Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

G20’den Çin’e Uyarı: Kur Savaşı İstemiyoruz

G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı sonuç deklarasyonunda Çin'in yuanı devalüe atma adımı eleştirildi: Rekabetçi devalüasyonlardan uzak duracağız.

yapı.com.tr
G20’den Çin’e Uyarı: Kur Savaşı İstemiyoruz

Kasım ayında Antalya'da gerçekleştirilecek olan G20 Liderler Zirvesi öncesi hazırlık süreci kapsamında gerçekleşen 4-5 Eylül G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı sonuç deklarasyonu açıklandı. Birgün'ün haberine göre, deklarasyonda Çin'in para birimi Yuan'ı rekor seviyede devalüe etmesine gönderme yapılarak, "Rekabetçi devalüasyonlardan uzak duracağız. Korumacılığın her türlüsüne karşı mücadele edeceğiz" denildi.

"Büyüme zayıf"

Deklarasyonda küresel büyümenin beklentilerin uzağında kaldığına dikkat çekilerek, G20 üyelerinin, ekonomik toparlanmayı desteklemek üzere daha güçlü adımlar atılması konusunda taahhütlerde bulunduğu ifade edildi. Makro ekonomik ve yapısal reformların sürdürülebilir ve güçlü büyüme performansı için hayati önemde olduğu vurgulanan deklarasyonda, "Para politikaları, merkez bankalarının görev tanımları içinde ekonomik aktiviteyi desteklemeye devam edecektir. Fakat para politikaları tek başına dengeli bir büyümeye götürmez" ifadelerine yer verildi.


"Korumacılığa karşıyız"

Ekonomik temelleri ve göstergeleri yansıtmayan, ekonomik yapıya uyumsuz döviz kurlarından kaçınmak için esnek döviz kur sistemlerinin önemine vurgu yapan üyeler, "Rekabetçi devalüasyonlardan uzak duracağız. Korumacılığın her türlüsüne karşı mücadele edeceğiz. Borçların milli hasılaya oranını sürdürülebilir bir seviyede tutarken yakın dönem ekonomik şartları dikkate alarak büyüme ve istihdam yaratmak için esnek mali politikalar kullanacağız. Bu amaçla verimliliği ve kapsayıcılığı desteklemek için bütçe harcamalarının ve gelirlerin kompozisyonunu da gözden geçireceğiz" taahhüdünde bulundular.

Önceden bilgi verilecek

Deklarasyonda, özellikle başka ülkeleri ya da coğrafyaları da etkileyebilecek büyüklükte para ve diğer politika değişikliklerinin negatif bulaşıcılık etkisi, belirsizliği azaltmak ve saydamlığı artırmak adına daha önceden ayarlanıp açıkça paylaşılacağı belirtildi. Potansiyel ve gerçekleşen büyüme rakamlarında ilerlemenin global ekonomi için hâlâ en büyük zorluk olduğunu ifade eden üyeler, talebi güçlendiren ve potansiyel büyümeyi destekleyen büyüme stratejilerini uygulama konusunda kararlı olduklarını belirttiler. Deklarasyonda ayrıca üyelerin, yapılacakları izlemek için ilk hazırlanan yol haritasına uygun olarak taahhüt edilenleri önemli oranda yerine getirdiği bilgisine de yer verildi.

"Korkmayın bitiyor"

Borsasında sert düşüşün ardından para biriminde yaptığı devalüasyonla uluslararası piyasaları sarsan Çin'den 'rahatlatan' açıklama geldi. Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan, hisse senedi piyasasında 5 trilyon dolarlık kayba neden olan sert hareketlerin son bulmaya yakın olduğunu duyurdu. Merkez Bankası'nın resmi web sitesinden yaptığı açıklamada Zhou, yuanın dolar karşısındaki hareketinin stabilize edilmeye yaklaşması ile birlikte hisse senedi piyasasındaki düzeltmenin de neredeyse bittiğini ve böylece Çin finansal piyasalarının daha istikrarlı olmasını beklediklerini açıkladı

http://www.yapi.com.tr/haberler/g20den-cine-uyari-kur-savasi-istemiyoruz_133890.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!