Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Gayrimenkul Sektörünün En Önemli Konuları ISTANBUL REstate’de Tartışıldı

Dünyanın önde gelen fuarcılık şirketlerinden Reed Exhibitions desteğiyle GYODER tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen ISTANBUL REstate Gayrimenkul Fuarı, toplam 62 stantta sergilenen 18 milyar dolarlık projeleriyle bu yıl da sektörün nabzını tuttu. Yerli ve yabancı yüze yakın konuşmacı; 'Türkiye’deki Yeni Proje Yatırımları', 'Kentleri Yenileyerek

yapi.com.tr
Gayrimenkul Sektörünün En Önemli Konuları ISTANBUL REstate’de Tartışıldı

Dünyanın önde gelen fuarcılık şirketlerinden Reed Exhibitions desteğiyle GYODER tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen ISTANBUL REstate Gayrimenkul Fuarı, toplam 62 stantta sergilenen 18 milyar dolarlık projeleriyle bu yıl da sektörün nabzını tuttu. Yerli ve yabancı yüze yakın konuşmacı; 'Türkiye’deki Yeni Proje Yatırımları', 'Kentleri Yenileyerek Canlandırmak' ve 'Türkiye’de Otel Yatırımlarının Zorlukları' gibi gayrimenkul sektörünün tüm alt segmentlerini ilgilendiren konularda görüş bildirdi. 
 
Açılış oturumunda 'konut yatırımları' tartışıldı

Panelin açılış oturumu olan 'Konut Yatırımları', oturum başkanı Haluk Sur’un konuşmasıyla başladı. Sur konuşmasında, son 25 yılda teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımızın çok değiştiğini ve sürdürülebilirlik kavramının bu dönemde ortaya çıktığını söyledi. Oturumun ilk konuşmacısı Yorum İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ağca, “İstanbul Türkiye’nin yarısını oluşturuyor. Bu sebeple yatırımlarda çok planlı olunması gerekiyor” dedi. BDDK’nın yüzde 25 peşinat zorunluluğu getirmesinin yarattığı sıkıntılardan da bahseden Ağca, devletin kentsel dönüşüm projelerini kredilerle desteklemesi gerektiğini belirtti. Bankaların verdiği kredilerin vadelerinin kısa süreli olmasının da altını çizdi.

Bir diğer konuşmacı Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, “Tek parti döneminden 2006 yılına kadar, basının desteği ve dışarıdan gelen oyuncularla gayrimenkul dönemi balayı dönemine girdi. 2006 yılında balon söndü. Şu an trübülans sonrası dönemi yaşıyoruz. İyi ile kötünün ayrıştığı bir döneme girdik. Bu dönemde markalaşma ön plana çıktı. Bunu yapanlar başarılı oldular” dedi. Gayrimenkul sektörünün gelişme kaydettiğine dikkat çeken Dumankaya, güvene dayalı bir iş yaptıklarını, bu sebeple şeffaflık gerektiğini belirtti.

Uğur Dumankaya’nın ardından söz alan Torunlar GYO Yönetim Kurulu Üyesi Emre Torun, sektör için en büyük riskin faizler olduğunu vurguladı. Faizlerin yükselmesi durumunda sektörün ciddi zarar göreceğini belirten Torun, gelecekte konut yatırımlarını artırmak istediklerini söyledi. Lokasyon, farklılaşma ve güven unsurlarının önemine dikkat çeken Torun, AVM konusundaki deneyimlerinden de bahsetti. Müşterilere yalnızca konut değil yaşam alanı sunduklarını belirten Emre Torun, sektörün çok iyi denetlenmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Açılış oturumunun son konuşmacısı olan Yeşil GYO Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil, Türkiye’de gayrimenkul sektörünün çok hızlı geliştiğine dikkat çekti. Gerçekleştirilen projelerin ihtiyaçları karşılamasının, aynı zamanda ödemede sıkıntı yaşatmamasının önemine dikkat çeken Yeşil, lüks projeler oluşturmaktan ziyade bu ihtiyaçları karşılayabilen konutlar ürettiklerini belirtti.



'Türkiye’deki Yeni Proje Yatırımları'

'Türkiye’deki Yeni Proje Yatırımları' başlıklı oturumun başkanı olan GYODER Başkan Yardımcısı Özlem Gökçe, gayrimenkul sektöründe yeni gelişmeler olacağını bildirdi. 2008 yılı öncesinde her konutun alıcı bulduğunu belirten Gökçe, bu yıldan sonra beklentilerin çok değiştiğini vurguladı. Gökçe, Türkiye’nin diğer ülkelerden farklı olarak artan bir ivmeyle yatırımlara ve büyümeye devam ettiğini de sözlerine ekledi. Oturumun ilk konuşmacısı Çelen Gayrimenkul Değerleme CEO’su Güniz Çelen, gayrimenkulün temelinin inşaat sektörü olduğunu belirtti. “Bize göre çılgın projeler, ulaşım ağlarının genişletilmesidir” dedi.

Oturumun bir diğer konuşmacısı EPRA Araştırma Analisti Ali Zaidi ise, Türk gayrimenkul sektörünün son yıllarda atağa geçtiğini belirtti. Yatırımcılar için Türkiye’nin çok elverişli bir ülke olduğunu ekledi. Oturumun üçüncü konuşmacısı Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, Nef’in sunduğu yeni çözüm olan Foldhome’u anlattı. Zorlu Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Even ise, arazi politikalarının Türkiye’de problem yarattığını söyledi. Yatırımcıların değer katmak için alabilecekleri arazi sıkıntısı olduğunu belirtti. Son konuşmacı olan Reidin.com CEO’su Ahmet Kayhan ise, şeffaflık, tapu kadastro problemleri, finansman problemleri, yasal problemlerin gelişen pazarlardaki dört ana problem olduğunun altını çizdi. Yabancı yatırımcılar için Türkiye’nin ilk beşte yer aldığını da vurguladı.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: gayrimenkul kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/gayrimenkul-sektorunun-en-onemli-konulari-istanbul-restatede-tartisildi_87497.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!