Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Finlandiya ile Türkiye'de Rüzgar Santrallerinin Yapımına İlişkin İşbirliği Yapılabilir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, resmi temaslarda bulunmak üzere beraberindeki heyetle Finlandiya'nın başkenti Helsinki'ye geldi. Yıldız, Finli firmaları Türkiye'de enerji yatırımlarına çağırarak, ''Doğrudan enerji yatırımlarıyla ilgili Finli firmalarla Türkiye'de işbirliği yapabiliriz'' dedi.

yapi.com.tr / AA
Finlandiya ile Türkiye'de Rüzgar Santrallerinin Yapımına İlişkin İşbirliği Yapılabilir

Fotoğraf: Zeynep Akyıl

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, resmi temaslarda bulunmak üzere beraberindeki heyetle Finlandiya'nın başkenti Helsinki'ye geldi. Yıldız, Finli firmaları Türkiye'de enerji yatırımlarına çağırarak, ''Doğrudan enerji yatırımlarıyla ilgili Finli firmalarla Türkiye'de işbirliği yapabiliriz'' dedi.

Türkiye'nin önemli bir değişim dönüşüm sürecinden geçtiğini anlatan Bakan Yıldız, ülkenin global krize rağmen büyüdüğünü ve enerji alanında da Türkiye'nin coğrafyasından kaynaklanan avantajları stratejiye dönüştürmek için ciddi çalışmalar yaptığını söyledi.

Nabucco projesinin de bunlardan biri olduğuna işaret eden Yıldız, projenin Türkiye'nin doğusunda bulunan doğalgaz kaynaklarını batıdaki tüketim noktalarına ulaştırılmasının amaçladığını ifade etti.

Projenin Avrupa'nın gaz ihtiyacının yüzde 5'ine cevap verme amacının yanı sıra kaynak çeşitliliği açısından da çok önemli olduğunu vurgulayan Yıldız, dün Ankara'da Nabucco projesine ilişkin Steering Komitesinin biraraya gelerek yönlendirme toplantısı yaptığını ve projenin 2017 yılında işlemesinin öngörüldüğünü ifade etti.

Finlanya'nın enerji politikasının çok tutarlı olduğunu da dile getiren Yıldız, ülkenin, petrol ve doğalgaz kaynakları bulunmamasına rağmen, biyoenerji, yenilenebilir ve nükleer enerji ile enerjide dışa bağımlılığını azalttığını kaydetti.

Finlandiya ile enerjide işbirliği çağrısı

Türkiye'de 2010 yılında elektrik dağıtım özelleştirmelerden dolayı 16 milyar dolarlık özelleştirme gerçekleştirildiğine dikkati çeken Bakan Yıldız, her yıl yaklaşık 6 milyar dolarlık bir yatırım olduğunu, doğrudan enerji yatırımlarıyla alakalı Finli firmaların da Türkiye'de işbirliği yapabileceklerini bildirdi.

''Finli firmalarla mal ve hizmet satışından ayrı olarak beraber işbirlikleri yapabiliriz'' diyen Yıldız, Türkiye'de geçen ay yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin kanun çıkardıklarını ve önümüzdeki 4 yıl içinde yaklaşık 20 milyar dolarlık rüzgar enerjisi yatırımı yapılacağını kaydetti.

Finlandiya ile Türkiye'de rüzgar santrallerinin yapımına ilişkin işbirliği yapılabileceğinin altını çizen Yıldız, bu noktada pazarın hazır olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin enerjide yılda yaklaşık 3500-4000 megavatlık yatırım yapması gerektiğini belirten Yıldız, Finlandiya ile hem dış ticareti hem de ekonomideki derinliği artırmak adına birlikte çalışılabileceğini söyledi.

Türkiye'de bor başta olmak üzere bakır, altın, çinko gibi önemli rezervler bulunduğuna da işaret eden Yıldız, Finlandiya'nın teknolojisi ile birleştirildiğinde ortaya güzel işbirlikleri alanlarının çıkabileceğini anlattı.

Finli Bakanın, Katar'dan getirilmesi planlanan doğalgaza ilişkin sorusu üzerine de Yıldız, gazın Suudi Arabistan üzerinden geçeceğini, Suudi Arabistan ile görüşmelerin sürdüğünü, LNG kullanan Katar'dan gaz getirmenin de zaman alacağını söyledi.

Finlandiya Dış Ticaret Bakanı

Finlandiya Dış Ticaret ve Kalkınma Bakanı Paavo Matti Vayrynen de iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin artırmayı amaçladıklarını, global kriz nedeniyle önemli ilerleme sağlanamadığını, bundan sonra ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Nabucco gibi boru hatlarının enerjiye erişebilirlik ve fiyat anlamında çok önemli olduğunu belirten Vayrynen, Finlandiya'nın özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına çok önem verdiğini, bu konuda teknolojinin dış ülkelere satılabileceğini bundan Türkiye'nin de yararlanabileceğini ifade etti.

Finlandiya'nın Türkiye ile yenilenebilir enerji konusunda işbirliği yapabileceğine dikkati çeken Vayrynen, iki ülkenin birlikte, gelişmekte olan ülkelerde de işbirliği yapabileceğini, bu işbirliklerinin, enerji, telekomünikasyon, suyun kullanılması gibi alanlarda olabileceğini kaydetti.

ETİKETLER: yeşil enerji
http://www.yapi.com.tr/haberler/finlandiya-ile-turkiyede-ruzgar-santrallerinin-yapimina-iliskin-isbirligi-yapilabilir_85381.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!