Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Gaziantep: Marka Bir Kent ve Ortadoğu’ya Açılan ‘Kent Havzası’

Gaziantep için ‘Doğu’nun Parisi’ benzetmesi yapılır. 2008 yılı itibarıyla kentsel dönüşüm alanında Gaziantep Belediyesi, kültürel mirası koruma projeleri, müze ve spor kompleksi çalışmaları, turizmi canlandırma ve kenti tanıtma amaçlı uluslararası fuarların organizasyonunu gibi çalışmalar yürütüyor. Kentte yaşanabilirlik konusu Büyükşehir

Radikal Gazetesi
1 Gaziantep: Marka Bir Kent ve Ortadoğu’ya Açılan ‘Kent Havzası’

Gaziantep için ‘Doğu’nun Parisi’ benzetmesi yapılır. Bu durumu, Haziran 2006’da kendisiyle yapılan bir söyleşide Abdülkadir Konukoğlu şöyle açıklıyor: Kentin Paris olarak nitelendirilmesini sağlayan birkaç nedenden biri; geçmişte kent pasajlarımızda ithal mallar satılması ve yurtdışındaki her şeyin kentte bulunmasıdır. Ayrıca Gaziantep’in çok modern bir şehir olduğunu söyleyen Konukoğlu, kentte lokantaları, gazinoları, eğlence yerlerinin çok olduğunu ve Gazianteplinin para kazanmayı da eğlenmeyi de harcamayı da sevdiğini belirtiyor. Gaziantep için ‘hem modern, hem dost canlısı bir şehir’ diyen Konukoğlu, kentin sosyo-kültürel yapısına dair ipuçları veriyor.

2008 yılı itibarıyla kentsel dönüşüm alanında Gaziantep Belediyesi, kültürel mirası koruma projeleri, müze ve spor kompleksi çalışmaları, turizmi canlandırma ve kenti tanıtma amaçlı uluslararası fuarların organizasyonunu gibi çalışmalar yürütüyor. Kentte yaşanabilirlik konusu Büyükşehir Belediyesi’nin en özen gösterdiği ve projeler geliştirdiği konuların başında geliyor.

Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Belediye faaliyetlerini anlatırken, yaşanabilirlik kavramının bir şehir için çok önemli olduğunu vurguluyor. Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin aynı zamanda ekonomik dinamosu, en gelişmiş ticaret merkezi. Gaziantep, bölgedeki diğer kentlere gelişimde model, marka bir kent. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin az gelişmişliği ve yaşadığı imkânsızlıklar yanında , bölge kentlerine umut ışığı ve cazibe merkezi. Bu nedenle Gaziantep, son dört - beş yıl içinde yoğun göç almış. 2002-2007 yılları arasında yüzde 21’lik göç alma oranı ile Gaziantep, Türkiye genelinde 2. sırada yer almış. Gaziantep, Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan koridoru; sadece geçen yıl bu bölge ile yapılan ticaret 1 miyar doları geçiyor.

Tüm bu gerçekler, Gaziantep ’i, bir kent olarak değil, ‘kilit bir kent havzası’, Ortadoğu’ya açılan bir ‘koridor’ , kalkınması ve dinamizmi sadece kendisiyle sınırlı değil, çevre illeri ve bölgesiyle de ilişkili bir ‘bölgesel/yerel kalkınma havzası’ yapıyor. Sanayi ve üretimde teknolojik gelişime önem veren kent , AB müzakerelerinin başlamasından sonra da bulunduğu coğrafi nokta itibarıyla , daha da özel bir stratejik önem kazanmış. Türkiye’nin AB üyeliğinin gerçekleşmesi durumunda , AB’nin Arap Birliği’ne ve Ortadoğu’ya açılan kapısı haline gelecek kent, bu sayede sınır dışı ihracatını büyük ölçüde katlayacak. Öte yandan siyasi olarak da kent , AB’nin Ortadoğu ile ilişkilerin geliştirilmesinde bir köprü olacak. Bu stratejik konumu sebebiyle kentin son yıllarda ticari ve ekonomik işbirliği çalışmaları artmış, başta komşu ülkelerden olmak üzere birçok yatırımcı kente olan ilgisini ekonomik kazanca dönüştürmüş.

