Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Gaziantep Yer Altı Kastelleriyle Venedik'e Rakip

Dünyada su mimarisinin eşsiz örneklerinden olan Gaziantep kastelleri, Venedik’e rakip olmaya aday.

yapi.com.tr
Gaziantep Yer Altı Kastelleriyle Venedik'e Rakip

Gaziantep Şahinbey Belediyesi'nin restorasyon çalışmaları ile yeniden Gaziantep turizmine kazandırılan kasteller, ziyaretçilerden tam not alıyor. Dünyada benzeri bulunmayan ve su mimarisinin eşsiz örneklerinden olan Gaziantep kastelleri, birçok işlevi bulunan yapılar olarak da dikkat çekiyor. Türk mimarisinde sadece Gaziantep'te bulunan bu yapılar, kısmen veya tamamen yer altında bulunmaları ile ilgi çeken en önemli yapılar arasında yer alıyor.

 “Venedik yer üstü, Gaziantep yer altı sularıyla dikkat çekiyor”
İHA’da yer alan habere göre; gastronomi ve tarihiyle son yıllarda yoğun bir turist akınına uğrayan Gaziantep, yeraltı kastellerinin de turizme kazandırılmasının ardından İtalya'nın Venedik şehrine rakip olmaya hazırlanıyor. Kastelleri gezen Doğan Kılıç, kastellerin geçmişe yolculuğa çıkarttığını belirterek, "Eskiden kadınlar buralarda çamaşır yıkar, banyo gibi ihtiyaçlarını karşılardı. Burası Gaziantep'in en eski yeridir. Buraları gezdikçe geçmişe dönüyorsun. Restorasyonu gerçekleştiren Şahinbey Belediyesine teşekkür ederim” diye konuştu.

Gaziantep'te geçmişte oluşturulan su sistemi, evlerin altından geçen ve “Livas” adı verilen su yolları ile her eve içme ve kullanma suyu ulaşmasını sağlamış. Bu nedenle meydan ve duvar çeşmelerine kentte fazla ihtiyaç duyulmazken, özellikle ticaret dokusunun yer aldığı bölgelerde nüfusun yoğunluğu nedeniyle çeşmeler daha fazla yapılmış.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gaziantep-yer-alti-kastelleriyle-venedike-rakip_178873.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!