Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Gayrimenkulde 20 Milyar Dolarlık İhracat Hedefi Finansmana Bağlı

GİGDER’in Türkiye’de uluslararası yatırımcılara satılan her 100 gayrimenkulden yaklaşık 25’ini gerçekleştiren 55 üyesinden derlenen bilgiler, bugün yabancıya yapılan ipotekli gayrimenkul satış oranının yaklaşık yüzde 5 olduğunu ortaya koydu. İngiltere’de ise bu oran yüzde 53,5 seviyesinde.

yapi.com.tr
Gayrimenkulde 20 Milyar Dolarlık İhracat Hedefi Finansmana Bağlı

Kripto piyasası ile ilgili yasa halihazırda beklenirken, yasa koyucuları gayrimenkulde gelişen bu talebi göz önünde bulundurmaya çağıran GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, “2025’te yılda 20 milyar dolarlık yabancıya mülk satışı geliri hedefine ulaşmamızda, finansman olanaklarını geliştirmemiz, çok önemli bir kilometre taşı. Banka ve kredi kuruluşları da sektörümüzün katma değerini görerek yabancılara kredi verme noktasında cesaretli olurlarsa doğrudan yatırım pastasından aldığımız pay hedeflediğimiz gibi artacaktır.” dedi

Yabancı yatırımcılar bugün Türkiye’den konut satın almak istediklerinde gayrimenkul değerleme raporunun yüzde 50’sine kadar finansman kullanabiliyor ve konut kredisine başvurmak için teminat, gelir belgesi, yerli kefil veya nakit teminat, çalışma ve oturma izni gibi pek çok belgeyi temin ediyor. Yasal olarak sunulan bu imkanlara rağmen, Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği’nin (GİGDER) Türkiye’de uluslararası yatırımcılara satılan her 100 gayrimenkulden yaklaşık 25’ini gerçekleştiren 55 üyesinden derlediği bilgilere göre, yabancıya yapılan ipotekli gayrimenkul satış oranı yaklaşık yüzde 5. GİGDER’in AGS Global firması ile yapmış olduğu araştırmaya göre, İngiltere’de ise bu oran yüzde 53,5 seviyesine ulaşmış durumda.

Verileri değerlendiren GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, “Temmuz ayında kamuoyuna açıkladığımız ‘Gayrimenkul İhracatı 2025 Stratejik Eylem Planı’mızda 2020’de 6 milyar dolar olarak gerçekleşen yabancıya mülk satış gelirini 2025 yılında yıllık 20 milyar dolara yükseltecek bir yol haritası geliştirdiğimizi paylaşmıştık. Bu hedef doğrultusunda, yabancı yatırımcıların Türkiye’de artık daha kurumsal, hızlı, etkili ve güvenilir bir yolda yürüyebilmelerini sağlamanın en önemli yollarından biri ise finansman imkanlarını derinleştirerek çeşitlendirmek. Bu gelir hedefimize ulaşmamızda çok önemli bir kilometre taşı.” diye konuştu.

GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal

Akbal, “Türkiye’de yabancı yatırımcıya bir konutu bugün ortalama 150 bin dolardan satıyorsak, 2025’te bu rakamı 225 bin dolara yükseltmek ve Çin, Hong Kong, Singapur, Hindistan ve Pakistan’ın yanı sıra Afrika ülkeleri gibi yeni pazarlara eğilmek planlarımız arasında. Bu tablo da artık daha büyük bir kitleye daha çeşitli finansman olanakları sunmamız gereğini ortaya koyuyor.” dedi.

Finans kuruluşları sektörümüzün katma değerini görmeli
Türkiye’de bankalar ve finans kuruluşlarının bugün yabancıya kredi verirken temkinli ve cesaretsiz davrandığını belirten Akbal, “Yabancıların kredi geçmişini bilmedikleri gerekçesiyle çoğu zaman risk almaktan kaçınıyorlar. Fakat yabancı yatırımcıların pek çoğunun da Türkiye’de sorun yaşamak için yatırım yapmadığını ve konut kredisi alan yabancı yatırımcıların son derece risksiz krediler aldığını biliyoruz. Bu nedenle finans kuruluşlarını ve bankaları bu konuda biraz daha cesaretli olmaya, sektörümüzün taşıdığı potansiyelin farkına varmaya ve finans sektörü olarak buradaki katma değeri görerek taşın altına ellerini koymaya çağırıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

ABD’den Rusya’ya yabancıların kripto para ile ödemeye artan talebini ıskalamamalıyız
Gayrimenkulde kripto para ile ödemeye artan bir talep olduğunu da kaydeden Akbal, “Üyelerimizden aldığımız bilgiler doğrultusunda, ABD’den Rusya ve Avrupa’ya kadar pek çok ülkeye yapılan konut satışı sırasında kripto ile ödeme taleplerinde artış söz konusu. Merkez Bankası'nın kripto paraların ödemelerde kullanımını yasaklayan yönetmeliği Nisan ayında yaşama geçmişti. Kripto para alım satımında denetimi güçlendirecek yasa çalışmasının ise Ekim'de Meclis'e sunulması bekleniyor. Ödemelere ilişkin kısmın da burada sağlıklı bir şekilde ele alınması, bu noktada değerlendirmelerinde ise sektörümüzde banka kredisinden çok yararlanamayan, para transferinde de sorun yaşayan yabancı yatırımcıların kripto para ile ödeme talepleri olduğunu göz önünde tutmaları gerektiğini düşünüyoruz. Bu talebi ıskalamamalıyız.” diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gayrimenkulde-20-milyar-dolarlik-ihracat-hedefi-finansmana-bagli_186755.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!