Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Gediz'de Mutlu Son

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Gediz Deltası’nda 1. derece Doğal Sit özelliklerine sahip bir alanın koruma derecesinin düşürülmesi ve

WWF-Türkiye
Gediz'de Mutlu Son

b>WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Gediz Deltası’nda 1. derece Doğal Sit özelliklerine sahip bir alanın koruma derecesinin düşürülmesi ve alanın yapılaşmaya açılması nedeniyle açtığı davayı kazandı.

T.C İzmir 4. İdare Mahkemesi’nde görülen ve İzmir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı aleyhine açılan davada, doğa koruma adına örnek oluşturacak bir karar alındı. Bu kararla kazanılan zafer sayesinde Türkiye’deki Sit alanlarının korunması yönünde olumlu bir adım daha atıldı.


Gediz Deltası Türkiye’nin de taraf olduğu Uluslararası Ramsar Sözleşmesi’ne göre gelecek kuşaklarımız için korunması gereken bir alandır. Deltanın ayrılmaz bir parçası olan Çiğli Kipa önündeki sulak alan, Doğal Sit statüsünün 26 Eylül 2002 tarihinde İzmir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ‘nun aldığı bir kararla 2. dereceden 3. dereceye düşürülmesi nedeniyle yapılaşma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Ancak WWF-Türkiye’nin, 24 Aralık 2002 tarihinde Kültür Bakanlığı aleyhine bu kararın iptali ve karara ilişkin yürütmenin durdurulması istemiyle açtığı davanın kazanılmasıyla, Türkiye’de her geçen gün yok olan ya da rant uğruna feda edilen doğal yaşam alanlarının kurtuluşu adına büyük bir zafer kazanıldı. Bu zaferle birlikte Gediz davası, ülkemizdeki Sit alanları, Milli Parklar gibi koruma alanlarının hukuk sistemimiz tarafından da gözetilmesinin bir örneği oldu.




Türkiye’de son 40 yılda 1.300.000 hektar (Van Gölü’nün 3 katı kadar) sulak alan geriye dönüşü olmayacak şekilde yok edildi. Kalan 1.250.000 hektar sulak alanımız, bir çoğu Sit ve benzeri ulusal ve uluslararası koruma statülerine sahip olmasına karşın, halen tahrip edilerek tarım alanlarına, yerleşim alanlarına ya da sanayi alanlarına dönüştürülmektedir. Türkiye’nin uluslararası öneme sahip sulak alanlarından biri olan Gediz Deltası da; Ramsar Alanı, Yaban Hayatı Koruma Sahası ve Doğal Sit statüleriyle koruma altında olmasına karşın, Türkiye’nin tehdit altındaki sulak alanlarından biridir.

WWF-Türkiye Su Kaynakları Program Müdürü Hatice Dinç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Mahkeme kararı, adaletin doğanın yanında olduğunun bir göstergesidir. Bu sonuç, Türkiye’nin doğal zenginlikleri adına kazanılmış bir zaferdir. Böylesine önemli doğal kaynaklara sahip olan ve bunlara giderek daha fazla ihtiyaç duyan bir ülkede, bu alanların yasal boşluklar ve yönetim karmaşaları nedeniyle haksız yere statüleri düşürülerek kaybedilmesi kabul edilemez. Türkiye’nin geleceğinin garantisi olan bu alanlardaki doğa kıyımlarının bir an önce durdurulmasını ve bu alanların hak ettiği şekilde korunmasını talep eden davamızda, başta İzmir halkı olmak üzere, değerli hukukçularımız, Ege Doğa, BirdLife International, Doğa Derneği ve Atlas Dergisi ile işbirliği içinde çalıştık. “dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gedizde-mutlu-son_16059.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!