Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Esnaf Sitesi'ne Fren

Bursa kamuoyunda bir süredir tartışılan ve en son Kestel Belediyesi'nin yaptığı plan değişikliğinin Büyükşehir Belediye Meclisi'nde onaylanacağı gün bir grup esnafla akademik meslek odalarının başkanları arasında kavgaya yol açan sanayi sitesine yargı "dur" dedi. Akademik meslek odalarının açtığı davada Bursa 1. İdare Mahkemesi, uygulama halinde

Olay Gazetesi
Esnaf Sitesi'ne Fren

ursa 1. İdare Mahkemesi, BESOB ve TOKİ işbirliğiyle Kestel Çataltepe Mevkii'nde yapılması planlanan büyük sanayi sitesiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme, bölgeye sanayi sitesi yapılmasını "hukuka aykırı" olarak tanımlayarak, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğini vurguladı.

Bursa kamuoyunda bir süredir tartışılan ve en son Kestel Belediyesi'nin yaptığı plan değişikliğinin Büyükşehir Belediye Meclisi'nde onaylanacağı gün bir grup esnafla akademik meslek odalarının başkanları arasında kavgaya yol açan sanayi sitesine yargı "dur" dedi. Akademik meslek odalarının açtığı davada Bursa 1. İdare Mahkemesi, uygulama halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, İl Genel Meclisi`nin 2020 Çevre Düzeni İmar Planı'nda yaptığı değişikliğin yürütmesini durdurdu.

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB)'un TOKİ işbirliğiyle Kestel'in Burhaniye, Gözede ve Aksu köyleri sınırlarındaki Çataltepe Mevkii'nde yaptırmayı planladığı büyük sanayi sitesi için İl Genel Meclisi, Bursa 2020 Çevre Düzeni İmar Planı'nda değişiklik yapmış ve değişikliğe itirazlar da reddedilmişti. Bunun üzerine Bursa Barosu, Ziraat, İnşaat, Şehir Plancıları ve Mimar odaları ile TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Erdal Aktuğ, yürütmenin durdurulması ve kararın iptali istemiyle idare mahkemesine başvurdu. Davaya Bursa 1. İdare Mahkemesi baktı ve kararını 18 Eylül 2009 günü verdi.

Durdurma gerekçesi

Bursa 1. İdare Mahkemesi, kararında öncelikle plan yapma ve değiştirme yetkisi konusunda yaşanan karmaşayı çözmeye çalıştı. Buna göre; 1/100 bin ölçekli Bursa 2020 Çevre Düzeni İmar Planı, 19 Ocak 1998 tarihinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. 2003 yılında çıkarılan 4856 sayılı Çevre ve Orman Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun nedeniyle Bayındırlık Bakanlığı, Bursa Çevre Düzeni Planı'nı yetkisine alabilmek için planın adını 13 Ekim 2003 tarihinde "Bursa Metropolitan Alan Planı" olarak değiştirdi. 4 Mart 2005 tarihli 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu da, çevre düzeni planlarının valinin koordinasyonunda, belediye ve il özel idarelerince birlikte yapılmasına, hem belediye hem de il genel meclislerinde onaylanmasına hükmetti.

Bu yasal düzenlemeler ışığında Bursa 1. İdare Mahkemesi, Bayındırlık Bakanlığı'nın planın ismini değiştirme yetkisi bulunmadığını, gerek ölçeği ve gerekse isim değiştirme öncesindeki prosedür bakımından İl Özel İdaresi'nin de yetkisine girmediğini ifade etti.

Belediye işin içinde yok

Mahkeme kararında şöyle dedi:

"Dolayısıyla, yetkisiz makam tarafından yapılmış bu isim değiştirme işlemi geçerli olmadığından konunun, planın önceki ismi ve ölçeğine göre değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu hale göre uyuşmazlığın çözümlenebilmesi için, idari istikrar prensibi gereği halen geçerli ve yürürlükte olan 1998 onay tarihli 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planında İl Genel Meclisi tarafından yapılan değişikliğin 5302 sayılı kanuna uyarlık olup olmadığının belirlenmesi gerekmektedir.

Olayda, dava konusu olan Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde kaldığı halde plan değişikliğinin, Büyükşehir Belediyesi'nin katılımı olmaksızın İl Özel İdaresi tarafından hazırlanıp sadece İl Genel Meclisi'nce onaylandığı ve itirazların da aynı usulle karara bağlandığı anlaşıldığından dava konusu kararlardan bu yönüyle 5302 sayılı kanuna uyarlık bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına 18 Eylül 2009 tarihinde oybirliğiyle karar verildi."

http://www.yapi.com.tr/haberler/esnaf-sitesine-fren_73077.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!