b>Dış restorasyonu Aralık 2000’de tamamlanan Galata Kulesi’nde iç restorasyon çalışmaları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun (Anıtlar Kurulu) insafına kaldı.
Şimdiye kadar Anıtlar Kurul’na 2 proje sunan ancak “red” cevabı alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kurula 3. bir proje daha sundu. Projede tarihi kulenin, “Türk Kahvesi” olarak restore edilerek halka açılması amaçlanıyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce Anıtlar Kurulu’na sunduğu projede, İstanbul’un en eski tarihi yapılarından Galata Kulesi’nin müze statüsüne kavuşması amaçlanıyordu. Yıllardır yapılan yanlış düzenleme ve tamiratlarla karakteristik özelliklerini kaybeden kulenin, önceki projede 10 katlı bir müzeye dönüştürülmesine karar verilmişti. Ancak Anıtlar Kurulu sunulan projeyi yeterli görmediği için reddetmişti.
Bunun üzerine harekete geçen belediye yetkilileri, kulenin bin 500 yıllık tarihçesini inceleyerek, görsel ve yazılı belgeler derledi ve son bir proje daha hazırladı. Projede, tarihi kulenin çatı ve en üst katı Türk kahvesi, diğer katları da turistik eşya satış reyonu, multivizyon salonu ve fuaye olarak belirlendi.
1998 yılında başlayan dış cephe onarım çalışmalarına o dönemin rakamlarıyla, 235 milyar lira harcandı. Kulenin yüzey dokusunda meydana gelen erimeler yeni taşlar kullanılarak giderildi. Aşınan yerler kireç enjekte edilerek dolduruldu. Galata Kulesi’ndeki restorasyon için yapılan ön çalışmada, öncelikle yapının dış yüzeyinde oluşan kirlilik atomize suyla temizlendi.
|