Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Gecekondu Bize Bizans'tan Miras

Modern kentleşmeyi tehdit eden gecekondulaşmanın, Bizans döneminde başladığı ortaya çıktı. Side antik kentinde yapılan kazılarda, M.S 4'üncü

Akşam



b>Modern kentleşmeyi tehdit eden gecekondulaşmanın, Bizans döneminde başladığı ortaya çıktı.

Side antik kentinde yapılan kazılarda, M.S 4'üncü yüzyıl'da kurulan bir gecekondu mahallesi bulundu. Side Müze Müdürü Arif Küçükçoban, 'Heykel parçaları bile bina yapımında kullanılmış. Hiçbir planlama yok. Rasgele bir yapılaşma. Bir önceki dönemin kültürüne sahip çıkılmamış' dedi.

M.Ö 15'inci Yüzyıl'da kurulan Side'nin, Antalya kuruluncaya kadar bölgenin en önemli liman kenti olduğunu hatırlatan Küçükçoban, 'Aynı zamanda bölgenin en büyük esir pazarı olan Side'de Roma döneminde imar planları yapıldığını görüyoruz. ' dedi.

Antik kentte, Roma döneminde yapılan bir caddenin, iş atölyeleri yapılarak daraltıldığını belirten Arif Küçükçoban, 'Caddenin bulunduğu bölgede Roma dönemine ait birçok mimari yapının, Bizans yapılarında devşirme olarak kullanıldığını gördük. Bizans dönemindeki yapılarda çok değişik malzeme kullanılarak duvarlar örülmüş. Hatta heykel parçaları bile bina yapımında kullanılmış. Hiçbir planlama yok. Bir önceki dönemin kültürüne sahip çıkılmamış. Bu da o dönemde gecekondu zihniyetinin varlığını gösteriyor.'diye konuştu.

Anadolu'da heykellerin kırılmasından İslamiyetin ve Türk halkının sorumlu tutulduğuna dikkat çeken Arif Küçükçoban, 'Ancak heykeller, Bizans devletinin maaşlı ve kadrolu put kırıcıları tarafından kırıldı. Bizans döneminde Hıristiyanlık yayılırken tanrı heykelleri put diye görülmeye başlandı' diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gecekondu-bize-bizanstan-miras_10659.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!