Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Facia Göz Göre Göre Gelmiş' Başlıkları Bu Yüzden Atılıyor

Devlet Su İşleri'nin (DSİ) Bağlar beldesinde sulama kanalı yapmak için başlattığı kazı çalışmaları sırasında yaşananlar Türkiye'de bir facianın nasıl 'itinayla' hazırlandığını da gösteriyor.

Radikal Gazetesi
'Facia Göz Göre Göre Gelmiş' Başlıkları Bu Yüzden Atılıyor

otoğrafta gördüğünüz Diyarbakır Bağlar beldesindeki 10 katlı, 35 daireli bina çökecek! Birileri ölecek, birileri enkaz altından çıkarılmaya çalışılırken televizyonlar canlı yayına geçecek. Ertesi gün gazeteler, 'Göz göre göre facia' manşetleri atacak. Yetkili kurumlar topu birbirine atacak ve benzer onlarca faciada olduğu gibi ölen öldüğüyle kalacak.

Devlet Su İşleri'nin (DSİ) Bağlar beldesinde sulama kanalı yapmak için başlattığı kazı çalışmaları sırasında yaşananlar Türkiye'de bir facianın nasıl 'itinayla' hazırlandığını da gösteriyor.

DSİ Diyarbakır Bölge Müdürlüğü, Diyarbakır'ın Bismil ve Çınar ilçelerindeki ovalara su taşımak amacıyla Dicle Baraj Göleti Cazibe Sulama Kanalı çalışmalarını beş yıl önce başlattı. Ancak kanalın geçeceği kent merkezindeki Emek Caddesi üzerinde bulunan 10 katlı 35 daireli Dilşad Apartmanı'nın temelinde kazı çalışmaları yüzünden kaymalar, taşıyıcı kolonları ve kirişlerinde de çatlaklar meydana geldi.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden gelen bilirkişi heyeti, binadaki hasarları tek tek tespit etti. Tehlikenin büyüklüğü DSİ ve müteahhit firmanın umurunda bile değildi. Kazıyı sürdürdüler. Bunun üzerine bina sakinleri mahkemeye gidip yürütmeyi durdurma kararı aldırdı.

DSİ bu karara itiraz etti, mahkeme de binaya sismik cihazlar takılarak kontrollü çalışmaya izin verdi. Bina sakinlerine yine mahkeme yolu görünmüştü. Bu kez 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurup, 'Çalışma devam ederse bize zararı olur mu?' diye bilirkişi istediler. Mahkemenin tayin ettiği bilirkişi, temelde oynama olması nedeniyle çalışma yürütülmesinin sakıncalı olduğu yönünde rapor verdi.

Sismik cihazlardan alınan ölçümlerde de temelde kayma meydana geldiği belirlenince, müteahhit firma bu kez mahkeme kararı olmadan 8 Şubat günü çalışmayı durdurdu. Ancak bina bir kez hasar almıştı. Bina sakinleri DSİ'ye başvurarak "Ya binayı kamulaştırın ya da güçlendirme çalışması yapın" dedi. Başvuruya yanıt gelmeyince bu kez 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtılar.

Bina sakinlerinin avukatı Vedat Erten, DSİ Genel Müdürlüğü hakkında, 'Mülkiyet hakkına, mala ve konuta zarar vermekten' savcılığa suç duyurusunda bulundu. Binada meydana gelen hasarların anlatıldığı suç duyurusunda "Davalı kurum insan hayatını hiçe sayarak kamulaştırma yapmamaktadır. Kendi yaptırdıkları teknik ölçüm ve bilirkişi incelemesinde bile 2'nci derece deprem riski taşıyan bölge üzerinde bulunan binanın, kazı çalışmasından dolayı titreşim hareketiyle yıkılma riski taşıdığı belgelenmiştir. Bu belgeler, haksız çıkacak olan DSİ tarafından mahkemeye gönderilmemektedir. Çünkü gönderilmesi halinde mahkeme, bu durumun insan hayatına mal olacağını görecektir" denildi.

'Psikolojimiz bozuldu'
Dün görülen duruşmada mahkeme, DSİ Bölge Müdürlüğü ile müteahhit firma Gür-İş'e yazı yazarak kazı çalışmalarının devam edip etmediği, etmiyor ise hangi sebeple durduğunun sorulmasına, 10 gün içinde cevap verilmediği takdirde yargılamanın uzamasına sebebiyet veren görevliler hakkında görevi ihmal suçundan suç duyurusunda bulunulacağına karar verip duruşmayı erteledi.

Bina yöneticisi Galip Tezcan, bina sakinleri Mehmet Tonga, Nazım Şahin, Leman Günay, üniversite sınavına hazırlanan çocukları olduğunu, binadaki oynama ve sallantı nedeniyle bütün bina sakinlerinin psikolojilerinin bozulduğunu, kiracı olanların evlerini boşalttıklarını, ancak ev sahibi olanların evde oturmak zorunda kaldıklarını belirterek, soruna bir an önce çözüm bulunmasını istedi.

Diyarbakır'da bir süre önce de yıkım kararı alındıktan sonra tahliye edilen Alkan-1 adlı apartman çökmüş, enkaz altında kalan beş kişi ölmüş, bir kişi yaralanmıştı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/facia-goz-gore-gore-gelmis-basliklari-bu-yuzden-atiliyor_52593.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!