Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Faustina Kapısı’nın Yeniden Doğuşu

Eski İzmir’in giriş kapılarından biri olan ‘Faustina Kapısı’ aslına uygun olarak yeniden yapılıyor; yıl sonuna kadar yeni kapı yerine yerleştirilec

NTV-MSNBC
Faustina Kapısı’nın Yeniden Doğuşu

b>Eski İzmir’in giriş kapılarından biri olan ‘Faustina Kapısı’ aslına uygun olarak yeniden yapılıyor; yıl sonuna kadar yeni kapı yerine yerleştirilecek.

Dünyanın en büyük bazilikasına (Adliye Sarayı) sahip İzmir Agorası’nda bulunan ve kentin giriş kapılarından biri olan ‘Faustina Kapısı’ aslına uygun olarak yeniden yapılacak; sökülmesine başlanan eski kapının yerine yıl sonuna kadar yeni kapı yerleştirilecek.

Agora Kazıları Başkanı ve İzmir Müzeleri Müdürü Mehmet Taşlıalan, Agora kazılarında çalışan dünyaca ünlü Fransız arkeolog-mimar Didier Laroche’nin, Faustina Kapısı’nın rekonstrüksiyon projelerini hazırladığını ve sütunların imalatına devam edildiğini söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası’nın kazılara büyük destek sağladığını, Agora’da bir mermer atölyesi oluşturulduğunu belirten Taşlıalan, Agora’nın yapıldığı yıl kullanılan mermerlerin benzerlerinin bulunduğunu kaydetti.
Yaklaşık 40 yıl önce yapılan ilk Agora kazılarında ortaya çıkarılan kentin doğu cephesinde bulunan Faustina Kapısı’nın, o günkü olanaklara göre yapılmaya çalışıldığını, yapılan 5-6 sütunun orjinaline uygun olmadığının 3 yıldır devam eden kazılarda ortaya çıkarıldığını ifade eden Taşlıalan, “Faustina Kapısı artık aslına uygun olarak ayağa kalkacak. Yapılan kazılarda kentin bu kapısında 30 sütun olduğunu belirledik. Fransız arkeolog-mimar arkadaşımız projelerini çıkardı ve sütunların imalatına başladık. İzmir Ticaret Odası’nın sağladığı destekle mermer kesme ve işleme makineleri alındı. Değişik bölgelerden mermerler satın alındı ve imalata geçildi” diye konuştu.

Eski kapının da sökümüne başlandığını belirten Mehmet Taşlıalan, “Bu yıl içinde yeni kapıyı ayağa kaldıracağız. Çünkü Agora kazıları bütün bir yıl devam ediyor. Bu kapıyla İzmir Agora’nın çehresi değişecek. Özellikle kruvaziyer turizmiyle İzmir’e gelen turistlerin uğrak yerlerinden olan İzmir Agorası, bu kapıyla daha heybetli olarak ortaya çıkacak ve tarihteki o büyüklüğünü yavaş yavaş göstermeye başlayacak” diye kaydetti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/faustina-kapisinin-yeniden-dogusu_20296.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!