Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Açıklandı

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Eylül 2019 sonuçlarına göre; Eylül ayında %5.02 olarak kaydedilen stok erime hızı, son bir yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Eylül ayında peşinat kullanımı %59, banka kredisi kullanımı %19, senet kullanımı ise %22 oranında kaydedildi.

yapi.com.tr
REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Açıklandı

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ 2019 yılı Eylül ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Yeni konut satışlarındaki ödeme yöntemlerini incelediğimizde, peşinat ve banka kredisi kullanımının arttığını senet kullanımının ise azaldığını görüyoruz. Eylül ayında banka kredisi kullanım oranı %19’a ulaşsa da, faizlerin inmeye devam etmesiyle konut kredisi kullanımı yükselmeye devam edecektir. Aynı zamanda Eylül ayı stok erime hızının, son bir yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşmesinde konut kredisi faiz indiriminin payı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz." dedi.

REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa ise REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Eylül ayı sonuçları hakkında şunları söyledi: "Eylül ayında bir önceki aya göre %0.37 oranında azalış, geçen yılın aynı dönemine göre ise %2.36 oranında artış gerçekleşti. Markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların %5.32’lik kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda ağırlıklı olarak 1+1 özellikteki konutlar tercih edildi. Eylül ayında %5.02 olarak kaydedilen stok erime hızı son 1 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşmiş görünüyor. Satışlardaki konut bedeli ödeme yöntemleri incelendiğinde, peşinat kullanım oranında Ağustos ayına göre Eylül ayında %43.76'lük, banka kredisi kullanım oranında ise %25.08'lik bir artış söz konusu.”

Yeni konutlarda fiyat artışı %0.43
Kamuoyunda ‘markalı projeler’ olarak adlandırılan, ağırlıklı olarak kurumsal gayrimenkul şirketlerinin ürettiği konutlar üzerinden geliştirilenREIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ sonuçlarına göre; Eylül ayında bir önceki aya göre %0.37 nominal azalış, geçen yılın aynı dönemine göre %2.36 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise %86.70 oranında nominal artış gerçekleşti.

1+1 ve 3+1’de artış
Yeni Konut Fiyat Endeksi’nde, Eylül ayında bir önceki aya göre 1+1 konut tipinde %0.48 oranında artış, 2+1 konut tipinde %0.73 oranında azalış, 3+1 konut tipinde %0.53 oranında nominal artış ve 4+1 konut tipinde %0.67 oranında nominal azalış yaşandı.

Yabancıya satışlar son 6 aylık ortalamanın altında
Eylül ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların %5’lik (son 6 aylık ortalama %7) kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda %37 oranında 1+1 özellikteki konutlar tercih edildi.

Peşinat ve banka kredisinde artış, senet kullanımında azalış
Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde; Eylül ayında peşinat kullanımının %59, banka kredisi kullanımının %19 ve senet kullanım oranının %22 seviyesinde gerçekleştiği görüldü. Ağustos ayında peşinat kullanımı %41, senet kullanımı %44, banka kredisi kullanımı ise %15 oranında gerçekleşmişti.

Stok erime hızında önemli artış
Yeni Konut Fiyat Endeksi, Eylül ayı stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde adet bazlı stoklarda %5.02 oranında erime gözlendi. Ağustos ayı stok erime hızı %3.18 oranında gerçekleşmişti. Eylül ayında satışı gerçekleştirilen konutların %76’sı  bitmiş, %24’ü bitmemiş konut stoklarından oluştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/reidin-gyoder-yeni-konut-fiyat-endeksi-aciklandi-_175496.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!