Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"EXPO İzmir'e Uzak Değil"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, birkaç projenin gerçekleştirilmesi halinde EXPO 2020'ye İzmir'in aday olabileceğini söyledi. EXPO 2010 Şangay'da sergilenecek İzmir standıyla ilgili İZFAŞ'ta basın toplantısı düzenleyen Kocaoğlu, Şangay EXPO'sunda kentlerin yaşanılabilir hale gelmesi için yerel yönetimlerin yaptığı projelerle ilgili

Yeni Asır Gazetesi
"EXPO İzmir'e Uzak Değil"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, birkaç projenin gerçekleştirilmesi halinde EXPO 2020'ye İzmir'in aday olabileceğini söyledi. EXPO 2010 Şangay'da sergilenecek İzmir standıyla ilgili İZFAŞ'ta basın toplantısı düzenleyen Kocaoğlu, Şangay EXPO'sunda kentlerin yaşanılabilir hale gelmesi için yerel yönetimlerin yaptığı projelerle ilgili yarışma açıldığını ve İzmir'in Büyük Kanal Projesi ile bu yarışmayı kazanarak EXPO'da yer alacağını anlattı.

6 ay sürecek ve 80-100 milyon insanın gelmesinin öngörüldüğü Şangay EXPO'da İzmir'i ve Büyük Kanal Projesi'ni 200 metrekarelik bir stantta tanıtacaklarını kaydeden Kocaoğlu, standın 1 Mayıs'ta açılacağını, büyükşehir belediyesi ekibi olarak 19-20-21 Haziran'da Şangay'a giderek, hem Türk Günü'ne katılacaklarını, hem de İzmir etkinliği yapacaklarını dile getirdi.

İzmir'in 6 ay boyunca Şangay'da tanıtılacağını belirten Kocaoğlu, ''Bu proje İzmir'in en uzun süreli en çok insana ulaşabilecek çok büyük bir tanıtım organizasyonu. Umuyorum ve diliyorum ki bu tanıtım bu faaliyet İzmir'in ekonomisinin gelişmesinden kültür sanatının gelişmesine kadar katkıda bulunur'' dedi. Standın tasarımının İzmir Ekonomi Üniversitesi tarafından yapıldığını ifade eden Kocaoğlu, Dünya Bankası'ndan da bu proje için 300 bin dolarlık hibe alındığını sözlerine ekledi. Stantla ilgili teknik bilgiler veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Rıza Gülerman ise standın iki ana bölümden oluştuğunu, ilk alan olan kültürel alanda ofis, toplantı alanlarının yer aldığını, zeminin kordondaki dalgalı kaldırımlar gibi siyah beyaz dalgalı yerleşimden oluştuğunu anlattı.

Doğal alan adı verilen ikinci bölümdeyse şeffaf alanda İzmir kentinin uydu görüntüsünün yer aldığını, Büyük Kanal Projesi'nin görüntü üzerinde yer aldığı cam yüzey üzerinde ziyaretçilerin dolaşırken projeyi keşfederek, temiz körfez duygusunu hissedeceklerini söyledi. Projenin dünyadaki en iyi şehir uygulamaları alanında Türkiye'ye temsil edeceğini ifade eden Gülerman, Şangay EXPO'suna 183 ülke pavyonuyla en iyi şehir uygulamaları yarışmasını kazanan 48 şehrin projesiyle katıldığını anımsattı.

Yerel Yönetimin Altından Kalkması Güç

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Kocaoğlu, 2020 EXPO'sunun daha müracaatlarının açılmadığını belirterek, ''2020 EXPO'su için zaman geçmiş değil'' dedi. Bu EXPO'ya müracaat edilebileceğini, bunun merkezi hükümetin, yerel idarenin ve kentin bütün dinamiklerinin istemesiyle olabileceğini anlatan Kocaoğlu, şöyle konuştu: ''Yerel yönetimin tek başına EXPO gibi organizasyonun altından kalkması, onun gereklerini gerçekleştirmesi mümkün değil. Merkezi hükümetin garantörlüğü ve taahhüdü mutlaka gerekiyor. Kendimizi hazır hissettiğimizde bunun için de daha önce belirttiğim gibi birkaç noktanın aydınlığa kavuşması birkaç projenin gerçekleşmesi gerekiyor. Onu gerçekleştirdiğimizde EXPO'ya İzmir'in adaylığı konusunda bir girişimde bulunabileceğim konusunda kafam net. Onun için çalışıyoruz. Onları gerçekleştirirsek sanıyorum EXPO'ya da müracaat ederiz. Biz her ne kadar yarışta 2. olduysak da çok ciddi bir oy aldık ve çok ciddi performans gösterdik. EXPO bize, İzmir'e, Türkiye'ye uzak değil. Her zaman ipi göğüsleyebiliriz. Çok büyük de deneyim kazandık. Ama belli koşulların da oluşması gerekmektedir. O koşullar oluştuğu an, göğsümüzü gere gere varız diyebiliriz. Tabi merkezi hükümetimiz de destek verirse.

İnciraltı önemli bir konu. Bence bu konuda müracaatın kırılma noktası, İnciraltı'nın planlanmasıdır. Çünkü bu projeyle yola çıktık. Biz '2015 yılında İnciraltı'nı böyle böyle böyle yapacağız' dedik. İnciraltı'nı EXPO taahhütnamesinde projelendirilmesinde stratejik planında verdiğimiz şekilde gerçekleştirmede büyük adımı atarsak elimiz çok daha güçlü, taahhüdünü yerine getirmiş bir kent olarak sahneye çıkmamız yarışmaya çıkmamızda büyük fayda var diye düşünüyorum.''

Kocaoğlu ayrıca Büyük Kanal Projesi'nin 40-50 yıllık bir proje olduğunu ve bunun hiçbir zaman bitmeyeceğini, İzmir halkının, belediyenin de körfezle işinin bitmeyeceğini, 8-10 yıldan bu yana temizlenmeyen dere ağızlarını temizlemeye başladıklarını kaydederek, ''Körfez ve büyük kanal hiç bitmeden hep gelişerek, hep teknolojiye, bilime ayak uydurarak kentimiz var olduğu müddetçe İzmir Büyükşehir Belediyesinin ve bağlı birimlerinin bir numaralı projesi olacaktır. Büyük kanal projesi bitti demek hayatı durdurmak anlamına gelir bence. Bunu sürekli iyileştirerek devam edeceğiz'' diye konuştu.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/expo-izmire-uzak-degil-_78995.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!