Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Geçmişten Geleceğe Müzecilik Tartışıldı

Türkiye’de müzecilik, koleksiyonculuk ve bu alanlarda yaşanan sorunların tartışıldığı “Geçmişten Geleceğe Türkiye’de Müzecilik’’ sempozyumu yapıldı.

Yeni Asya Gazetesi



ürkiye’de müzecilik, koleksiyonculuk ve bu alanlarda yaşanan sorunların tartışıldığı “Geçmişten Geleceğe Türkiye’de Müzecilik’’ sempozyumu yapıldı.

18-24 Mayıs Müzeler Haftası faaliyetleri çerçevesinde Vehbi Koç Vakfı Vehbi Koç ve Ankara Araştırmaları Merkezi (VEKAM) tarafından düzenlenen ve iki gün süren sempozyumun açış konuşmasını Kültür eski Bakanı ve Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Talat Halman yaptı.

Halman, Türkiye’nin medeniyetleri ve san’atıyla başka ülkelerden çok daha ‘’geniş’’ bir ülke olduğunu söyledi. Müzelerin somut varlığının üreteci çaba olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Halman, bu alanda maddî kaynak üretmenin zorluğunu bildiğini ama işbirliği için diğer ülkelerle ilişkilerin geliştirilebileceğini kaydetti.

Anadolu Medeniyetleri Müzesinden arkeolog Melek Yıldızturan, toplayan ve biriktiren tek canlının insan olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, neolitik çağdan bugüne koleksiyonculuk mantığının gelişimi ve değişimini anlattı. Koleksiyonculuğu, “Geçmişin değerlerini geleceğe taşımak’’ olarak niteleyen Yıldızturan, koleksiyoncuların da kültürel değerleri genç nesillere aktarmak gibi bir görev üstlendiklerini kaydetti.

Antik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam da, uzman müze yöneticilerinin emekli olmaları ya da görev yerlerinin değiştirilmesi sonucu bu alanda büyük eksiklik yaşandığını iddia etti. “Gidenlerin yerine gerçek müzeciler gelmiyor’’ diyen Artam, müzelerde yapılan envanter çalışmalarının da yetersiz olduğunu savundu. İstanbul’da 70’e yakın özel müzenin kuruluş çalışmalarının sürdüğünü belirten Artam, Kültür ve Turizm Bakanlığının bu çalışmalarının desteklenmediğini öne sürdü.

Arkeolojik Eser Koleksiyoncuları Derneği Başkanı Haluk Perk de, Türkiye’de koleksiyonculuk bilincinin gelişmemiş olduğunu vurgulayarak, özellikle arkeolojik eserlerin görünenden çok daha önemli değer ve bilgilere sahip olabildiğini ifade etti. Perk, “Gerek ülke içinde gerek ülke dışında satışını engelleseniz de define avcıları masif taşların içerisinde altın arıyor. Kaçak kazıların önlenmesi ayrı bir olay. Biz bu eserleri satın almazsak bunları bulundukları yerde tahrip ediyorlar’’ diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gecmisten-gelecege-muzecilik-tartisildi_57959.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!