Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Eyüp Teleferiği Sona Yaklaştı

İstanbul, 12 yıl önce yapılan Maçka-Taşkışla teleferiğinden sonra ikinci teleferik hattına kavuşuyor. Yüzde 90’ı tamamlanan Eyüp-Piyerloti teleferik hattı, ekim ayında seferlerine başlayacak.

Zaman
Eyüp Teleferiği Sona Yaklaştı

br/> İstanbul, 12 yıl önce yapılan Maçka-Taşkışla teleferiğinden sonra ikinci teleferik hattına kavuşuyor. Yüzde 90’ı tamamlanan Eyüp-Piyerloti teleferik hattı, ekim ayında seferlerine başlayacak.

Böylece Eyüp semtinin turistik merkezi olan Piyerloti’ye, 8 kişi kapasiteli 4 kabin ile saatte 18 sefer yapılacak ve 350 yolcu taşınacak. Özellikle yabancı turistlerin ilgisini çeken Piyerloti’ye giden yol, teleferik seferleri ile 20 dakikadan 115 saniyeye düşmüş olacak. Eyüp-Piyerloti teleferik hattına Sütlüce-Piyerloti hattının da eklenmesi ile her iki bölge daha rahat gezilebilecek. Haliç’te dolaşacak saltanat kayıkları ile de bölge tam bir kültür vadisi haline getirilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yabancılar tarafından Golden Horn (Altın Boynuz) olarak ifade edilen Haliç’i ihya etmek için başlattığı teleferik projesini hayata geçiriyor. Teleferik, hem ulaşımı rahatlatacak, hem de otopark sıkıntısını giderecek. Yerli ve yabancı turistlerce ziyaretçi akınına uğrayan Piyerloti’nin nostaljik havasının yeniden canlandırılması amacıyla restoranlar ve çay bahçeleri cazip hale getirilecek. Çalışmalar çerçevesinde, Haliç ve Piyerloti istasyonlarının betonarme inşaat çalışmaları tamamlandı. İç ve dış mekanların zemin ve cephe kaplama çalışmalarının büyük bir kısmı bitti. Kalan yerlerin çalışmaları ise tamamlanmak üzere. Yurtdışından ithal edilen Elektromekanik sistem elemanı teleferik hattının montaj çalışmaları büyük hızla devam ediyor. Piyerloti ve Haliç istasyonlarının ana kumanda istasyonu, dönüş gergi tertibatı, kuleler ve makara batarya sistemleri ile birlikte yedek tahrik sisteminin montajı tamamlandı. Taşıma hattı teli, elektronik kumanda sistemi ve yolcu kabinlerinin montajı çalışmalarına başlandı. Tesis, çevre düzenleme çalışmalarının da tamamlanmasıyla ekim ayında hizmete açılacak.

İstasyonlar, Haliç kıyısında ve Piyerloti çay bahçesinin önünde yer alıyor. Haliç istasyonu halen inşası süren katlı otopark ve kesimhane ile yan yana. Otomobilini bu otoparka park edenler, Piyerloti’ye teleferikle çıkabilecek. Haliç İstasyonu 625, Piyerloti ise 250 metrekare büyüklüğünde olacak. İstasyonlar arası uzaklık ise 419 metre. Eyüp’ün, tarihî ve turistik bir ilçe olması sebebiyle yürüyen merdivenler, kontrol odaları, yolcu bekleme salonları ve seyir teraslarının bulunduğu istasyonların duvarları Osmanlı gravür ve minyatürleriyle süsleniyor. Teleferik inşaatı maliyetinin yaklaşık 6 milyon YTL (6 trilyon lira) olduğu belirtiliyor.


Tepeye adını veren Pierre Loti kimdir?


Pierre Loti, 1850-1923 yılları arasında yaşamış ünlü bir Fransız yazar. Denizci bir aileden gelen Pierre, çocukluğunda Latince, Yunanca ve İngilizce dillerini öğrenmiş ve 1865’te Deniz Akademisi’ni bitirmiş. Gerçek adı Louis Marie Julien Viaud olan yazara, 1867 yılındaki Okyanusya seferi sırasında,Tahitili yerliler tarafından Pierre Loti adı verilmiş. Bütün dünyayı dolaşırken Türkiye’ye yolu düşen Pierre Loti, Eyüp sırtlarındaki tarihî kahveyi, 1876’lı yıllarda keşfetmiş. Modern turizm çağındaki eski turistik yerlerden biri sayılan kahve, 19. yüzyılın sonlarına kadar ‘Rabia Kadın Kahvesi’ olarak tanınmış. Pierre Loti, deniz subayı eğitimi almasına rağmen, hiçbir silahlı eyleme katılmamış. Gözlem yönünün oldukça kuvvetli olduğu bilinen Pierre Loti, kaldığı süre içerisinde İstanbul’a övgü dolu yazılar yazmış. Eserlerinde aşkı, umutsuzluğu ve ölümü ünlü eserine adını verdiği “Aziyade” romanında anlatmış. Dünyanın dört bir köşesini gören Pierre Loti, hayatının bundan sonraki diliminde Türkiye’yi yeni bir yurt olarak belirlemiş, Türkçe konuşup Türkçe şarkılar söylemiş. Kurtuluş Savaşı yıllarında, yazılarıyla hep Türkiye’yi destekleyen Pierre Loti, bu barışçıl ve içten bağlığından dolayı Türkler tarafından dost ilan edilmiş. Daha sonra yazarın sürekli geldiği bu ünlü tepeye, adına saygı amacıyla ‘Piyerloti Kahvesi’ adı verilmiş.

http://www.yapi.com.tr/haberler/eyup-teleferigi-sona-yaklasti_32003.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!