Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Finans Merkezi Projesiyle FB'ye 300 Milyon Dolarlık Jest

Finans merkezi olarak planlanan Ataşehir'de, Kadıköy Belediyesi'nin payına düşen 58 dönüm arazi F.Bahçe'ye hibe edildi. Spor salonu ve alışveriş merkezi yapacak olan F.Bahçe plan onaylanmadan maketi bile hazırladı.

Sabah Gazetesi/Erhan Öztürk
Finans Merkezi Projesiyle FB'ye 300 Milyon Dolarlık Jest

br/>












Kamu bankaları ve Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşıyarak Finans Merkezi yapılması düşünülen Ataşehir'de Fenerbahçe'ye 300 milyon doları aşan 'jest' çıktı. Kadıköy Belediyesi'nin, finans merkezi yapılacak denilen 350 dönümlük araziden, kendisine düşen 58 dönümlük payı Fenerbahçe Kulübü'ne bedelsiz olarak spor salonu ve alışveriş merkezi yapmak için verdiği öğrenildi. Proje CHP'li üyelerin şerh koyması üzerine Belediye Meclisi'nde görüşülmeden geri çekildi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın finans merkezi olması için talimat vermesi üzerine harekete geçen Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Ataşehir'de gecekondu önleme bölgesi olarak belirlenen 2.8 milyon metrekarelik arazinin 350 dönümünü düzenlemek için harekete geçti. Bu projenin 130 dönümü finans merkezi olarak planlandı. 58 dönüm ise Kadıköy Belediyesi'ne tahsis edildi.

Maketi bile hazır

Fenerbahçe Kulübü bu aşamada devreye girdi. Kadıköy Belediyesi, kendi hakkı olan araziyi Fenerbahçe Kulübü'ne hibe olarak verdi. Bunun üzerine harekete geçen F.Bahçe, arazide 10 bin kişilik kapalı basketbol salonu ve alışveriş merkez yapmak için kolları sıvadı. Fenerbahçe Kulübü, arazi daha imara açılmadan projenin maketini yapıp İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Metropolitan Planlama Merkezi'ne gönderdi. Kulüp bir de maliyet ve gelir projeksiyonu hazırladı.Projeksiyona göre inşaat 3 yıl sürecek. İşletici firma burayı 8 yıl yönetecek ve karşılığında F.Bahçe'ye 8-10 milyon dolar arasında kira geliri verecek. Sonraki 6 yıl ise yıllık 23-25 milyon dolarlık kira geliriyle Fenerbahçe Kulübü yönetecek. Böylece ilk 8 yıl 64-80 milyon dolar arasında, sonraki 6 yıl da 138-150 milyon dolar gelir sağlanacak. Böylece kulübün yapacağı alışveriş merkezindeki mağaza, restoran ve cafe-barların kiraları ile spor salonundaki loca ve bilet gelirlerinden 14 yılda 202-230 milyon dolar arasında gelir elde edilecek. Bu rakama 58 dönümlük bir araziyi de hibe olarak aldığı eklenirse (bölgede alışveriş merkezi için 1 dönüm arazi bedeli 2 milyon YTL olacağı belirtiliyor) toplam 116 milyon YTL'lik (yaklaşık 100 milyon dolar) bir gelir sağlanacak. Bu durumda F.Bahçe, Kadıköy Belediyesi'nin jestiyle kabaca 300 milyon dolarlık bir gelire de sahip olacak.

İnşaat 3 yılda tamamlanacak

Projeksiyona göre, spor salonu 98 milyon dolara mal olacak. İnşaat 3 yılda bitirilecek ve 8 yıl inşaatı yapacak firma, 6 yıl da F.Bahçe işletecek ve 202-230 milyon dolar arasında kira geliri sağlayacak. 62 bin metrekarelik bir alana kurulacak alışveriş merkezinin 42 bin metrekaresi kiralanabilir alanlardan oluşacak. Spor salonu ise 10 bin kişilik olarak planlandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/finans-merkezi-projesiyle-fbye-300-milyon-dolarlik-jest_58186.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!