Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

“Faizlerin 0,99’a İnmesiyle Kriz Bitecek”

KAMDER Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Niyazi Gültekin; kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını 0,99’a indirmesi ile kriz sürecinin biteceğini, yılın ikinci yarısında konut satışlarında rekor yaşanacağını söyledi.

yapi.com.tr
“Faizlerin 0,99’a İnmesiyle Kriz Bitecek”

Kamu bankalarının konut kredisi faiz indirimi kararını değerlendiren Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği (KAMDER) başkanı ve İzmir Ticaret Odası İnşaat Komitesi meclis üyesi Niyazi Gültekin, “Kamu bankalarının hafta içerisinde faizleri düşüreceğini açıklamasından sonra Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank konut kredisi faizlerini 0,99’a çekti. Faiz indirimi beklentimizin üstünde gerçekleşti. Özel bankaların da faiz oranlarını düşürerek 1-1,20 seviyesine getirmesini bekliyoruz. Konut ve ihtiyaç faizleri düştükçe mevduat faizleri de düşecektir. Kamu bankalarının yıllık faiz oranlarını yüzde 17-18 seviyesinden yüzde 12 seviyesine düşürmesi ülkemiz açısından çok güzel bir gelişme. Faizler yüksek olduğu için 1 yıldır konut alamayan vatandaşlar var. Çok sayıda konut talebi hızlı bir şekilde satışa dönecektir. Şimdiden satış ofislerimizdeki ziyaretçi sayısı ve telefon trafiği artmaya başladı. Hafta sonu satış ofisleri çok hareketli geçiyor. Sektör 1 yılı aşkın krizin ardından tekrar parlak günlerine kavuşacaktır” dedi.

“Yüksek Faizler Krizi Başlattı, Faiz İndirimi Krizi Bitirecek”
Konut satışlarındaki düşüşün nedenini konut kredi faiz oranlarının çok yüksek olmasına bağlayan Gültekin, “İnşaat sektöründeki krizin asıl nedeni faiz oranlarının yüksek olmasıydı. Konut almak isteyen vatandaş faiz oranlarını görünce konut alımını öteliyordu. Faizlerin düşmesi ile bekleyen talepler çok hızlı bir şekilde satışa dönüşecektir. İnşaat sektöründeki finansman sıkıntısı bu yıl sonuna kadar tamamen çözülmüş olur. İnşaat sektörü 200’den fazla sektörü doğrudan veya dolaylı olarak etkilediği için 200 sektörün de finansman sıkıntısını çözecek. Ülke ekonomisine de çok büyük bir katkı sağlayacak.

“Fiyatlar da Faizler de Çok Uygun”
Konut almak için bundan daha iyi bir fırsat oluşmadığını belirten Gültekin sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Şu anda konut fiyatları da konut kredisi faiz oranları da çok uygun. İnşaat maliyetlerindeki yüzde 40 artış henüz konut fiyatlarına yansıtılmadı. Ancak bu maliyetler müteahhitlerin üzerinde büyük bir yük. Bu yüzden ister istemez maliyetler fiyatlara yansıyacak. Faiz indiriminin etkisiyle konut satışlarının artması ve stokların tükenmesiyle müteahhitler fiyat artışına gidecektir. 2018 fiyatları halen geçerliyken bu fırsatı kaçırmamak lazım. Birkaç ay sonra bu fiyatları bulmak mümkün olmayacak” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/faizlerin-0-99a-inmesiyle-kriz-bitecek_174296.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!