Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

"Mimarlar Hakları için Daha...

Gazhane, ŞANTİYE Olmasın!

Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından, 2. grup korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilen ve kültürel tesis olarak vaziyet planı ve projeleri onaylanan tarihi Hasanpaşa Gazhanesi, bir süredir, granit kırma şantiyesi olarak kullanılıyor.

Gazete Kadıköy
Gazhane, ŞANTİYE Olmasın!

br >
Canbolat, bir sit alanının bu şekilde kullanılmasına sessiz kalamayacaklarını vurgulayarak “Daha önce kentsel dönüşüm kapsamında yıktıkları Sulukule’den gelen Romen vatandaşlar da Gazhane’ye yerleşmişlerdi. Bu insanlar kendilerine sağlıklı bir yaşam alanı yaratılmadığı için buraya sığındılar. Ancak hem bu insanlar için hem de tarihi Gazhane binaları ve çevresi için bu durum zarar vericiydi. Yoğun çalışmalar sonucu bu insanları buradan çıkardılar ancak yine onlara doğru dürüst bir yer verilmedi. Koruma Kurulu’nun kararıyla tescilli parselin koruma alanları belirlenerek kültürel tesis yapılmasına onay verildi ancak İstanbul 2010 Kültür Başkenti projeleri kapsamında yapımı gündeme gelen bu tesis de rafa kaldırıldı. Şimdi de bu sit alanı şantiyeye dönüştürülmüş durumda. Biz Kooperatif olarak, Gazhane’deki şantiyeye biran önce son verilmesini istiyoruz” diyor. Canbolat, granit taşlarından çıkan tozların çevre halkın sağlığını tehlikeye soktuğuna da dikkat çekiyor.

Hasanpaşa Gazhanesi Kültür Merkezi projesine ne oldu?

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projeleri kapsamında Kadıköy’ü ilgilendiren en önemli proje Hasanpaşa Gazhanesi Kültür Merkezi projesiydi. Yürütücü 2010 AKB Ajansı’nın internet sitesinde projeyle ilgili şu bilgilere yer verilmişti:

“Bu proje ile Hasanpaşa Gazhanesi’nin yeniden işlevlendirilmesi hedefleniyor. Bu endüstriyel tesis içindeki işlevini yitiren mekânların, hazırlanan proje ile bir kültür merkezi olarak yeniden programlanması, kentin Anadolu yakasında ihtiyaç duyulan kültürel etkinliklere hizmet vermesi, proje yönetiminin ve işletme modelinin geliştirilmesine yönelik çalışmaların yapılması amaçlanıyor. 2010’un kalıcılaştıracağı önemli gelişmelerden biri de projenin uygulama aşamasında kurumsal yapısının da tanımlanmış olması. Böylece Hasanpaşa Gazhanesi kentin kültür altyapısındaki gelişmelere bir örnek olacak.”

Ancak yüklü bir bütçe ayrılmasına rağmen proje hayata geçirilemedi çünkü ajansın uygulamaya geçmesi için mülkiyet sahibi olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile protokol imzalaması gerekiyordu. İki yıl boyunca bu protokol imzalanmadığı için proje gerçekleştirilemedi. Gazhane Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi’nden Nilgün Canbolat, bir daha o bütçeyi oluşturmanın çok zor olduğuna dikkat çekerek “Tren kaçtı!” diyor.

118 yaşında bir endüstri mirası

1800'lü yıllarda Anadolu yakasında ortaya çıkan gaz talebini karşılamak üzere Hasanpaşa'da yeni bir gazhane daha yapılması kararlaştırıldı. Gazhanenin işletme imtiyazı, 1 Ağustos 1891'de 50 yıl için Parisli bir sanayici olan mühendis Charles George'a verildi. 1892'de hizmete giren Hasanpaşa Gazhanesi'nin işletme sözleşmesi 1924'te 50 yıl için yenilendi. Kadıköy-Üsküdar ve Anadolu Yakası Havagazı Şirketi, 1926'da Yedikule Gazhanesi'ni de satın aldı. Bu şirket daha sonra işletme imtiyazlarını ve tesislerini 21 Nisan 1931'de İstanbul Elektrik Şirketi'ne sattı. Ancak İstanbul Elektrik Şirketi'nin millileştirilmesinin ardından havagazı şirketi ayrılarak 31 Aralık 1937–01 Ekim 1944 arasında faaliyetlerine müstakil olarak devam etti. Ancak zarar eden bu şirket, devlet tarafından satın alındı ve 1 Temmuz 1945'te İstanbul Belediyesi Elektrik Tramvay Tünel İdaresi'ne (İETT) bağlandı. Gazhane'ye zaman içinde yeni fırınlar eklendi. Böylelikle o yıllar için Anadolu yakası gaz ihtiyacının üzerinde bir üretim rakamına ulaşıldı ve önemli bir kömür tasarrufu sağlandı. Ancak daha sonraları talep azalması nedeniyle gazhane 13 Haziran 1993'de faaliyetine son verdi. Türkiye’nin en önemli endüstriyel kültür miraslarından biri olan Hasanpaşa Gazhanesi, üretimin durmasıyla İstanbul’da türünün son örneği olarak kaderine terk edildi. Gazometreleri sökülüp satıldı, hurda deposu ve çöplük haline getirildi. Farklı dönemlerde kömür deposu, otobüs garajı, İETT deposu olarak kullanıldı.1994 yılında kalan parçaları da sökülmek üzereyken, SİT alanı ilan edilerek koruma altına alındı.
 
Haber: Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Eylem Başak ŞENTÜRK

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/gazhane-santiye-olmasin_88766.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!