Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Eskişehir'de Müzeler Kapandı

Eskişehir'de, Etnografya ve OsmanlıEvi müzeleri personel sıkıntısı gerekçesiyle kapatılırken, yaklaşık 2 yıldır tadilatı tamamlanamayan ve 1 yıldır

Hürriyet



b>Eskişehir'de, Etnografya ve OsmanlıEvi müzeleri personel sıkıntısı gerekçesiyle kapatılırken, yaklaşık 2 yıldır tadilatı tamamlanamayan ve 1 yıldır ödenek bekleyen Arkeoloji Müzesi de ziyarete kapalı bulunuyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak çevreden derlenen eserlerle 1945 yılında Alaaddin Camii'nde kurulan Eskişehir Arkeoloji Müzesi, 1966 yılında Kurşunlu Camii Külliyesi'ne, 1974 yılında da Akarbaşı semtindeki bugünkü binasına taşındı.

Müzede, tarih öncesi çağlara ait bitki ve hayvan fosilleri, Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit ve Frig çağlarına ait eserler, Demircihöyük ve Babadat kazısı buluntuları, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden Antik ve İslami devirlere ait sikkeler, heykeller, lahitler, Şarhöyük (Dorylaeum) Roma Çağı yer mozaikleri, 2001 Mayıs ayına kadar sergileniyordu.

İNŞAAT DURDU

Kültür Bakanlığı tarafından binanın genişletilmesi ve tadilatı için yaklaşık 2 yıl önce ihale edilen müzenin inşaatı, ödenek yokluğu nedeniyle bir yıldır durdu. Yaklaşık 2 yıldır ziyaretçilere kapalı tutulan müzedeki eserlerin bir kısmı, konteynerlerin içinde ve bahçedemuhafaza ediliyor.

Bahçede, mermer heykeller, mezar stelleri, adak taşları, lahitler,miltaşı ve pişmiş toprak küpler, çeşitli mimari parçalar bulunuyor.

Arifiye Mahallesi'nde 1921 yılında inşa edilen ve 1920-1938 yılları arasında 16 defa Eskişehir'i ziyaret eden Atatürk'ün anılarınıyaşatmak amacıyla düzenlenen bina, 1970 yılında Atatürk ve Kültür Müzesi olarak düzenlendi.

Atatürk'ün, özel eşyaları, kenti ziyaretinde kendisine hediye edilen bazı eşyalar ve kronolojik olarak sergilenen fotoğrafları, Topkapı Sarayı Müzesi'nden ve yöreden derlenen etnografik eserlerin deyer aldığı müze binası, belediyeye devredildi.

Belediyenin tarihi yapıların restorasyonu projesini başlatması üzerine Atatürk ve Kültür Müzesi'ndeki eserler Anadolu Üniversitesi'ne teslim edildi.

Odunpazarı Semtinde bulunan ve yöresel etnografik eserlerin sergilendiği 19. yüzyıla ait ahşap sivil mimarinin örneği Osmanlı Evi Müzesi ile Etnografya Müzesi ise personel sıkıntısı nedeniyle kapatıldı.

Buradaki eserler de tadilatı yarım kalan Arkeoloji Müzesi'nin deposuna kaldırıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/eskisehirde-muzeler-kapandi_4830.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!