Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Evde 1 Milyon Aşıldı

Kredi faizlerindeki düşüş ve gayrimenkul şirketlerinin kampanya atağı işe yaradı. Yılın ilk 10 ayında 1 milyon 66 bin konut satıldı. Geçen yıl 1 milyon 289 bin ev satıldığını hatırlatan sektör temsilcileri yaşanan tüm siyasi ve ekonomik sorunlara rağmen bu yıl da rekor beklediklerini dile getiriyor.

yapi.com.tr
Evde 1 Milyon Aşıldı

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, geçtiğimiz ay Türkiye genelinde 130 bin 274 konut satıldı. Geçen ay satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 19.6, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 25.1 artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre ekim ayında kredili satışlar tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Krediyle satış ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71.8 artarak 48 bin 110’a çıktı. TÜİK 2014’ten bu yana kredili satış oranını aylık açıklıyor ve o tarihten bu yana kredili konut satışı ilk kez 48 bini gördü.

Kampanya ve faiz etkisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile konut kredisi faizlerinin düşmesi, alım için bekleyenleri harekete geçirdi. Emlak Konut GYO ve GYODER öncülüğünde başlatılan tarihi kampanyada konut satışlarını tetikledi. Kampanya ile faizin yüzde 0.70’e düşmesi ve bankaların konut kredi faizlerini 5 yıllık vadede yüzde 0.90’a indirmesi bekle gör durumdaki alıcı ve yatırımcıyı satış ofislerine çekti. Konut kredisinde banka payının yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkarılması krediyle ev alacaklar için avantaj sağladı.

Ekimde atak başladı

2016 boyunca geçen yılın gerisinde seyreden satışlar, bu yıl ilk kez ekim ayında geçen yılın önüne geçti. Bir önceki yıl 1 milyon 40 bin seviyesinde olan 10 aylık satış, bu yıl 1 milyon 66 bine yükseldi. Yaşanan tüm siyasi ve ekonomik sorunlara rağmen konut alıcının frene basmadığını belirten sektör temsilcileri, “Geçen yıl 1 milyon 289 bin 320 ev satıldı. Yılın bitmesine 2 ay kaldı ve 223 bin ev satılırsa geçen yıl yakalanacak. 2015’i aşacağımızı öngörüyoruz” diyor.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, “Hem faiz oranlarının düşmesi hem de konutta kredi kullanım oranının yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkarılması özelde ipotekli satışları genelde ise toplam satışı ciddi şekilde artırdı. Para reel piyasaya aktı. İnşaat sektöründe 2 milyon kişi çalışıyor ve sektör 200 alt sektörü etkiliyor. Artış, bu açıdan da çok önemli” dedi. Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas da, “Talep hep var, erişilebilir olunca alıcı harekete geçti. Satışlar vatandaşın ülkeye duyduğu güveni gösteriyor. 2015 rekorunu da geçer bu yıl 1 milyon 325 bin civarı ev satarız” dedi.

Birinci el satış artıyor

Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22 artarak 61 bin 677 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 47.3 olarak belirlendi. İlk satışlarda İstanbul, 9 bin 996 konut satışıyla en yüksek paya sahip olurken, İstanbul’u 6 bin 318 konut satışıyla Ankara ve 3 bin 219 konut satışıyla İzmir izledi. İkinci el konut satışları da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28.1 artış göstererek 68 bin 597 olarak gerçekleşti. İkinci el konut satışlarında da İstanbul 11 bin 98 konut satışı ve yüzde 16.2 payla ilk sıraya yerleşti. Yabancıya konut satışı ise  Ekim’de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30 azalarak 1.566 oldu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/evde-1-milyon-asildi_152187.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!