Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Son Raporla Kusursuz Oldular!

Facia Göz Göre Göre Geldi

TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ile facianın nedenleri ve Başkent Doğalgaz AŞ‘nin yerine getirmediği sorumlulukları hakkında konuştuk...

Cumhuriyet ANKARA
Facia Göz Göre Göre Geldi

Başkent Doğalgaz AŞ’nin belirlediği şartnemeyle dağıtılan ve kullanılan doğalgaz yeni yılda Ankara’da ölüm saçtı. Bilkent Üniversitesi’nde okuyan 7 öğrencinin yaşamını yitirmesinin ardından kentte doğalgaz dağıtımı ve kullanımının denetimi konusunda yurttaşların can güvenliğinin hiçe sayıldığı ve pek çok eksiklik bulunduğu ortaya çıktı. TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ile facianın nedenleri ve Başkent Doğalgaz AŞ‘nin yerine getirmediği sorumlulukları hakkında konuştuk...

Yaklaşık 2 yıldır süren EGO’nun doğalgaz ayağının özelleştirilmesi sürecinde gerekli yatırımların aksatıldığı ve nitelikli personelin işten atıldığı belirtiliyor. Sizin yorumunuz nedir?

- EGO Genel Müdürlüğü’nün Doğalgaz Daire Başkanlığı’nın ve yeni kurulan Başkent Doğalgaz AŞ’nin 2007-2008 yılları doğalgazla ilgili yatırım bütçe rakamları bizde mevcut değil. Ancak bir başkentli olarak özelleştirme gerekçesiyle yatırımların ağırdan alındığını gözlemleyebiliyoruz. EGO Genel Müdürlüğü ve EGO’nun doğalgazla ilgili süren yatırımları dahil tüm faaliyetlerini devir alan Başkent Doğalgaz AŞ, süren yeni yatırımlarının isim ve içeriklerini, yüklenicilerini, öngörülen gerçekleşme süreleri ve fiili gerçekleşmeleri açıklamak durumundadır. Başkent Doğalgaz AŞ Anakent Belediyesi sınırları içinde yer alan tüm imarlı yerleşimlere gaz götürmekle yükümlüdür. Şirket bu konuda ne planladığını, Anakent Belediye sınırları içine katılan ilçelere gazı ne zaman ulaştıracağını da kamuoyuna açıklamalıdır. Gerçi beş yıldır bir metre ilerlemeyen metro çalışmaları, belediyenin bu konuda nasıl bir çalışma yürütebileceği konusunda bir fikir vermektedir ama Başkent Doğalgaz A.Ş bu konuda Ankaralılara bilgi vermekle yükümlüdür. Diğer yandan biliyoruz ki yıllardır EGO’da nitelikli personel, emeklilik ve uzaklaştırma yollarıyla tasfiye edilmektedir.

‘Önemli olan sorunları görmek’

Başkent Doğalgaz AŞ’nin kent genelindeki denetimlerini yeterli buluyor musunuz?

- Talancı yönetim zihniyeti personel politikalarında da karşılığını yaratmış ve teknik yeterlilik ölçütü geriye düşmüştür. Bu nedenle, “Hayır, denetimler yeterli değil” demenin ötesinde önemli sorunların mevcut olduğunu görmemiz gerekir. En son 7 gencimizin ölümüne yol açan facia esnasında Başkent Doğalgaz AŞ elemanlarının lakaytlık ve sergiledikleri yetersizlik, yıllardır uygulanan yanlış personel politikasının vahim bir örneğini oluşturmuştur. Üstelik istifa eden genel müdür Veysel Karani Demir’in yaklaşımları ve mesleki yeterlilik durumu da öylesi bir kurumun başında olmamasını gerektirmektedir. Kısacası nitelikli, bilimsel teknik eğitim ve yeterliliği olan personel konusu, Belediyeden Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ’ye kadar, tepeden aşağıya uzanan bir sorun oluşturmaktadır.

‘Mesleki denetimler aranmadı’

Diğer yandan kentsel gaz dağıtım şirketi Başkent Doğalgaz AŞ, doğalgaz projelerinin onaylanması sırasında oda mesleki denetimlerini aramayarak, bu konudaki işbirliği girişimlerimizi karşılıksız bırakmıştır. Doğalgaz uygulamaları konusunda yaşanan bir dizi sıkıntı ve sorunun aşılması, gaz dağıtım şirketleriyle, bu hizmetleri veren mühendislerin üyesi olduğu MMO’yla, sıkı bir işbirliği ve koordinasyonun tesis edilmesinden geçmektedir. Bu koordinasyonu gerçekleştirmekten kaçınan bütün idareler doğabilecek her türlü kaza ve yanlış uygulamaların sorumluluk ve yükümlülüklerinden kaçınamaz.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/facia-goz-gore-gore-geldi_65686.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!