Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Gebze'de Hem İstihdam, Hem de Doğalgaz ve Elektrik Tüketimi Kriz Öncesini Geçti

Çoklu bir sektörel yapıya sahip Gebze Organize Sanayi Bölgesi, küresel krizin etkilerinden kurtuluyor. Beş binlik düşüşle sekiz bine gerileyen işçi sayısı 14 binle kriz öncesinin üzerine çıktı. Ekonomist dergisinin haberine göre doğalgaz ve elektrik tüketimi gibi bazı önemli göstergelerde de kriz bitti.

Radikal Gazetesi
Gebze'de Hem İstihdam, Hem de Doğalgaz ve Elektrik Tüketimi Kriz Öncesini Geçti

oklu bir sektörel yapıya sahip Gebze Organize Sanayi Bölgesi, küresel krizin etkilerinden kurtuluyor. Beş binlik düşüşle sekiz bine gerileyen işçi sayısı 14 binle kriz öncesinin üzerine çıktı. Ekonomist dergisinin haberine göre doğalgaz ve elektrik tüketimi gibi bazı önemli göstergelerde de kriz bitti

Ülke sanayiinde, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ihracat ligi olan İSO 1000 listesindeki ilk 500’e 15, ikinci 500’e 16 şirket gönderecek kadar ağırlığı olan Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB)  küresel krizin etkilerini üzerinden atmaya başladı.

Arcelor Mittal’den P&G’ye ve Ülker’e kadar sektörünün öncü şirketlerine ev sahipliği yapan bölge, yıllık 1.2 milyar dolarlık ihracatı ile Türkiye’nin birçok ilini geride bırakan Türkiye sanayisinin önemli bölgelerinden biri. Krizin vurduğu 2009 yılında ihracatı 1 milyar dolar sınırında kalan bölgede 2010 yılı ihracat hedefi ise kriz öncesi rakam olan 1.2 milyar doları aşmak. Daha çok küresel krizden en çok etkilenen otomotiv sektörüne yönelik üretim yapan şirketleri bünyesinde barındıran bölgede, kriz döneminde vardiyalar üçte bir oranına indirilmiş ve 5 bin kişi işten çıkarılmıştı.

İşten çıkarmalar bitti

Ekonomist dergisinin haberine göre toparlanma sürecine giren ve işten çıkarılanların geri çağrılmaya başlandığı bölgede, kriz öncesi 13 bin olan istihdam rakamı bugün 14 bine ulaşmış durumda. Bu da, bölgedeki toparlanmanın en iyi göstergelerinden biri. Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Bölge Müdürü Ali Haydar Bulut, krizle birlikte bölgede hızlanan işten çıkarmaların son birkaç aydır son bulduğunu ve yerini işe alımlara bıraktığını söylüyor.

GOSB’da (Gebze Organize Sanayi Bölgesi) göstergelerin olumluya döndüğüne dikkat çeken Bulut, “Kriz öncesinde, bölgemizde toplam çalışan sayısı yaklaşık 13 bin idi. Kriz döneminde gündeme gelen işten çıkarmalar ya da ücretsiz izinlerle bu rakam azalmıştı. Ancak şu anda 14 bini aştı ve kriz öncesi dönemin de üzerinde bir seviyeye ulaşıldı” diyor.

Öte yandan kriz döneminde azalan araç giriş-çıkış sayısının Ocak 2010 itibariyle normale döndüğünü belirten Bulut, üretimdeki düşüşle birlikte yüzde 20 dolayında gerileyen elektrik ve doğalgaz tüketimlerinde de artış gözlendiğini söylüyor.

İhracat 1.5 milyar dolardı

Dev fabrikaların bulunduğu GOSB, Türkiye’nin en modern OSB’lerinden biri. Kurulduğu 402 hektar alanda 200 parselde, orta ve büyük ölçekli 116 işletmenin üretim yaptığı bölgedeki işletmelerden 36’sını Almanya, ABD, Fransa ve Japonya gibi ülkelerden gelen yabancı sermayeli kuruluşlar oluşturuyor.
2007’de 1.5 milyar dolar yatırım alan, yıllık 1.2 milyar dolarlık ihracat yapan GOSB’da doğalgaz tüketimi krizle birlikte büyük düşüş içine girdi. 2007 yılının kasım ayında doğalgaz tüketimi 2.9 milyon metreküp iken krizin etkisiyle 2008’in aynı döneminde 2.1 milyon metreküpe kadar geriledi. Bugün ise kriz öncesinin bile üzerine çıkılmış bulunuyor. Benzer bir süreç elektrik tüketimi için de geçerli.

50 şirket etkilendi

GOSB’da faaliyet gösteren 116 şirketten 50’den çoğu  krizden etkilendi. Hatta, Türkiye’den çıkma kararı alan  Hollandalı Philips ile Bilecik Bozöyük’e taşınan Eczacıbaşı’nın fabrikaları kapandı. Ayrıca bölgedeki otomotiv sektörü kuruluşları, üretimlerini üç vardiyadan tek vardiyaya indirdi.
Kapanan ve üretimini azaltan fabrikalarda resmi bir bildirim yapılmamakla birlikte 5 bin kişinin işsiz kaldığı, bölgede birçok şirketin de kriz döneminde yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle sendikalarla görüşmeler yaptıkları açıklanmıştı. Avrupa’nın en iyi OSB’lerinden biri olan ve akıllı OSB olarak da nitelendirilen GOSB’da bugün tek bir boş parsel kalmadığı da belirtiliyor.

Enerjide indirim

2001 krizinden az hasarlı çıkan GOSB yönetimi, küresel krizi de en az hasarla atlatmak için çalıştı ve bu doğrultuda, bölgedeki şirketlerini kullandığı elektriğin fiyatında yüzde 7-11 arasında, su fiyatlarında ise yüzde 11 oranında indirim yaptı. Bu uygulama ile bölgedeki sanayiciler Türkiye’deki en ucuz elektriği kullanır hale geldi.

Elektrikte gündüz birim fiyatı 0.181008’den 0.0.169184 kwh/TL’ye, puant’ta (yoğun zaman) 0.295231’den 0.282708 kwh/TL’ye, gecede ise 0.098864’den 0.087543 kwh/TL’ye indirilmişti.

2008 yılı Ekim ayı itibariyle Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde su birim fiyatı metreküpte 3.35 YTL’den 2.98 YTL’ye indirilirken, metrekare başına 2 YTL olan aidatlar önce 1 YTL’ye indirildi daha sonra da tamamen kaldırıldı. Elektrik ücretlerinin düşürülmesine rağmen kriz nedeniyle birçok üreticinin elektrik faturalarını ödeyemez hale geldikleri, GOSB’da yer alan 15 şirketin toplam 2 milyon YTL’lik elektrik borcu olduğu açıklanmıştı.

‘Yatırımcıyı teşvik ettik’

Ali Haydar Bulut (GOSB Bölge Müdürü)

“Kriz sürecinde gerek elektrik, doğalgaz gibi temel maliyet kalemlerinde yaptığımız indirimler, gerekse uluslararası iş heyetlerini bölgeye çekerek ortaya koyduğumuz pazar teşvikleri ile GOSB katılımcılarını destekledik. Bu desteklerin de katkısıyla GOSB sanayicisi krize karşı daha kolay karşı koyabildi. Kriz nedeniyle bölgede gündeme gelen işten çıkarmalar son birkaç aydır son buldu ve yerini işe alımlara bıraktı.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/gebzede-hem-istihdam-hem-de-dogalgaz-ve-elektrik-tuketimi-kriz-oncesini-gecti_78002.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!