Coğrafi geçiş noktasında olmasının yanı sıra, yerel ve küresel faktörlerin de etkisiyle sanayi, ticaret ve ihracat kenti. Türkiye sanayi üretiminde yüzde 5 paya sahip olan Gaziantep, Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgelerinin yanında, Küçük Sanayi Sitesi, Örnek Sanayi Sitesi ve diğer üretim merkezlerinin meydana getirdiği bir sanayi metropolü konumunda. Gaziantep, sanayileşme konusunda öne çıkan, uzmanlaşmayı, ihtisaslaşmayı sağlamış bir kent olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki diğer kentlere önderlik yapıyor. Küreselleşme ve Avrupalılaşma etkisiyle, AR-GE, inovasyon, markalaşma konularında çalışmaları var ve özellikle, markalaşma konusunda oldukça iddialılar . Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer , markalaşmada Anadolu’da Gaziantep’in örnek bir kent olduğunu ve bu konuda ilk defa Ankara-İstanbul-İzmir üçgeninden çıkıldığını söylüyor. 2007 yılında Gaziantep’in 1650 patent başvurusu yapması da bu durumu destekliyor.

Gaziantep, krizden az etkilenme potansiyeli taşıyan bir kentimiz, ama onun da AKP hükümetinden ekonomik krize odaklanma, etkin ve verimli bir teşvik sistemine geçme gibi talepleri var . 3000-4000 üretim birimi ile 150 farklı şekilde imalat gerçekleştirilen , ve üretimdeki farklılaşma başarısıyla diğer kentlerden ayrılan Gaziantep , bu potansiyeli nedeniyle krizden az etkileniyor, ama ekonomik kalkınma ve dinamizmin verimliği için de, hükümetten destek bekliyor. 12 Temmuz 2008’de yaptığı bir konuşmada GSO Başkanı Nejat Koçer kentlerin artık ulusal ölçekte değil, küresel-yerel etkileşimi içerisinde hareket ettiklerine işaret etmek için şöyle söylüyor:

“Artık şehirlerin sektörlerdeki rekabet güçlerini ulusal ölçekte oluşturdukları kapasitelerle değil, dünya ölçeğindeki kapasite ve pazar paylarına göre düşünmek zorundayız. Küresel rekabetten söz edebilmek için yüksek verimlilik ve yüksek katma değerli ürünlere ihtiyaç var. Eğer bir şehir, dış ticaret gücünü geliştirmişse, kapasitelerini dünya pazarlarında satabilecek kalite ve normlara ulaştırmışsa ve Türkiye’ye daha fazla döviz girdisi sağlayacak, daha fazla sanayi ürünü ihraç edecek gücü oluşmuşsa; bu şehirlerin desteklenmesi ve bu şehirlerin ülke için öneminin doğru belirlenmesi gerekmektedir”.

Kentteki bütün kurumlar ve yetkililer söz birliği etmişçesine uygulanan teşvik sistemini eleştirip bu yönde değişiklikler yapılmasını talep ediyor. Diyarbakır ve Gaziantep’e odaklanmak, bu kentlerin kalkınmasıyla yoluyla bölgesel/yerel kalkınmayı sağlamak, Türkiye’nin yarını ve geleceği için çok önemli; bu gerçeği unutmayalım.

(1) CNBC-E Business, İllerin Yaşanabilirliği Endeksi , sayı:24, 2008; EDAM, Türkiye için rekabet endeksi , İstanbul, 2009.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/gaziantep-marka-bir-kent-ve-ortadoguya-acilan-kent-havzasi_67696.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Dostum Sağdaki Kesip Yapıştırdıgınız Sur Resimi Diyarbakırın Fotosu. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!