmaları kamera ile takip edeceğiz''

Barajdaki çalışmayı kurulacak kameralı sistem ile takip edeceklerini sözlerine ekleyen Eroğlu, şunları söyledi:

''Beydağı Projesi 9 yılda bitirilecek bir projeydi, biz 3 yılda bitireceğimizi ilan ettik. İzmir'de kapalı spor salonunun açılışını yapıyoruz, ben kamera sistemi kurmuşum, bakanlıktan takip ediyorum. Sonra açılışta Başbakanımız şu tarihte bitirilecek deyince ben canlı görüntüleri ekrana yansıtıverdim. Başbakanımız baktı 'dozerler hareket ediyor' dedi. Biz burada da kameralı sistem kuracağız. Böylece şantiyede kim çalışıyor, kim çalışmıyor onu takip edeceğiz. Bakın hiçbir şantiyeye bakan gelmez. Her zaman buraya gelip gideceğiz inşallah. Her ay genel müdürlük ekibi buraya gelecek, bende 2-3 ayda bir araya geleceğim. Dolayısıyla bu işi en kısa sürede bitireceğiz.''

Bakan Eroğlu'nun konuşmasının ardından DSİ 16. Bölge Müdürü Dündar, çalışmalarla ilgili brifing verdi.

ETİKETLER: kurum enerji
http://www.yapi.com.tr/haberler/eroglu-ilisu-baraji-bu-bolge-icin-hayat-kaynagidir_88995.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!