Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Gecekondu Sahiplerine Ev Sahibi Olma Şansı

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Dönüşüm Alanları Yasa Tasarısı'nı tekrar gündeme getiriyor. Belediye Kanunun ''kentsel dönüşüm ve gelişim alanları'' ile ilgili maddesinde de değişiklik öngören düzenleme Meclis'te komisyonda bulunuyor. Bu düzenlemenin yasalaşması halinde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığının daha geniş kapsamla hazırladığı yasa

NTV
Gecekondu Sahiplerine Ev Sahibi Olma Şansı

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Dönüşüm Alanları Yasa Tasarısı'nı tekrar gündeme getiriyor. Bakanlık, yeni taslağı Başbakanlığa sundu.

Belediye Kanunun ''kentsel dönüşüm ve gelişim alanları'' ile ilgili maddesinde de değişiklik öngören düzenleme Meclis'te komisyonda bulunuyor. Bu düzenlemenin yasalaşması halinde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığının daha geniş kapsamla hazırladığı yasa taslağının geri çekilmesi söz konusu olabilecek.
        
Taslağa göre, ''afet tehlike ve riski altındaki alanlar'', ''kentsel ve teknolojik risk alanları'', ''fiziki, ekonomik ve sosyal çöküntü alanları'', ''sosyal ve teknik altyapının yetersiz olduğu alanlar'' ile ''özgün kimliğin korunarak niteliğinin geliştirilmesi amaçlanan alanlar'' dönüşüm kapsamında yer alacak.
        
Söz konusu alanların iyileştirme, tasfiye, yenileme gibi yöntemlerle ''planlı, düzenli, sürdürülebilir ve yaşanabilir çevrelere'' dönüştürülmesi amaçlanıyor.
        
Dönüşüm alanı sınırı, 5 hektardan küçük olmayacak
        
Dönüşüm alanı sınırı teklifi, dönüşüme konu sahadaki problemlere ilişkin gerektirici sebeplerin analizi, gerekçe değerlendirmesi, ihtiyaç programı ve ön projeyi kapsayan gerçekleştirilebilirlik analizine dair rapor ile ilgili teknik belgelere dayalı hazırlanacak.
        
Dönüşüm alanı sınırının tespiti de belediye ve mücavir alan sınırları içinde ''belediye meclisi'', dışında ''il genel meclisi'', büyükşehirlerde ilgili ilçe belediyesinin görüşü alınarak ''büyükşehir belediye meclisi'' tarafından üye tam sayısının salt çoğunluğuyla belirlenecek.
        
Meclis kararına dayanan ''dönüşüm alanı sınırları'', incelenmek ve Bakanlar Kurulunun onayına sunulmak üzere Bayındırlık ve İskan Bakanlığına gönderilecek. Bakanlar Kurulunun onayının ardından resmiyet kazanacak ve Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girecek.
        
Türk Silahlı Kuvvetlerine ait harekat, eğitim ve savunma amaçlı alanlar, yasa kapsamında yer almayacak. Dönüşüm alanları, Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun çerçevesinde belirlenmiş alanları kapsayabilecek.
        
Dönüşüm alanındaki tüm yapım faaliyetleri durdurulacak      

Dönüşüm alanı sınırının kesinleşmesi üzerine, bu alanlarla ilgili dönüşüm amaçlı parselasyon planları kesinleşinceye kadar, plan, plan revizyonu, plan değişikliği, parselasyon planı, ifraz, tevhit, irtifak hakkı tesisi, terkini, cins değişikliği, yapı ruhsatı-yapı kullanma izin belgesi düzenlenmesi ve onaylanması, kat irtifakı ile kat mülkiyeti tesisine ilişkin işlemler durdurulacak.
        
Dönüşüm alanı sınırının kesinleşmesinden önce yapı ruhsatı verilerek inşası devam edenler dahil bütün yapım faaliyetlerine geçici son verilecek. Gereken hallerde yeniden değerlendirmede bulunmaya ve konuyu karara bağlamaya idarenin meclisi yetkili olacak.
        
Parselasyon planlarının tescilinden itibaren, dönüşüm projesi, en fazla 5 yıl içinde tamamlanacak.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/gecekondu-sahiplerine-ev-sahibi-olma-sansi_76679.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!