Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Gecekondudan Çıkarak Çağdaş Bir Müze Kurdu

Ankara’ya gittiğimde Ankara Bürosu’ndan Faruk Bildirici, Mustafa Ayaz’ın kurduğu müzeden söz etti. Resim yaptığı gecekonduyu bilen biri olarak, bu görkemli müze, doğrusu beni şaşırttı. Bu müzede sadece Mustafa Ayaz’ın yapıtları sergileniyor. Sergilenen yapıtlar ise zaman zaman değişiyor.

Hürriyet Gazetesi
Gecekondudan Çıkarak Çağdaş Bir Müze Kurdu

Mustafa Ayaz’ın gecekondusuna bir arkadaşımı götürmüştüm. Onun hayranıydı ve ondan resim almak istemişti. Ayaz’la tanışmamız böyle başladı.

Ankara’ya gittiğimde Ankara Bürosu’ndan Faruk Bildirici, Mustafa Ayaz’ın kurduğu müzeden söz etti.
Nazlı Eray’la birlikte müzeye gittik.
Resim yaptığı gecekonduyu bilen biri olarak, bu görkemli müze, doğrusu beni şaşırttı.
Bu müzede sadece Mustafa Ayaz’ın yapıtları sergileniyor. Sergilenen yapıtlar ise zaman zaman değişiyor.
Mustafa Ayaz Müzesi ve Plastik Sanatlar Merkezi’nde, resimlerin sergilenmesi dışında önemli etkinlikler de düzenleniyor.
Bunların başında Sanat Kursları geliyor.

Kursların birkaç amacı var, birincisi öğrencileri Güzel Sanatlar Fakültelerine hazırlamak, ikincisi de sanata ilgi duyan ve bu konuda kendini yetiştirmek isteyenlere hizmet sunabilmek.

Tek kişinin müzesi olmakla birlikte, Ayaz, bu müze aracılığıyla yurtiçinde ve dışında Türk sanatının tanıtılması açısından, çeşitli çalışmalar tasarlıyor.
Ankara’daki modern müze binasını Ayaz, resimden kazandığı parayla yaptı, şimdi bu binanın masrafını üstlenebilmesi, sürdürebilmesi için elbet de yardım gereksinimi duyuyor.

Kurumların da, devletin de bu girişimi desteklemesini umuyorum.
Müze’nin öyküsünü Mustafa Ayaz’ın kaleminden ileteceğim sizlere:

“1974 yılında, Yenimahalle Şentepe’de gecekondumu yaptığım zaman dünyalar benim olmuştu. Artık hem ailemin hem de resimlerimin bir yuvası vardı. Çevrenin sanatsal bir mekâna dönüşmesi için de bahçe duvarına bir kabartma tasarlamıştım. Böylece benim gecekondum sıradan olmaktan öte Mustafa Ayaz’ın sanat evi olarak yaşayacaktı.

Evin bodrumunu atölye olarak kullanıyordum. En güzel eserlerimi de orada yaptım. Yıllar geçti. Resimlerim çoğaldı çoğaldı. Sonra 2002 yılında çağdaş anlamda kendi adıma bir müze yapma gereksinimini duydum. Hemen kolları sıvadım. Umduğumun çok çok üstünde bir işi başardım; hem de bir kuruş yardım almadan. Halktan aldığımı, halka vererek...

Amacım bir müze binası inşa etmek değildi. Yapıtlarımın güvenli bir barınağı olsun, orada sonsuza dek yaşayabilsin ve kalıcı olsunlar diye düşünüyordum. Böylece 30 yıllık hayallerim gerçeğe dönüşecekti; gecekondudan çağdaş bir müzeye...”

Sanatseverlerin bu müzeyi ziyaret edeceklerinden kuşkum yok.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gecekondudan-cikarak-cagdas-bir-muze-kurdu_77182.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!