Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Faiz İndirimi Rekor Getirdi

Konut kredi faizindeki indirim ve kampanyalar bekleyen alıcıyı harekete geçirdi. Ülke genelinde eylül ayında yaklaşık 147 bin kişi ev sahibi oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.4 artış yaşanırken, tüm zamanların en yüksek aylık satışına da imza atıldı.

yapi.com.tr
Faiz İndirimi Rekor Getirdi

Konut pazarında durgun dönem geride kaldı. Ağustos ayında başlayan konut kredi faizi indirimleri ve firmaların satışları arttırmak için yaptığı uygun ödeme koşullu kampanyalar vatandaşı harekete geçirdi. Eylül ayında ülke genelinde 146 bin 903 konut satıldı. Böylece aylık konut satışlarının açıklandığı 2013 yılından bu yana aylık bazda en yüksek satışa imza atıldı. Yılın 9 ayında ise 865 bin 473 kişi ev sahibi oldu.

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz’ün haberine göre; konut satışlarındaki artışta en büyük faktör kredi faizleri. Önce kamu bankalarının faizi yüzde 0.99’a çekmesi, sonrasında özel bankaların indirim yapması etkisini gösterdi. Son aylarda özel sektörden firmalar da faizi 0.69’lara kadar çekerek bekle-gör durumundaki vatandaşı satış ofislerine çekti. Tüm bunların sonunda Türkiye genelinde ipotekli, yani kredili satışlar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 410.2 oranında artış göstererek 57 bin 811 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 39.4’e ulaştı. Toplam satıştaki rekorun yanında adetsel bazda bakıldığında banka kredili satışlarda da eylül ayında tüm zamanların rekoru kırıldı.

Geçen ay konut alan vatandaşın tercihi ağırlıklı olarak ikinci el oldu. Eylülde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42.3 artış göstererek 95 bin 510 oldu. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14.7 azalarak 51 bin 393 olarak gerçekleşti. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 35’de kaldı. Yabancılara yapılan konut satışları da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25.6 azalarak 4 bin 177 oldu.

Birikimler konuta
İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, kamu bankalarının önderliğinde başlayan kredi faizlerindeki indirimin somut etkisinin eylül ayında net bir şekilde hissedildiğini söyledi. Kredili satışların toplam satışlar içindeki payının yüzde 10’lardan yüzde 39.4’e çıktığını belirten Durbakayım, “Düşük faiz fırsatının genel konut satışlarına uygulanmasına bağlı olarak birinci el konut satışları, yine ikinci el konut satışlarının altında kaldı. Düşük faiz fırsatının birinci el konutlara yönlendirilmesi hem sektörü destekler hem de tüketici lehine rekabeti arttırır. Nitekim alternatif yatırım araçlarında bekleyen tasarrufların tekrar konut sektörüne dönmesi an meselesi.” dedi.

Bekleme dönemi bitti
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas da, ağustosta başlayan kredi faizi indirimiyle konutta bekleme sürecinin sona erdiğini, alım döneminin başladığını dile getirdi. Türk toplumunda her zaman konut iştahı ve ihtiyacı olduğunu, ancak alımda faizlerin belirleyici olduğunu söyleyen Elmas, “Konut kredi faizi makul seviyeye gelince bekleyen alıcı fırsatı değerlendirdi. Şuan konut pazarında hem faiz avantajı hem de fiyat avantajı var. Yaklaşık 1.5 yılda yüksek faiz nedeniyle bekleyen 500 bin talep olduğunu düşünüyoruz. Kredili satıştaki artışa baktığımız zaman bu bekleyenlerin harekete geçtiği ortada.” diye konuştu. Birinci el satışların yüzde 35 düzeyinde kalmasını da değerlendiren Elmas, “Vatandaşların sağlam ve güvenli binada oturmasını sağlamak adına birinci el konutu teşvik edecek adımlar atılabilir. Sadece İstanbul’da 250 bin bitmiş oturmaya hazır konut var.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/faiz-indirimi-rekor-getirdi_175566.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!